search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:36
MENU CLOSE

Κραυγές και ψίθυροι για συγκυβέρνηση

23.09.2011 01:58
Κραυγές και ψίθυροι για συγκυβέρνηση - Media

Είναι τέτοια η απόγνωση και ο φόβος στα πρόσωπα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως αποτυπώθηκε εύγλωττα προχτές στη 45λεπτη «δραματική» ομιλία από το βήμα της Βουλής του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, που πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις είναι προ των πυλών.

Είναι τέτοια η απόγνωση και ο φόβος στα πρόσωπα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως αποτυπώθηκε εύγλωττα προχτές στη 45λεπτη «δραματική» ομιλία από το βήμα της Βουλής του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, που πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις είναι προ των πυλών. Και στις κατ’  ιδίαν συζητήσεις τους εκτιμούν ότι δεν θα είναι αυτοί –  οι βουλευτές δηλαδή – που θα αναλάβουν να οδηγήσουν τη χώρα στις κάλπες, αλλά η κοινωνική αντίδραση μετά το νέο τσουνάμι μέτρων που οδηγεί την οικονομική κατάσταση της χώρας 50 χρόνια πίσω.

 

Σκεπτικισμός

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και πολλοί υπουργοί, που μπορεί να μην δημοσιοποιούν την αγωνία τους, αλλά εκτιμούν ότι ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά βραχύς, αφού η νέα αποτυχία των μέτρων που αναγκάζουν να μπει ολόκληρη η κοινωνία στο τούνελ της κόλασης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τους πολίτες.

Με πολύ σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την εκτίμηση Βενιζέλου ότι με τα μέτρα αυτά μπαίνει πάτος στο βαρέλι και δεν θα πρέπει να επανέλθει η κυβέρνηση σε νέα μέτρα τον Δεκέμβριο. Οι τελευταίοι χειρισμοί και μάλιστα όλη αυτή η δραματοποιημένη γελοιότητα με τον πρωθυπουργό να κινάει για το μεγάλο ταξίδι προς τις ΗΠΑ, να σταματά χωρίς να το ανακοινώσει στο Λονδίνο για να μείνει μερικές μέρες με την κόρη του και η άρον άρον επάνοδός του προκειμένου να εξαπολύσει πογκρόμ στο Δημόσιο έχουν εξαντλήσει τα τελευταία αποθέματα πολιτικού κεφαλαίου και σοβαρότητας της κυβέρνησης, όπως παραδέχονται πολλά πια στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και φανατικοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται πια κλονισμένοι από τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό έχει παραλύσει πλήρως η κρατική μηχανή, αφού κανείς υπουργός δεν φαίνεται να εργάζεται στο αντικείμενό του και το μόνο που δουλεύει είναι τα επιτελεία που έχουν αναλάβει την πλήρη αποτύπωση της κατάστασης στο Δημόσιο.

Το μεγάλο πολιτικό ζήτημα που απασχολεί τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι πως η ελληνική κοινωνία έχει αποδεχτεί πλήρως ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και έτσι δεν κατανοεί γιατί θα πρέπει να ακολουθείται ένα τόσο σκληρό πρόγραμμα, αφού δεν υπάρχει προοπτική διάσωσης. Επίσης τονίζουν ότι οι συνεχείς διαψεύσεις των στόχων και των προοπτικών βαρύνουν πολιτικά την κυβέρνηση, που όσο κι αν παλεύει δεν μπορεί να πιαστεί από τη ρητορική ότι η Ν.Δ. οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία με την άφρονα πολιτική. Πολλοί βουλευτές σημειώνουν ότι η συνεχής παραδοχή Βενιζέλου για την αδυναμία των εισπρακτικών μηχανισμών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η φορολογική και μισθολογική αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων βαρύνει πια πολιτικά αποκλειστικά την κυβέρνηση. Και κάτω από την πίεση της τρόικας βέβαια κανένα μέτρο δεν μπορεί να περάσει ως μεταρρύθμιση.

