search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:37
MENU CLOSE

Λευκός καπνός από το Eurogroup, «κλείδωσε» η δόση των 8.5 δισ. – Με συμφωνία επί της αρχής η συμμετοχή του ΔΝΤ

15.06.2017 18:44
Λευκός καπνός από το Eurogroup, «κλείδωσε» η δόση των 8.5 δισ. - Με συμφωνία επί της αρχής η συμμετοχή του ΔΝΤ - Media

 

Ποσό 8,5 δισ. ευρώ θα λάβει η Αθήνα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup, που ξεκίνησε στις 4 μ.μ. και ολοκληρώθηκε μετά από 5.30 ώρες περίπου.

Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του “stand by”, όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο. Προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ , η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά.

Δίνεται, επίσης, έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενημέρωσε πρώτος με ένα tweet για την ολοκλήρωση του Eurogroup και για τη συμφωνία. 

Στις δηλώσεις τους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για βήμα προς τα εμπρός και ο Πιέρ Μοσκοβισί για συμφωνία ελπίδας.  

«Ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, θα προτείνω την έγκριση από την αρχή μιας νέας προληπτικής ρύθμισης. Το ποσό θα είναι κάτω από 2 δισ. δολάρια» δήλωσε, μεταξύ άλλων η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Δηλώσεις έκανε και ο Πολ Τόμσεν. 

Στην ανακοίνωση του Eurogroup, οι αποφάσεις σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αφορούν πλεονάσματα, χρηματοδοτικές ανάγκες και νέα μέτρα με την προσθήκη ότι αν χρειαστεί , μετά το τέλος του προγράμματος, εξετάζεται και το ενδεχόμενο μετάθεσης της αποπληρωμής των δανείων του EFSF προς την Ελλάδα για διάστημα από 0 ως 15 έτη. 

Τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθούν τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους και όταν συμφωνηθούν θα έλθει η πρώτη εκταμίευση εφόσον θέλει η Ελλάδα, καθώς πρόκειται για προληπτικό πακέτο από το ΔΝΤ, είπε η κ. Λαγκάρντ και σημείωσε πως στο τέλος του προγράμματος θα υπάρξει η τελική ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα αποφασιστεί πριν το τέλος του προγράμματος αλλά θα εφαρμοστεί με την ολοκλήρωσή του. 

 Με κατ’ αρχάς θετικό τρόπο σχολίασε η ΕΚΤ τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα.

Με δηλώσεις του μετά το Eurogroup ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε είπε ότι η συμφωνία θα συζητηθεί στη γερμανική Βουλή σήμερα Παρασκευή. 

Η ΝΔ σχολίασε την απόφαση του Eurogroup, με επίθεση στην κυβέρνηση, για να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ανακοινώσεις εξέδωσαν τόσο το Ποτάμι όσο και η Φώφη Γεννηματά.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:37