search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:16
MENU CLOSE

Ανακούφιση στην Κυβέρνηση μετά την ήπια υποβάθμιση

24.12.2009 06:32
Ανακούφιση στην Κυβέρνηση μετά την ήπια υποβάθμιση  - Media

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s μετά από περίπου δύο μήνες όπου είχε βάλει  την Ελλάδα στο μικροσκόπιο του προχώρησε σε υποβάθμιση από Α1 σε Α2 των κρατικών ομολόγων καθώς η Moody’s θεωρεί ότι υπάρχει αρνητική προοπτική για την ελληνική οικονομία. Η επικεφαλής αναλύτρια δημοσίου χρέους της Moody’s για την Ελλάδα Σάρα Κάρλσον τονίζει πως  «Η αναβαθμολόγηση της Ελλάδας με Α2 αντιπροσωπεύει τον πολύ περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας από τη μία πλευρά και τον κίνδυνο αφερεγγυότητας της χώρας σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα από την άλλη».

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s μετά από περίπου δύο μήνες όπου είχε βάλει  την Ελλάδα στο μικροσκόπιο του προχώρησε σε υποβάθμιση από Α1 σε Α2 των κρατικών ομολόγων καθώς η Moody’s θεωρεί ότι υπάρχει αρνητική προοπτική για την ελληνική οικονομία.

Η επικεφαλής αναλύτρια δημοσίου χρέους της Moody’s για την Ελλάδα Σάρα Κάρλσον τονίζει πως  «Η αναβαθμολόγηση της Ελλάδας με Α2 αντιπροσωπεύει τον πολύ περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας από τη μία πλευρά και τον κίνδυνο αφερεγγυότητας της χώρας σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα από την άλλη».

Σε γενικές γραμμές  ο διεθνής οίκος δεν θεωρεί ότι οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση συνιστούν ουσιαστική δοκιμασία για το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται μάλλον για μια «επανατιμολόγηση» των αντίστοιχων κινδύνων που είχαν συγκαλυφθεί εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής ρευστότητας των τελευταίων χρόνων στη διεθνή αγορά και τους σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα πάντως με την αξιολόγηση, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υπολείπεται αυτής της Ιταλίας και  του Βελγίου εξαιτίας του απογοητευτικού ιστορικού της χώρας σε επίπεδο πραγματικής δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα, ωστόσο, προπορεύεται  από τις χώρες  Μεξικό,  Ουγγαρία και Βραζιλία καθώς, καθώς οι εν λόγω χώρες αν και έχουν καλύτερους ή ισάξιους δείκτες χρέους, παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος. Επιπλέον, οι χώρες αυτές δεν συμμετέχουν στην ευρωζώνη όπως η Ελλάδα.

Όσον αφορά το μέλλον της χώρας μας, η Moody’s διευκρινίζει ότι η ενδεχόμενη αλλαγή της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε «σταθερή», καθώς και η ενδεχόμενη μελλοντική της αναβάθμιση ή υποβάθμιση θα εξαρτηθούν από τη συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των εξαγγελθέντων σχεδίων της.

Εκτός όμως από τα κρατικά ταμεία ο διεθνής οίκος βάζει στο στόχαστρο του και τις ελληνικές τράπεζες, υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής από Α1 σε Α3, της Eurobank και της Εμπορικής  από Α2 σε Α1. Επίσης η Moody’s πιστεύει ότι η ικανότητα κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών θα εξασθενίσει περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα, καθώς δεν αναμένεται βελτίωση των συνθηκών σε επίπεδο οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο εκπρόσωπος τύπου κληθείς να σχολιάσει την υποβάθμιση  τόνισε ότι οι διεθνείς οίκοι κάνουν τη δουλειά τους, όμως από εκεί και πέρα, υπεύθυνη για την οικονομική κατάσταση της χώρας, για την πορεία και την εξέλιξη της οικονομίας, είναι η εκάστοτε κυβέρνηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:14