search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:29
MENU CLOSE

«Ψήφισα Μακρόν»: Η παραδοχή της Σεγκολέν Ρουαγιάλ που προκάλεσε αίσθηση

13.06.2017 10:15
«Ψήφισα Μακρόν»: Η παραδοχή της Σεγκολέν Ρουαγιάλ που προκάλεσε αίσθηση - Media

 

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) πληρώνει για τις «διαιρέσεις» του και θα υπάρξει αναμφίβολα μια «ανασύνθεση» στην αριστερά, δήλωσε σήμερα η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία ψήφισε την Κυριακή μια υποψήφια του προεδρικού κόμματος En Marche! στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Ερωτηθείσα από το RMC-BMFTV, η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος πρόσθεσε πως βρίσκεται σε επαφή με τους υπουργούς Νικολά Ιλό και Ζαν-Ιβ Λεντριάν για να συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα κλιματικά ζητήματα.

«Θα συνεχίσω την κλιματική μάχη, θα θέσω τις ικανότητές μου στην υπηρεσία αυτής της μάχης και της κυβέρνησης», δήλωσε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ προσθέτοντας πως ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν της είχε ζητήσει τη βοήθειά της στο κλιματικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την ίδια, η έκταση της ήττας του PS αποκαλύπτει «ένα πολιτικό σύστημα που φθάνει στην εξάντληση». «Η κλειδωμένη εναλλαγή δεξιά/αριστερά δεν απαντά πλέον στα προβλήματα που τίθενται», εκτιμά.

Υπεύθυνες για την κατάρρευση του PS «είναι οι διαιρέσεις και οι συγκρούσεις. Ο κόσμος δεν το ανέχεται πλέον αυτό». Και «υπάρχει διαίρεση όταν δεν υπάρχει αρκετή ιδεολογική δουλειά» γύρω από τις μεταλλάξεις της κοινωνίας, προσθέτει.

Σύμφωνα με την ίδια, «υπήρξε (στην κοινωνία) μια γενική κόπωση, το 49-3 (σ.σ.: το άρθρο του συντάγματος που επικαλέσθηκε ο τότε πρωθυπουργός των Σοσιαλιστών Μανουέλ Βαλς για να υιοθετηθεί χωρίς ψηφοφορία ο εργασιακός νόμος), οι επιθέσεις … ένας κορεσμός, και η ανάγκη κατευνασμού, ηρεμίας. Εξ ου το γεγονός ότι επιλέχθηκε ένα κεντρώο ρεύμα».

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία λέει πως ψήφισε τον Μακρόν στις προεδρικές εκλογές, προσθέτει πως επέλεξε επίσης την υποψήφια του En Marche! στην περιφέρειά της (Ντε-Σεβρ). Διότι «ήταν μια καλή υποψήφια», λέει για την Κριστίν Εντς (REM), που ήρθε πρώτη στον πρώτο γύρο με μικρή διαφορά από την Ντελφίν Μπατό (PS), που παλαιότερα βρισκόταν κοντά στην Ρουαγιάλ.

Στην ερώτηση αν θα παραμείνει στο PS, η Ρουαγιάλ απάντησε «δεν ξέρω».

«Θα μπορούσατε να αλλάξετε;», την ρώτησε ο Ζαν-Ζακ Μπουρντέν. «Ναι, ασφαλώς, διότι θα υπάρξει αναμφίβολα μια ανασύνθεση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβεί κάτι που θα συνεχίσει να προβάλλει τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της χειραφέτησης μέσω του σχολείου, που είναι οι εξαιρετικές ιδέες που διαμόρφωσαν την ιστορία του αιώνα».

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχασε τους λόγους για τους οποίους αγωνιζόταν και για τους οποίους ιδρύθηκε. Όμως οι λόγοι αυτοί δεν έχουν πάψει να ισχύουν. Η ιδέα να δώσουμε φωνή σ’ αυτούς που δεν έχουν φωνή εξακολουθεί να είναι μια μείζων μάχη», δήλωσε ακόμη.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:27