search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:31
MENU CLOSE

Λήξη συναγερμού στο Ιράν: Νεκροί και οι έξι δράστες – Δεκάδες τα θύματα τους

07.06.2017 06:33
Λήξη συναγερμού στο Ιράν: Νεκροί και οι έξι δράστες - Δεκάδες τα θύματα τους - Media Gallery 3

Ένοπλοι άνδρες και βομβιστές αυτοκτονίας εξαπέλυσαν επίθεση την Τετάρτη στο κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, στην καρδιά της Τεχεράνης, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας σχεδόν 40.

Την ευθύνη για τη διπλή επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Είναι η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές δρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Ούτε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ούτε ο πρόεδρος Χασάν Ροχάνι έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με αυτές τις επιθέσεις.

Γύρω από το κοινοβούλιο και το μαυσωλείο, που απέχουν μεταξύ τους περίπου 20 χιλιόμετρα, έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Παραμένουν επίσης κλειστοί οι σταθμοί του μετρό της πρωτεύουσας.

Οι δράστες εξαπέλυσαν σχεδόν ταυτόχρονα τις δύο επιθέσεις τους που διήρκησαν αρκετές ώρες, ωστόσο “οι δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο της κατάστασης”, διαβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών σε μια ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι έξι δράστες είναι όλοι τους νεκροί.

Η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από δύο πρόσωπα, επιτέθηκε στο μαυσωλείο του Χομεϊνί. Ο ένας από τους δράστες πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στους κήπους του μαυσωλείου ενώ ο δεύτερος σκοτώθηκε από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, διευκρίνισε το υπουργείο.

Μέσα σε λίγα λεπτά, άλλοι τέσσερις ένοπλοι επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο, μπήκαν μέσα και άνοιξαν πυρ. Ο ένας από αυτούς ανατινάχθηκε ενώ οι άλλοι τρεις σκοτώθηκαν από αστυνομικούς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Χοσεΐν Ζολφαγκαρί, ήταν μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες.

Οι Ιρανοί βουλευτές πάντως δεν διέκοψαν τη συνεδρίαση, της οποίας προήδρευε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, ο οποίος καταδίκασε “τους θρασύδειλους τρομοκράτες”.

Κάποια στιγμή, ο ένας από τους ενόπλους βγήκε στη λεωφόρο που περνάει πολύ κοντά από το κοινοβούλιο και άρχισε να πυροβολεί τους περαστικούς. Οι αστυνομικοί αντέδρασαν πυροβολώντας εναντίον του και τον ανάγκασαν να επιστρέψει μέσα στο κτίριο.

Πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός κομμένου κεφαλιού, που φέρεται ότι ανήκε σε έναν από τους δράστες της επίθεσης στο μαυσωλείο.

Είναι η πρώτη φορά που το ΙΚ αναλαμβάνει την ευθύνη για τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράν. “Οι μαχητές του ΙΚ επιτέθηκαν στο μαυσωλείο του Χομεϊνί και στην έδρα του κοινοβουλίου στην Τεχεράνη” ανέφερε το Amaq το προπαγανδιστικό “πρακτορείο” των τζιχαντιστών, κάνοντας λόγο για δύο “επιθέσεις αυτοκτονίας”.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν, μια άλλη ομάδα “τρομοκρατών” εξουδετερώθηκε στην Τεχεράνη πριν προλάβει να δράσει.

Η Ρωσία, στενή σύμμαχος του Ιράν, καταδίκασε τις επιθέσεις θεωρώντας ότι αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά “την αναγκαιότητα συντονισμού του αντιτρομοκρατικού αγώνα”. Η Γαλλία τις καταδίκασε επίσης, όωπς εξάλλου και η Συρία και το Ιράκ. Οι επιθέσεις αυτές “δεν θα κάμψουν την αποφασιστικότητα του Ιράν και της Συρίας να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας” ανέφερε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ καταδίκασε τις επιθέσεις, με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπό του.

Παρά τις τεταμένες σχέσεις τους με το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τήρησαν την ίδια στάση. “Κάθε τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων, σε οποιαδήποτε πρωτεύουσα και αν γίνεται, είναι κάτι που τα ΗΑΕ αποστρέφονται”, ανέφεραν. Τα Εμιράτα είναι μεταξύ των αραβικών χωρών που διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας τη χώρα αυτή ότι στηρίζει την τρομοκρατία και ότι προσεγγίζει το Ιράν.

Οι τελευταίες επιθέσεις στην Τεχεράνη ανάγονται στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και οι περισσότερες είχαν διαπραχθεί από την ένοπλη αντιπολιτευόμενη οργάνωση των Μουτζαχεντίν του Λαού. Τα δύο τελευταία χρόνια ωστόσο οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναφέρει ότι εξάρθρωσαν πυρήνες του ΙΚ στη χώρα και ότι απέτρεψαν επιθέσεις εκ μέρους των τζιχαντιστών.

