search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:47
MENU CLOSE

Η τρομοκρατία «νίκησε» το Brexit

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1972
8-6-2017
08.06.2017 03:00
pn0806london.jpg

 

Η Βρετανία δέχεται επί­θεση σε ένα ευαίσθητο σημείο καμπής στην ι­στορία της. Το βασικό ζήτημα εκλογών της Πέ­μπτης ήταν εξ αρχής το πώς θα χειριστεί η χώρα την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019.

Όμως τα απίστευτης βι­αιότητας τρομοκρατι­κά χτυπήματα που συ­γκλόνισαν τους Βρετα­νούς αναμένεται να έχουν τεράστια πολιτική επίδραση και να θέσουν το ερώτημα στους Βρετανούς σε τι εί­δους χώρα θα εξελιχθούν.

Ως εξέχον μέλος του στρατιωτικού συνασπισμού που βομβαρδίζει το Ισλαμικό Κράτος η Βρετανία είναι εδώ και καιρό στην κορυφή της λίστας των στόχων του 1515. Όμως, εν αντι­θέσει με τη Γαλλία, η Βρετανία είχε, τουλάχιστον μέχρι τις 22 Μαΐου, απο­φύγει μαζικά δολοφονικά χτυπήματα στο έδαφός της από το 1515.

Γιατί το ISIS «ξεχνούσε» τη Βρετανία

Ένας από τους λόγους είναι η γεω­γραφία. Η επίθεση των τζιχαντιστών στο Παρίσι τον Νοέμβριο 2015 έγινε με στρατιωτικά όπλα που προήλθαν από την ανατολική Ευρώπη. Δεν εί­ναι, όμως, τόσο εύκολο να εισαγάγει κάποιος λαθραία όπλα στη Βρετανία, ένα νησιωτικό κράτος. Επιπροσθέτως οι αυστηροί νόμοι περί όπλων σημαί­νουν ότι τα παράνομα όπλα που κυ­κλοφορούν στο εσωτερικό της είναι σχετικά λίγα.

Ο αντιτρομοκρατικός προϋπολο­γισμός της Βρετανίας, εξάλλου, αυ­ξήθηκε περαιτέρω κατά 12,8% το 2016-17. Ο αρχηγός της βρετανικής αντιτρομοκρατικής Μαρκ Ρόουλι έ­χει δηλώσει πως η υπηρεσία του έχει αποτρέψει 13 μεγάλα τρομοκρατι­κά χτυπήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τουλάχιστον 850 άνθρωποι από τη Βρετανία έχουν ταξιδέψει σε Ιράκ και Συρία για να πολεμήσουν μα­ζί με τζιχαντιστικές ομάδες. Από αυ­τούς, οι μισοί έχουν επιστρέψει στη Βρετανία. Σε αυτή την κατηγορία α­νήκε και ο 22χρονος Αμπεντί, που πραγματοποίησε την εφιαλτική επί­θεση του Μάντσεστερ.

Το Ισλάμ είναι η δεύτερη μεγαλύτε­ρη θρησκεία στη Βρετανία, με πάνω από 2,7 εκατομμύρια μουσουλμά­νους σε Αγγλία και Ουαλία. Αυτό ανα­λογεί στο 5% του πληθυσμού, υψη­λότερο από ό,τι στις ΗΠΑ (1%), αλλά χαμηλότερο από Γαλλία (9%) και Βέλ­γιο (6%).

Οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι της Βρετανίας χαρακτηρίζονται από τη Διεθνή Αμνηστία «από τους πιο αυ­στηρούς στην Ε.Ε.». Δίνουν ευρείες εξουσίες στις αρχές για συλλήψεις και φυλάκιση υπόπτων. Όλα αυτά έ­παιξαν ρόλο στο γιατί, έως τις 22 Μα­ΐου, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία ήταν συνήθως μεμονωμέ­νες και μικρότερης κλίμακας από ό,τι σε Γαλλία και Βέλγιο. Η πιο πρόσφα­τη (προ Μάντσεστερ) ήταν η δραμα­τική επίθεση στη γέφυρα του Ουέστμινστερ, όπου ο δράστης έριξε το αυτοκίνητό του στους πεζούς δολο­φονώντας οκτώ, ενώ μαχαίρωσε μέ­χρι θανάτου έναν αστυνομικό.