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο ο πρωθυπουργός έχει φροντίσει μετά την εμφάνισή  του στη Θεσσαλονίκη να βγει εντελώς από το κάδρο της επικαιρότητας, αφήνοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εξαντλεί το πολιτικό του κεφάλαιο εξηγώντας γιατί πρέπει η χώρα να πάρει τα συγκεκριμένα μέτρα.

Εδώ και τώρα συγκυβέρνηση

Η πολυπλοκότητα των αποφάσεων είναι τέτοια, που δημιουργεί σε πολλούς εύλογα ερωτήματα αν η κυβέρνηση είναι σε θέση να καταθέσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλα τα μέτρα μαζί με τον προϋπολογισμό του 2012, το ενιαίο μισθολόγιο και την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος σε ένα πακέτο. Αυτή ήταν η αρχική σκέψη, αφού η κυβέρνηση επείγεται μέχρι τις 20 Οκτωβρίου να πάρει την 6η δόση του δανείου, αλλά και μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να έχει προχωρήσει η υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, με την αποδοχή τους από τα εθνικά Κοινοβούλια. Τα περισσότερα κράτη – μέλη της ευρωζώνης πιέζουν την κυβέρνηση να έχει προχωρήσει στη θεσμοθέτηση αυτών των μέτρων, αφού αυτή η συμβολική «σταύρωση» του ελληνικού λαού θεωρείται καταλυτική για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι αν η κυβέρνηση μπορέσει να προετοιμάσει αυτό το πακέτο, που θα θεωρηθεί και ψήφος εμπιστοσύνης προς αυτή και ενδεχομένως να δίνει έξοδο διαφυγής των βουλευτών να ψηφίσουν με επιχείρημα την περίφημη σωτηρία της χώρας.

Όλο και περισσότεροι βουλευτές αναγνωρίζουν το πλήρες αδιέξοδο και ρίχνουν ευθύνη και στον Γιώργο Παπανδρέου προσωπικά για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, την αναβλητικότητα, την υπόκρυψη συμφωνιών και διευθετήσεων, την έλλειψη δημόσιας αποτύπωσης της πραγματικής κατάστασης, αλλά και την υποεκτίμηση των ευθυνών που αναλάμβανε. Η θεατρικά διατυπωμένη αναφορά του Ανδρέα Λοβέρδου «παλεύουμε μόνοι μας στην κυβέρνηση», εννοώντας ότι έχουν απέναντί  τους τα υπόλοιπα κόμματα, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, κοινωνικές δυνάμεις και ως στήριγμα τη θολή ανοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να επιβεβαιώνεται… ανάποδα από ορισμένους βουλευτές του κόμματος, αφού τονίζουν την ανάγκη κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, εθνικής ανάγκης ή τέλος πάντων συγκυβέρνησης. Παρά την έντονη άρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να επανέλθει στο θέμα, πολλοί βουλευτές επισημαίνουν ότι η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψη. Θεωρούν λοιπόν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος και σχεδόν εκλιπαρούν για είσοδο στην κυβέρνηση και άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Παρά τη σχετική προσπάθεια αποτροπής διατύπωσης τέτοιων απόψεων από το πρωθυπουργικό γραφείο, πρώτος άνοιξε τον χορό ο Νάσος Αλευράς, που επέμεινε στην ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας. Να θυμίσουμε ότι ο Αλευράς είναι σε συνεχή επαφή με τον Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα διαμαρτυρόμενος γιατί ο πρωθυπουργός εγκατέλειψε την εαρινή προσπάθεια κυβερνητικής συνεργασίας. Ο Φλωρίδης τώρα ετοιμάζεται για την ίδρυση ομίλου προβληματισμού, που αναμένεται να «στηρίξει πολιτικά» και την εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Παρόμοιες απόψεις εκφράζουν όμως και άλλοι βουλευτές, που επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν την πολιτική και κοινωνική πίεση.

