search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:45
MENU CLOSE

Παπανάτσιου σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Το χρέος το παραλάβαμε από εσάς

06.06.2017 12:56
Στη Λάρισα η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, για την πυρκαγιά στην εφορία  - Media

 

«Το χρέος δεν το δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Το παραλάβαμε από εσάς. Από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κακοδιοικήσατε τη χώρα, είτε χωριστά, είτε συγκυβερνώντας. Εσείς μοιράζατε υποσχέσεις, ανάπτυξη και πλεονάσματα. Εμείς μιλάμε για πραγματικά αποτελέσματα, για πραγματικούς αριθμούς», απάντησε, πριν από λίγο, στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την έκβαση της διαπραγμάτευσης η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

«Η επιχειρηματολογία σας στηρίζεται μόνο σε προβλέψεις, δηλαδή στη φαντασία και τους ευσεβείς σας πόθους και έρχεται η ΕΛΣΤΑΤ και σας διαψεύδει. Αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση αγωνίζεται για μία λύση στο χρέος. Έχουμε εκπληρώσει το δικό μας μέρος της συμφωνίας και οι θεσμοί οφείλουν να αποδώσουν το δικό τους κομμάτι. Ας πάρετε επιτέλους και εσείς μία ξεκάθαρη θέση σε αυτήν τη διαπραγμάτευση. Την άποψή σας τι πρέπει να γίνει με το χρέος», ανέφερε η υφυπουργός απευθυνόμενη στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας, δε, τη φράση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, για «ακυβέρνητη πολιτεία», η υφυπουργός Οικονομικών απάντησε: «Κάποτε λέγατε ένα άλλο σλόγκαν. “Ισχυρή Ελλάδα”. Αλλά κυβερνήσατε για δεκαετίες εναλλάξ ή παρέα με τη ΝΔ και μας παραδώσατε ένα τεράστιο χρέος και μία χώρα σε επιτροπεία».

Για την ενσωμάτωση της Οδηγίας σχετικά με την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό την αντιμετώπιση της διασυνοριακής φοροαποφυγής και φορολογικής απάτης, η κ. Παπανάτσιου είπε πως είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι πανάκεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση διεκδικεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο αποτελεσματικά βήματα, όμως συχνά βρίσκεται αντιμέτωπη με την υποκριτική στάση ορισμένων εκ των Ευρωπαίων εταίρων. «Από τη μία στα λόγια στηρίζουν την προσπάθεια της Ελλάδας κατά της φοροδιαφυγής και συχνά ζητούν περισσότερα, αλλά από την άλλη εφαρμόζουν πολιτικές φορολογικού ανταγωνισμού ακόμη και πολιτικές που ενθαρρύνουν την φορολογική απάτη εις βάρος άλλων χωρών, για να ενισχύσουν τις δικές τους επιχειρήσεις ή τα δικά τους δημόσια έσοδα», σημείωσε. Ειδικά για την Οδηγία που ενσωματώνεται με το νομοσχέδιο, η υφυπουργός εξήγησε ότι αντιμετωπίζονται ζητήματα για την ενδοομιλική τιμολόγηση, μία βασική τεχνική φοροδιαφυγής, και οργανώνεται ένα κεντρικό ευρετήριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να γίνεται πιο σωστά η ανταλλαγή των πληροφοριών.

Ως προς τις «λοιπές διατάξεις» και ειδικά ως προς το άρθρο 16 που αποσύρθηκε και προέβλεπε ότι «η πώληση ή η μίσθωση ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης για την επιβολή φόρου υπεραξίας», η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι με αυτό το άρθρο στόχος είναι η εναρμόνιση με προϊσχύουσα νομοθεσία και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. «Επειδή, όμως, είδαμε ότι υπάρχουν ζητήματα από την αξιωματική και την υπόλοιπη αντιπολίτευση, αποσύρουμε το συγκεκριμένο άρθρο, θα το φέρουμε σε επόμενη διάταξη, παίρνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει, γιατί δεν θέλουμε να αφήσουμε καμία λάθος ερμηνεία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην τροπολογία για την παράταση της υπαγωγής στην οικειοθελή δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων, η υφυπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η παράταση ζητήθηκε από τους φοροτεχνικούς, λόγω της πίεσης που έχουν από τις φορολογικές δηλώσεις. Επίσης, υπογράμμισε πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την υλοποίηση της ρύθμισης είναι ικανοποιητικά.

Η κ. Παπανάτσιου ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει αποδεκτή την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την «παραχώρηση κατά κυριότητα κτιρίων του πρώην Στρατοδικείου ΕΑΤ-ΕΣΑ προς την Περιφέρεια Αττικής».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:45