Όταν η Τερέζα Μέι εξήγγειλε εκλο­γές για τις 8 Ιουνίου, η εθνική ασφά­λεια δεν ήταν στις πρώτες θέσεις της ατζέντας. Το βασικό ζητούμενο ήταν η εντολή για το Βrexit. ‘Εκτοτε η πρω­θυπουργός ανέβασε το επίπεδο απει­λής της Βρετανίας σε «κρίσιμο», για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

Από την Παρασκευή, το Συντηρη­τικό Κόμμα, που σύμφωνα με τις δη­μοσκοπήσεις παραμένει φαβορί, έχει δηλώσει ότι θα χρειαστεί να εξετάσει «ποια νέα ποινικά αδικήματα μπορεί να καταστούν απαραίτητα να δημιουργηθούν (νομοθετηθούν) ώστε να καταπολεμηθούν οι εξτρεμιστές». Αναμένεται αυστηρότερος περιορι­σμός της μετανάστευσης και μεγα­λύτερες δαπάνες σε ασφάλεια και α­στυνόμευση.

Τρεις διαφορετικές πολιτικές

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήμα­τα, που μοιραία όλα αντιμετωπίζο­νται υπό τη σκοπιά του Βrexit, τα τρία βασικά κόμματα έχουν πολύ διαφο­ρετικές πολιτικές:

♦Οι Εργατικοί προτείνουν μεγάλες αυξήσεις στις δαπάνες, που θα χρη­ματοδοτηθούν από τεράστια αύξη­ση της φορολόγησης, τη μεγαλύτε­ρη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ε­πιπλέον προτείνουν ένα εκτενές πρό­γραμμα επανακρατικοποιήσεων, συ­μπεριλαμβανομένων του Βασιλικού Ταχυδρομείου, των σιδηροδρόμων και των εταιρειών υδάτων.

♦Οι Συντηρητικοί με την πρωθυ­πουργό Τερέζα Μέι υπόσχονται ένα «σκληρό» Brexit.

♦Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υ­ποστηρίζουν μια ομαλή εκδοχή του Βrexit ή ακόμα και αντιστροφή του. Κεντρική τους πρόταση είναι και ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την απο­χώρηση της Βρετανίας, που θα προ­σφέρει καθαρά και την εναλλακτική της συνέχισης της συμμετοχής στην Ε.Ε.

Για το Βrexit

Στο Βrexit οι Εργατικοί έχουν μια ηπιότερη ρητορική από τους Συντη­ρητικούς, όμως στην πράξη οι πολι­τικές τους αναμένονται παρόμοιες. Και το δικό τους πλάνο θα βάλει τέ­λος στην ελεύθερη μετακίνηση αν­θρώπων αποκλείοντας έτσι τη συμ­μετοχή στην κοινή αγορά. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν εμφανίζεται πιο ελαστικός στο θέμα της μετανάστευσης από τη Μέι, πράγμα που θα μπορούσε να α­νοίξει την πόρτα σε ένα ελαφρώς κα­λύτερο ντιλ με την Ευρώπη στο θέμα του εμπορίου.

Εξωτερικές σχέσεις

Στα θέματα των εξωτερικών σχέσε­ων της Βρετανίας ο Κόρμπιν παραδόξως υιοθετεί μια ιδιαιτέρως συντη­ρητική, για εκείνον, θέση. Στο πρό­γραμμά του δεσμεύεται για τη δια­τήρηση της πυρηνικής αποτροπής της χώρας, υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και υπόσχεται να παραμείνει πιστός στον στόχο για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ. Όλα σε αντίθεση με τη στά­ση του στο παρελθόν.

Η Τερέζα Μέι, πέρα από την υπό­σχεση που δίνει για σκληρό Βrexit, και την επιμονή της να κόψει τη με­τανάστευση κατά τα δύο τρίτα, πα­ραμένει ασαφής σε άλλα θέματα. Για παράδειγμα στη φορολόγηση, αν και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για φορολογικές αυξήσεις, δεν έχει περι­γράψει συγκεκριμένη πολιτική.

Εν μέρει, όμως, αυτό που κάνει είναι τακτικισμός. Στα θέματα του Βrexit και της μετανάστευσης θέλει να μαζέψει ψηφοφόρους που είχαν υποστηρίξει το UΚΙΡ. Στην κοινωνι­κή πολιτική και στο ζήτημα της ερ­γασίας ελπίζει να κερδίσει τις ψή­φους των μετριοπαθών Εργατικών, που θεωρούν τον Κόρμπιν μαρξι­στή. Πάντως, οι μεγάλες εταιρείες και ο επιχειρηματικός κόσμος της Βρετανίας βλέπουν χλιαρά το πρό­γραμμα της Μέι και, κυρίως, τις δι­κές τους προοπτικές σε μια μετα-Βrexit Βρετανία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:44