search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:59
MENU CLOSE

Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου

09.06.2017 15:21
Ντάισελμπλουμ: «Ρωτήστε τους πολιτικούς σας πώς θα χρηματοδοτήσουν όσα εξαγγέλλουν» - Media

 

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένει ότι θα υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπός του.

Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα, αναμένει να υπάρξει «συμφωνία για την πλήρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Eυρωομάδας στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ θα σημάνει την εκταμίευση νέων δόσεων του δανείου για την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες είναι απαραίτητες για να καταβληθούν τοκοχρεολύσια τον Ιούλιο.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται ότι θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, κάτι που ερμηνεύεται ως άλλη μια ένδειξη ότι οι διαφορές της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα γεφυρώνονται σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ορισμένοι από τους ευρωπαίους πιστωτές — κυρίως η Γερμανία — συνέδεαν την εκταμίευση νέων δόσεων με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης, ωστόσο ο θεσμός από την πλευρά του συνδέει τη συμμετοχή του με νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group δεν επιτεύχθηκε ιδιαίτερη πρόοδος, κάτι που σημαίνει ότι οι υπουργοί θα κληθούν να επιλύσουν ζητήματα-κλειδιά την επόμενη εβδομάδα, σημείωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ μιλώντας στο Ρόιτερς.

«Έγιναν περαιτέρω χρήσιμες διευκρινίσεις στο τεχνικό επίπεδο, αλλά το ζήτημα θα χρειαστεί να επιλυθεί από τους υπουργούς την 15η Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, ανέφερε μία από τις πηγές αυτές, που συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επανέλαβε σήμερα την έκκληση να εκταμιευθεί η δόση του δανείου της Ελλάδας για να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, η οποία έχει τρωθεί από τις πολύμηνες, παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τα νέα δάνεια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:54