search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:18
MENU CLOSE

Οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν το παιχνίδι στη Γερμανία

06.06.2017 20:29
Οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν το παιχνίδι στη Γερμανία  - Media

 

Τρεις περίπου μήνες πριν τις εκλογές, τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να ανακόψει την καθοδική πορεία των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς στις δημοσκοπήσεις. Στις 13 μονάδες η διαφορά από την CDU της Α. Μέρκελ.

Παρά την εμφανή προσπάθεια του SPD να τραβήξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές από την συντηρητική χριστιανική ένωση CDU/CSU σε μια σειρά βασικών ζητημάτων αλλά και τις αλλαγές στο προεκλογικό επιτελείο, τα ποσοστά του κόμματος έχουν πάρει εδώ και εβδομάδες σταθερά φθίνουσα πορεία.

Σε νέα ηλεκτρονική δημοσκόπηση του Spiegel Online σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Civey η CDU/CSU κερδίζει 0,8 μονάδες, συγκεντρώνοντας πλέον το 37,7% στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν 0,4 μονάδες, υποχωρώντας στο 24,6%. Τα δυο μεγάλα πολιτικά στρατόπεδα χωρίζει πλέον μια διαφορά 13,1 μονάδων, η μεγαλύτερη των τελευταίων πέντε μηνών.

Τρίτο κόμμα το AfD

Ελαφρές απώλειες καταγράφουν την ίδια ώρα οι Φιλελεύθεροι (FDP) που λαμβάνουν 7,9% ενώ αμελητέες διακυμάνσεις παρουσιάζουν τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων με τους Πράσινους (Grüne) να συγκεντρώνουν 7,3%, την Αριστερά (Die Linke) 8,5% και το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 8,9%.

Τα μικρότερα κόμματα φαίνεται να δίνουν σκληρή μάχη για την τρίτη θέση με το ξενοφοβικό AfD να διατηρεί στην παρούσα φάση ένα μικρό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων.

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Τραμπ στην Ευρώπη και η συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπως και η απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή αποτυπώνονται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις.

Ενώ στις αρχές Μαΐου ένας στους τέσσερις Γερμανούς (26,3%) αξιολογούσε ακόμη τις σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανία ως «θετικές», το ποσοστό έχει πλέον υποχωρήσει αισθητά κατά έξι μονάδες στο 20,3%.

Πάνω από το 75% αξιολογούν τις διμερείς σχέσεις ως «αρνητικές» ή και «πολύ αρνητικές».

Πηγή: DW

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:18