search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:25
MENU CLOSE

Κακός πρωθυπουργός ή κακός επιστήμονας;

10.06.2017 09:04
Πανελλήνιες 2021: Απόφαση για μείωση της εξεταστέας ύλης - Οι αλλαγές - Media

 

 

Στις κοσμοσωτήριες ημέρες δόξης του υπαρκτού σοσιαλισμού παρατηρήθηκε μεταξύ άλλων το μοναδικής φαιδρότητας φαινόμενο να εξαφανίζονται πρόσωπα, όχι μόνο από τον μάταιο  και σκληρό εν πολλοίς ετούτο κόσμο αλλά και από τις φωτογραφίες! Έτσι, διάφοροι σύντροφοι που είχαν αποτυπωθεί (για κακή τους τύχη) υπερήφανοι και χαμογελαστοί δίπλα στον σύντροφο Στάλιν, εξαφανίζονταν ως δια μαγείας από το πλάνο όταν έπεφταν σε δυσμένεια. Διαγράφονταν διότι οι κήνσορες αυτών των …ουμανιστικών θεωριών που αναμετρούνται με τις μεγάλες ιδέες (της δικτατορίας του προλεταριάτου, του ταξικού μίσους,  της κατάργησης του διεφθαρμένου κοινοβουλευτισμού  και της δημοκρατίας), φροντίζουν να μην μένουν ίχνη για να μπορεί να αμφισβητηθεί η τελειότητα. Ο σοσιαλισμός διορθώνει τα πάντα αναμορφώνοντας την φύση των ανθρώπων και αναμετριέται με την  απόλυτη και μοναδική αλήθεια, ακόμα και μέσω του  …photoshop ή του δημιουργικού εξωραϊσμού κειμένων.

 

Έτσι, κάποια επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να προστατεύσει τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που εξετάστηκαν την  περασμένη Δευτέρα στη Νέα Ελληνική Γλώσσα από μιαν … αστοχία του Θεοτοκά, ενός εκ των αντιπροσωπευτικότερων διανοούμενων της θρυλικής γενιάς του ’30 των ελληνικών γραμμάτων.

Σ’ ένα σημείο του κειμένου του αναφέρει ο Θεοτοκάς: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό»…

Το Υπουργείο Παιδείας ανερυθρίαστα παρέδωσε στους μαθητές το απόσπασμα του Θεοτοκά αναθεωρημένο: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα». Ο «κούφος πρύτανης» και ο «κακός πρωθυπουργός»  έφυγαν από το πλάνο και στη θέση τους εμφανίστηκε ένας …κακός επιστήμονας! Δηλαδή, δεν είναι σωστό να στοχοποιούμε τους πρωθυπουργούς, αλλά οι επιστήμονες ας λάβουν ένα μαθηματάκι καλής συμπεριφοράς σαν κακοί άνθρωποι που είναι ώστε να αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγήν κατά το Υπουργείο Παιδείας.

 

Κάποιος πρωθυπουργικότερος του πρωθυπουργού (ο οποίος προφανώς δεν έχει καμιά σχέση και συμμετοχή στην ανοησία που συντελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας σε βάρος του) θεώρησε ότι με την συγκεκριμένη φράση του Θεοτοκά θα γίνουν ανεπίτρεπτοι συνειρμοί που θα θίξουν τον σημερινό πρωθυπουργό! Και, προφανώς, διαβάζοντας το κείμενο του Θεοτοκά, το μυαλό της σοφής επιτροπής πήγε επίσης στον Τσίπρα! Οπότε καρατομήθηκε ο Θεοτοκάς προς χάριν –και ερήμην- του πρωθυπουργού!

 

Εδώ έχουμε πριν από όλα μια χρονική παραδοξότητα μιας και ο Θεοτοκάς απεβίωσε το 1966 και έγραψε πιο πριν το επίμαχο απόσπασμα,  άρα ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να εννοούσε τον κο Τσίπρα. Αλλά «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται» και η …τρυφερή αυτή προσπάθεια προστασίας προς τον πρωθυπουργό φανερώνει κάτι περισσότερο από μιαν ηλιθιότητα. Φανερώνει μια επικίνδυνα εμποτισμένη στην αριστερή ψυχοσύνθεση καθεστωτική νοοτροπία, η οποία αντίστοιχα μας δημιουργεί  τρομαχτικούς ιστορικούς συνειρμούς – κι καθόλου  αφηρημένους.

 

Πέραν τούτων, η εξήγηση του Υπουργείου ότι κατά πάγια τακτική του επεμβαίνει σε κείμενα, αποτελεί σκανδαλώδες θράσος γιατί αυτό δεν είναι μόνο απαράδεκτα ανήθικο αλλά και ποινικά κολάσιμο. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγγίζει ούτε κεραία από κείμενο δημιουργού που έχει δοθεί προς δημοσίευση, πόσω μάλλον ενός αναγνωρισμένου συγγραφέα όπως ο Θεοτοκάς. Αν, δε, το Υπουργείο Παιδείας δεν δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό σε παρόμοια θέματα εξαιρετικά σημαντικά  στην ουσία τους και δεν προστατεύει  «τα δικαιώματα του τυπωμένου κειμένου»  που φέρουν την υπογραφή των δημιουργών του, τότε είμαστε μάρτυρες μιας απίστευτης βαρβαρότητας.

 

Βέβαια, η Αριστερά εμπέδωσε τον πολιτισμό με συναυλίες εγκάθετων καλλιτεχνών και φεστιβάλ πολιτικών εμποροπανηγύρεων και δεν χαμπαριάζει απ’ αυτά τα …ψιλά γράμματα. Παρεμπιπτόντως, του χρόνου έχουν μια λαμπρή ευκαιρία να …διορθώσουν και τον Σολωμό!

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:24