Στο πλαίσιο αυτό σφοδρή κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό, στον οποίο προσάπτει ότι οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία, άσκησε χτες ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος αποφεύγει να κάνει δηλώσεις και διατυπώνει τη σκέψη του μέσα από την ιστοσελίδα του προτείνοντας κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. «Είναι επείγουσα ανάγκη», γράφει χαρακτηριστικά, «κάτι να αλλάξει στην κεντρική πολιτική σκηνή ώστε να υπάρξει αποσυμπίεση, να εξελιχθεί ομαλά ο ψυχολογικός κύκλος ‘‘άρνηση της πραγματικότητας, θυμός, αγανάκτηση, κατάθλιψη, δημιουργική προσαρμογή και αλλαγή’’, ώστε τουλάχιστον να αποφευχθεί η ροπή προς το χειρότερο, το αυτοκαταστροφικό σενάριο και να επιτευχθεί τουλάχιστον μια ελάχιστη αναγκαία εθνική και κοινωνική συνοχή ενώπιον των μεγάλων κινδύνων».

Με τούτα και με εκείνα λοιπόν ανοίγει ξανά το θέμα των εκλογών και μάλιστα κάποιοι εκτιμούν ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, που διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με κυβερνητικά στελέχη, η οποία ζητούσε εκλογές μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012. Με δεδομένο ότι η 6η δόση αλλά και οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου θα έχουν δρομολογηθεί, θα μπορέσουν να διενεργηθούν εκλογές χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Οι κολασμένοι δύο μήνες που μας υποσχέθηκε ο Βενιζέλος είναι ήδη εδώ…

Λαγούμι να κρυφτούν…

Κι ενώ η κυβέρνηση συσκέπτεται για να μην σκέπτεται τη βαριά τιμωρία που αναμένεται να υποστεί στις επόμενες κάλπες, οι βουλευτές αναζητούν «λαγούμι να κρυφτούν», αφού με το πιστόλι στον κρόταφο καλούνται να ψηφίσουν μέτρα που βυθίζουν στην ένδεια τους ψηφοφόρους τους. Οι διαφαινόμενες μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο και η εξίσωση του φόρου στα καύσιμα θέρμανσης με αυτό της κίνησης είναι δύο θέματα που τους απασχολούν έντονα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Όσον αφορά μάλιστα στο δεύτερο, να θυμίσουμε ότι έχουν εναντιωθεί στο παρελθόν στην εφαρμογή του ουκ ολίγες φορές.

Ακόμα κι αν η κυβέρνηση υποσχεθεί ότι θα υπάρξει ένα είδος απόδοσης του φόρου σε όσους πολίτες το έχουν πραγματικά ανάγκη, με βάση και τη συνεχή δημόσια παραδοχή για τα χάλια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και την πλήρη ανυποληψία της κυβέρνησης, ουδόλως τους καθησυχάζει ότι οι πολίτες στις ορεινές και απρόσιτες περιοχές θα πάρουν πίσω τη διαφορά των φόρων στο πετρέλαιο τους επόμενους μήνες. Πάντως μέχρι τώρα ουδείς έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα, αν και πολλά θρυλούνται στο παρασκήνιο, ότι υπάρχουν κάποιοι που σκέφτονται τον δρόμο της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα προκειμένου να μην αναγκαστούν να ψηφίσουν τα μέτρα.

Το κλίμα μεταξύ των βουλευτών εκφράζουν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Εξαρχος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, οι οποίοι σε πρόσφατες συσκέψεις έχουν τονίσει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει στηρίξει όλες τις δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης. Όμως σημείωσαν απευθυνόμενοι προς την κυβέρνηση: «Δεν μπορείτε συνεχώς να την αιφνιδιάζετε και να την πιέζετε να ψηφίζει μέτρα όταν οι υπουργοί δεν κάνουν τη δουλειά τους». Μάλιστα ο Πρωτόπαπας σε δημόσιες δηλώσεις του δεν έκρυψε τη δυσφορία των βουλευτών για το χαράτσι στα ακίνητα σημειώνοντας ότι «με πόνο ψυχής αναγκαζόμαστε να πούμε ναι και σ’ αυτό το πρόσφατο εισπρακτικό μέτρο, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, σαφώς πρέπει να πάμε σε μείωση δαπανών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:35