Το ΙΚ είχε απειλήσει ευθέως το Ιράν με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο. Τότε, η οργάνωση δήλωνε ότι “θα κατακτήσει το Ιράν και θα το παραδώσει στο έθνος του σουνιτικού ισλάμ” ενώ θα προκαλέσει “λουτρό αίματος” στους σιίτες.

Νωρίτερα

Έως επτά άνθρωποι, σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, και τουλάχιστον τρεις, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν σε δύο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Τεχεράνη σε τοποθεσίες με υψηλό συμβολισμό, το κοινοβούλιο της χώρας και το μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατία του Ιράν.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, το οποίο πριν από λίγο ανακοίνωσε πως η επίθεση στο κοινοβούλιο συνεχίζεται, όπως μετέδωσε το πρακτορείο AMAQ αυτής της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης. «Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο μνημείο του Χομεϊνί και στο ιρανικό κοινοβούλιο στην Τεχεράνη», είχε μεταδώσει αρχικά το πρακτορείο ειδήσεων.

Σε άλλο τηλεγράφημά του, το AMAQ μετέδωσε πως οι επιθέσεις στο μαυσωλείο του Χομεϊνί πραγματοποιήθηκαν από δύο καμικάζι βομβιστές.

Το ιρανικό υπουργείο Υπηρεσιών Πληροφοριών ανακοίνωσε πως «μέλη μιας τρίτης ομάδας τρομοκρατών συνελήφθησαν πριν μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση».

Τέτοιες επιθέσεις είναι σπάνιες στην Τεχεράνη. Οι τελευταίες είχαν πραγματοποιηθεί στα χρόνια που ακολούθησαν την ισλαμική επανάσταση του 1979, κυρίως από την ένοπλη οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού.

Το Ιράν εμπλέκεται στον πόλεμο που διεξάγεται στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για ενέργειες στο Ιράν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι επιθέσεις στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκαν το πρωί.

Τέσσερις δράστες επιτέθηκαν εναντίον του κοινοβουλίου, όπου ένας εξ αυτών ανατίναξε εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Ένας φρουρός ασφαλείας σκοτώθηκε και τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

Σύμφωνα με ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι δυνάμεις της τάξης εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των τρομοκρατών που είχαν οχυρωθεί στους επάνω ορόφους ενός κτιρίου του κοινοβούλίου, όπου οι βουλευτές συνέχισαν ωστόσο τη συνεδρίασή τους υπό την προεδρία του προέδρου του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί.

Κάποια στιγμή ο ένας από τους δράστες βγήκε στη λεωφόρο που περνά κοντά στο κοινοβούλιο και πυροβόλησε τους περαστικούς. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του, αναγκάζοντάς τον να επιστρέψει στο εσωτερικό του κοινοβουλίου.

Στο μαυσωλείο του ιμάμη Χομεϊνί, όπου ρίχτηκαν πυροβολισμοι, μια γυναίκα ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη έξω από το κτίριο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ., στη νότια Τεχεράνη, μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων.

 

Έκτακτη συνεδρίαση

Φωτογραφίες από την έκρηξη μεταδόθηκαν από τα πρακτορεία ειδήσεων, κυρίως στους λογαριασμούς τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τρεις ή τέσσερις» δράστες επιτέθηκαν στο μαυσωλείο όπου υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός, ένας κηπουρός, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του μαυσωλείου.

Γύρω από τους δύο τόπους των επιθέσεων συγκεντρώθηκαν σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας ενώ οι σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει.

Έκτακτη συνεδρίαση του ιρανικού εθνικού συμβουλίου ασφαλείας συνεκλήθη από τον υπουργό Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υπηρεσιών Πληροφοριών, μια άλλη ομάδα «τρομοκρατών» εξουδετερώθηκε πριν μπορέσει να αναλάβει δράση.

Αν και ορισμένες περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν υπήρξαν στόχοι τζιχαντιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων το Ισλαμικό Κράτος, τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είχαν μέχρι τώρα δεχθεί τέτοιες επιθέσεις.

Το Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε τον Μάρτιο ένα βίντεο στα περσικά στο οποίο υποστηρίζει πως η οργάνωση «θα κατακτήσει το Ιράν και θα το επιστρέψει στο σουνιτικό μουσουλμανικό έθνος» και θα προκαλέσει λουτρό αίματος των σιιτών.

 

Μπήκαν μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες 

Ο ιρανός υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών δήλωσε πως οι δράστες της σημερινής επίθεσης εισήλθαν στο κοινοβούλιο από την κύρια είσοδο ντυμένοι σαν γυναίκες, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων TASNIM.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως ένας από τους δράστες πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο κοινοβούλιο ενώ ένας άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, όσοι έχουν απομείνει από τους δράστες βρίσκονται τώρα περικυκλωμένοι μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:28