search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:10
MENU CLOSE

Η ισλαμιστική «ωρολογιακή βόμβα» της νοτιοανατολικής Ασίας

15.06.2017 10:14
Αφγανιστάν: Στους 28 οι νεκροί από την επίθεση τζιχαντιστών σε τέμενος - Media

 

Στο προφίλ του στο Facebook ο Ομαρκαγιάμ Ρομάτο Μάουτε χαρακτηρίζει τον εαυτό του «κινούμενη ωρολογιακή βόμβα».

Όταν μια ομάδα ισλαμιστών ανταρτών υπό τον Ομαρκαγιάμ και έναν από τους αδελφούς του κατέλαβε την πόλη Μαράουι στις νότιες Φιλιππίνες στις 23 Μαΐου, η περιγραφή αποδείχθηκε ιδιαίτερα ακριβής.

Οι κυβερνήσεις των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας προετοιμάζονταν για την εποχή που το Ισλαμικό Κράτος θα προσπαθούσε να επεκτείνει το χαλιφάτο του στην περιοχή.

«Η Μέση Ανατολή μοιάζει να είναι μακριά, αλλά δεν είναι. Είναι ένα πρόβλημα που βρίσκεται ανάμεσά μας», έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χειέν Λουνγκ. «Πρόκειται για έναν άμεσο και ξεκάθαρο κίνδυνο», τόνισε.

Ο Ομαρκαγιάμ και ο Αμπντουλάχ Μάουτε μεγάλωσαν μαζί με τα αρκετά ακόμη αδέλφια τους στη Μαράουι, μια πόλη η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι.

Ιστορικά η Μαράουι είναι το κέντρο του ισλάμ στο νησί Μιντανάο, όπου μαίνονται εξεγέρσεις ενάντια στην κεντρική κυβέρνηση από την εποχή της ισπανικής αποικιοκρατίας, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τη φτώχεια και την παραμέληση των κατοίκων του νησιού από τις κυβερνήσεις.

Ως έφηβοι τη δεκαετία του 1990 τα αδέλφια Μάουτε δεν διέφεραν από τα άλλα παιδιά. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο Ομαρκαγιάμ και ο Αμπντουλάχ σπούδασαν στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, όπου έμαθαν αραβικά.

Ο Ομαρκαγιάμ φοίτησε στο πανεπιστήμιο αλ Άζχαρ του Καΐρου, όπου γνώρισε την κόρη ενός συντηρητικού ιερωμένου από την Ινδονησία. Αφού παντρεύτηκαν, το ζευγάρι επέστρεψε στην Ινδονησία. Το 2011 επέστρεψε στο Μιντανάο. Είναι πιθανό τότε να ριζοσπαστικοποιήθηκε.

Όσον αφορά τον Αμπντουλάχ δεν είναι γνωστά πολλά για τη ζωή του αφού πήγε στην Ιορδανία και δεν είναι ξεκάθαρο πότε επέστρεψε στο Λανάο ντελ Σουρ, στην επαρχία του Μιντανάο όπου ανήκει η Μαράουι.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι υπάρχουν συνολικά επτά αδέλφια και ένας ετεροθαλής αδελφός στην οικογένεια, και όλοι συμμετέχουν στη μάχη στη Μαράουι.

Η οικογένεια Μάουτε είναι μητριαρχική και πιστεύεται ότι η Φαρχάνα Μάουτε, η μητέρα, είναι αυτή που βοήθησε στη χρηματοδότηση της οργάνωσης και ηγούνταν της στρατολόγησης και ριζοσπαστικοποίησης νέων της περιοχής.

Την προηγούμενη Παρασκευή συνελήφθη έξω από τη Μαράουι σε ένα όχημα γεμάτο με όπλα και εκρηκτικά, επιφέροντας ένα μεγάλο πλήγμα στην οργάνωση καθώς θεωρείται η «καρδιά» της. Μία ημέρα νωρίτερα είχε συλληφθεί και ο πατέρας της οικογένειας στην Νταβάο Σίτι.

Η οργάνωση Μάουτε εμφανίστηκε το 2013, όταν διεξήγαγε μια βομβιστική επίθεση εναντίον νυχτερινού κέντρου στην πόλη Καγκαγιάν ντε Όρο. Έκτοτε έχει ενισχυθεί, ενώ μια από τις πιο πρόσφατες ενέργειές της ήταν μια βομβιστική επίθεση σε μια υπαίθρια αγορά στην Νταβάο Σίτι, γενέτειρα του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε.

Τα μέλη της οργάνωσης που συνελήφθησαν μετά την επίθεση στην Νταβάο Σίτι δήλωσαν ότι την επίθεση διέταξε ο Ισνιλόν Χαπιλόν της Αμπού Σαγιάφ, μιας οργάνωσης που μάχεται από τη δεκαετία του 1990 για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ισλαμικής επαρχίας, αλλά είναι γνωστή και ως μια βίαιη συμμορία εγκληματιών και απαγωγών.

Ο Χαπιλόν ανακηρύχθηκε πέρυσι «εμίρης» του ΙΚ στη νοτιοανατολική Ασία. Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται μαζί με άλλους αντάρτες, μεταξύ αυτών και δύο από τους αδελφούς Μάουτε, να συνωμοτούν να απομονώσουν τη Μαράουι και να δημιουργήσουν έναν ανεξάρτητο θύλακα.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι αδελφοί Μάουτε χαίρουν μεγάλης υποστήριξης στη Μαράουι.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:09