search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:55
MENU CLOSE

Διεθνές «κύμα» στήριξης των ελληνικών θέσεων

15.06.2017 08:02
9-4-2020 - Media

 

 

Να ενισχυθεί η Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλει για την ελάφρυνση του χρέους ζητούν ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες αλλά και έγκυρα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πριν από το Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Die Linke

Την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό και τη στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια τους για επίτευξη ελάφρυνσης χρέους, εκφράζει το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς, Die Linke, με ψήφισμά του που αφορά την Ελλάδα. Το ψήφισμα συνέταξε το ανώτατο συνέδριο του κόμματος στην προεκλογική σύνοδό του στο Ανόβερο (9-11 Ιουνίου). Το Die Linke ζητά από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα εκφράζει αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό, καλώντας για «κούρεμα» του μη βιώσιμου χρέους και τέλος στη λιτότητα, τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις. Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά είναι προϊόν εκβιασμού προς την ελληνική κυβέρνηση και τονίζει χαρακτηριστικά: «Υποστηρίζουμε το αδερφό μας κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθειά τους να πετύχουν ελάφρυνση του χρέους».

Άρθρο της Λιμπερασιόν

«Κύριε Μακρόν, δώστε το χέρι στον ελληνικό λαό» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της σημερινής «Λιμπερασιόν» που αφιερώνει πέντε σελίδες στο θέμα του ελληνικού χρέους και στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

«Θα πρέπει να ελαφρυνθεί το βάρος της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου στις εσωτερικές σελίδες, που υπογράφει ο διευθυντής Λοράν Ζοφρέν.

«Με την ευκαιρία του Eurogroup σήμερα Πέμπτη, που θα αποφασίσει για την τύχη της χώρας» υπογραμμίζεται στον υπότιτλο «η Λιμπερασιόν καλεί τη Γαλλία να δώσει το βάρος της υπέρ της ακύρωσης τουλάχιστον μέρους του χρέους, η αποπληρωμή του οποίου στραγγαλίζει τον πληθυσμό εδώ και πολλά χρόνια».

«Κύριε πρόεδρε, θα σταθείτε στο ύψος;» θέτει το ερώτημα, προς τον Γάλλο πρόεδρο, ο Λ. Ζοφρέν και συνεχίζει: «Κατά γενική εκτίμηση πετύχατε την είσοδό σας στη διεθνή σκηνή(…) ήταν όμως με συμβολικές χειρονομίες. Η “πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” θα πρέπει να τιμηθεί σήμερα, περνώντας στην πράξη για ένα φλέγον θέμα: αυτό του ελληνικού χρέους, που εδώ και επταετία συντρίβει την άλλη πατρίδα, αυτή της δημοκρατίας.

Με τη γεμάτη κουράγιο καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα, η χώρα έκανε απίστευτες προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. (…) Η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι από την αρχή της κρίσης δεν είχε απέναντί της άλλο ηγέτη τόσο αξιόπιστο (…)».

Και καταλήγει ο Λ Ζοφρέν στο άρθρο του: «Κύριε πρόεδρε, έχετε σήμερα την ευκαιρία να παίξετε έναν αποφασιστικό ρόλο στην ιστορία της ΕΕ. Θα το επιχειρήσετε;».

Ο Μοσκοβισί στο Politico

Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, δήλωσε σήμερα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico ότι θέλει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του τρόπου που λειτουργεί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο Μοσκοβισί, υπενθυμίζοντας ότι έχει πάρει μέρος σε πάνω από 80 συνεδριάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, δήλωσε ότι έχει καταληφθεί από «απόγνωση». «Αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες τη μοίρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι κάποιες φορές, το συμβούλιο βασίζεται σε ανεπαρκή πληροφόρηση και η έλλειψη λογοδοσίας που αποτελεί χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι απαράδεκτη.

Για τον Μοσκοβισί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με ανθρώπινο πρόσωπο είναι το αντίδοτο στην εικόνα της ανελέητης λιτότητας που προώθησαν τα τελευταία χρόνια οι θεσμοί της ΕΕ. «Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνει πόνος. Δεν σημαίνει ότι κάποιος τιμωρείται», σημείωσε.

Χρειάζεται οι εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες όσον αφορά την Ελλάδα. Το μήνυμά του προς τους Έλληνες είναι: «Κάνατε αυτά που σας αναλογούσαν. Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη. Τώρα πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας».

Τζιάνι Πιτέλα στη Die Welt

Οξεία κριτική στον Γερμανό υπουργού Οικονομικών ασκεί ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt.

«Ο Σόιμπλε πρέπει να πάψει να αντιτίθεται στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας» τονίζει ο κ. Πιτέλα και προσθέτει: «Η Ελλάδα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει την ανάπτυξή της και για αυτό η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι όμηρος της Ευρώπης».

Και καταλήγει: «Η Αθήνα έχει επιδείξει σαφή βούληση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν εδώ και αρκετό καιρό πληγεί πολύ σκληρά από τις πολιτικές λιτότητας. Ήρθε η ώρα τώρα να σταματήσει αυτό».

Ρομπέρτο Γκουαλτίερι

Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Τώρα η «μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο» του Eurogroup για να παράσχει την απαραίτητη ασφάλεια τόσο στους πολίτες όσο και στις αγορές μέσω μιας συμφωνίας για το χρέος, γράφει ο Ρομπέρτο Γκουαλτίερι.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πήρε θέση εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup τονίζοντας ότι η συμφωνία στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι ουσιαστικής σημασίας για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και να επιβεβαιωθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:54