search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:50
MENU CLOSE

Συρία: Αισθητή μείωση της χρήσης χημικών όπλων από τους τζιχαντιστές το 2017

13.06.2017 18:48
Διαψεύδει η Μόσχα την επίθεση με χημικά στη Συρία: «Κατασκευασμένες ειδήσεις» - Media

 

Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) μειώθηκε σημαντικά το 2017, ανέφερε η υπηρεσία παρακολούθησης ένοπλων συρράξεων της αμερικανικής εταιρείας αναλύσεων IHS.

«Από την πρώτη χρήση (τους), τον Ιούλιο του 2014, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 71 καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων από το ΙΚ — 41 στο Ιράκ και 30 στη Συρία — οι οποίες καταμετρήθηκαν από το IHS Conflict Monitor», την υπηρεσία παρακολούθησης των συρράξεων στο Ιράκ και τη Συρία της εταιρείας IHS, η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο.

Το 2017, «η μοναδική κατηγορία για τη χρήση χημικών όπλων από το ΙΚ στη Συρία έγινε την 8η Ιανουαρίου 2017 στο Ταλ Καμπρ αλ Μάκρι, στην επαρχία του Χαλεπιού», ανέφερε η υπηρεσία, η οποία κατέγραψε δέκα τέτοιες καταγγελίες στο Ιράκ.

Για λόγους σύγκρισης, είχαν υπάρξει «13 κατηγορίες μέσα στους έξι αμέσως προηγούμενους μήνες, συγκεντρωμένες στην επαρχία του Χαλεπιού».

«Όλες οι άλλες κατηγορίες που καταγράφηκαν» αφορούν τη «χρήση χημικών όπλων στο Ιράκ: εννέα στην πολιορκημένη πόλη της Μοσούλης και μία στην αλ Αζίμ, στην επαρχία Ντιγιάλα» (κεντροανατολικό Ιράκ).

Σύμφωνα με την υπηρεσία, στη Μοσούλη βρισκόταν το κέντρο παραγωγής χημικών όπλων του ΙΚ.

«Η επιχείρηση για την απομόνωση και την ανακατάληψη της ιρακινής πόλης της Μοσούλης συνέπεσε με μια σημαντική μείωση της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία από το ΙΚ», επισήμανε ειδικός της IHS για θέματα Μέσης Ανατολής, προσθέτοντας ότι αυτό «υποδεικνύει ότι η οργάνωση (…) δεν διαθέτει άλλες εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων πέραν της Μοσούλης αν και είναι πιθανό ορισμένοι ειδικοί να πήγαν στη Συρία», κατά την ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:50