search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:00
MENU CLOSE

Το όνειρο του Κέλτη

23.09.2011 02:59
Το όνειρο του Κέλτη - Media

«Το όνειρο του Κέλτη», μια πολιτική βιογραφία ενός Ιρλανδού, του θρυλικού Ρότζερ Κέιζμεντ, είναι το πρώτο μυθιστόρημα που γράφει ο διάσημος Περουβιανός συγγραφέας μετά την πρόσφατη βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ. Η ιστορία εξελίσσεται τις δύο πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, όπου αποκαλύπτεται το αποτρόπαιο πρόσωπο της αποικιοκρατίας μέσα από ιστορίες στις οποίες καταγράφονται αυτά που έκαναν τον Ρότζερ Κέιζμεντ να μετατρέψει το βαθύ θαυμασμό που ένιωθε για τη βρετανική αυτοκρατορία σε άσβεστο μίσος εναντίον της.

Μάριο Βάργκας Λιόσα 
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μπονάτσου
Εκδόσεις: Καστανιώτης 
Σελ.: 460

«Το όνειρο του Κέλτη», μια πολιτική βιογραφία ενός Ιρλανδού, του θρυλικού Ρότζερ Κέιζμεντ, είναι το πρώτο μυθιστόρημα που γράφει ο διάσημος Περουβιανός συγγραφέας μετά την πρόσφατη βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ. Η ιστορία εξελίσσεται τις δύο πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, όπου αποκαλύπτεται το αποτρόπαιο πρόσωπο της αποικιοκρατίας μέσα από ιστορίες στις οποίες καταγράφονται αυτά που έκαναν τον Ρότζερ Κέιζμεντ να μετατρέψει το βαθύ θαυμασμό που ένιωθε για τη βρετανική αυτοκρατορία σε άσβεστο μίσος εναντίον της. Δύο καθοριστικά ταξίδια για τον Ιρλανδό ήρωα ήταν αρκετά για να αηδιάσει από την αποικιοκρατική πολιτική που επέβαλαν οι πολιτισμένοι στους ιθαγενείς, τόσο στο πρώτο του ταξίδι στο Βελγικό Κονγκό όσο και στο επόμενο που είχε τελικό προορι­σμό την Αμαζονία της Νοτίου Αμερικής. Οι εμπειρίες που συνέλεξε από τα όσα είδε ήταν αρκετές ώστε να μεταστρέψουν ριζικά την ιδεολογική και πολιτική του συγκρότηση. Έτσι, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του την Ιρλανδία, ήρθε αμέσως αντιμέτωπος με την Αγγλία, καθώς έθεσε όλες του τις δυνάμεις στην υπηρεσία του ιρλανδικού εθνικισμού. Ωστόσο, παράλληλα με την πατριωτική του δράση, η προσωπική ζωή του Κέιζμεντ και οι σαφείς υπόνοιες περί της ομοφυλοφιλίας του έστρεψαν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης της πατρίδας του εναντίον του. Αυτή η εξέλιξη είχε δρα­ματικά αποτέλεσμα για τη ζωή του ήρωα, που υπήρξε προσωπικός φίλος του Τζόζεφ Κόνραντ. Σε αυτό το μυθιστόρημα ο Λιόσα αναδεικνύει τη μοναδική ανθρώ­πινη δυνατότητα συνύπαρξης φωτός και σκότους ως βασικά συστατικά της ανθρώπινης ψυχής.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43