23/01/2019 00:15:20

Σταθάκης: Νομοθετική ρύθμιση μέχρι Ιούνιο για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων του ΙΓΜΕ

Σταθάκης: Στην τελική ευθεία για την επένδυση της Black Rock στην Ακαδημία Πλάτωνος - Media

 

Νομοθετική ρύθμιση για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων του ΙΓΜΕ, καθώς λόγω κατάσχεσης των λογαριασμών του, είναι απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες, δήλωσε ότι θα κατατεθεί μέχρι τέλη Ιουνίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Παράλληλα, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο να εγκρίνει το δημόσιο, 50 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους του ΙΓΜΕ, που ζητούν να ικανοποιηθεί ένα συνταξιοδοτικό πακέτο που έγινε με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, «την περίοδο των παχέων αγελάδων και που έληξε άδοξα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η πρόταση του υπουργείου είναι δοτή και απλή. Αίρεται η κατάσχεση των λογαριασμών με νομοθετική πράξη μέχρι τέλη Ιουνίου με τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Με την ίδια ρύθμιση θα οριστεί και η διοίκηση του ΙΓΜΕ για να αποκατασταθεί η διοικητική λειτουργία και να λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών, Βασίλη Κεγκέρογλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Σταύρου Τάσσου από το ΚΚΕ, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε πρόκληση για τον έλληνα φορολογούμενο την απαίτηση αυτή των συνταξιούχων του ΙΓΜΕ και πρόσθεσε: «Αυτό το συνταξιοδοτικό πακέτο που έληξε άδοξα, αντί να το διευθετήσουν με την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία στράφηκαν εναντίον του κράτους. Πέρα από τη δημόσια σύνταξη είχαν και ένα ειδικό ασφαλιστικό πακέτο με ιδιωτική εταιρία ύψους 50 εκ. ευρώ την περίοδο των παχέων αγελάδων που τώρα καλείται το δημόσιο να πληρώσει. Η απάντηση μας είναι όχι δεν θα υπάρξει ρύθμιση που θα δώσει χρήματα το κράτος σε ένα ασφαλιστικό πακέτο με ιδιωτική εταιρία».

Για ανεύθυνη πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος, έκανε λόγο ο Βασίλης Κεγκέρογλου. «Δεν αφορά μισθολογικές απολαβές αλλά συνταξιοδοτικά πακέτα. Ήδη επί υπουργίας του Πάνου Σκουρλέτη έχουν καταβληθεί 1 εκ. 300.000 ευρώ στους συνταξιούχους. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα καταβολής των υποχρεώσεων του», υποστήριξε ο κ. Κεγκέρογλου.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Τάσσος αντέτεινε ότι ήταν συμφωνία του κράτους και όχι των εργαζομένων με την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία. «Ήταν μια μισθολογική υποχρέωση του κράτους που αντί δώσει μισθολογικές αυξήσεις έκανε αυτό το ιδιωτικό ασφαλιστικό συμβόλαιο με την ιδιωτική εταιρία και όχι συμφωνία των εργαζομένων. Πρέπει να βρείτε λύση και να πληρώσετε τα λεφτά που χρωστάτε στους εργαζόμενους που έχουν δικαιωθεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις», επεσήμανε.

«Οι συνταξιούχοι του ΙΓΜΕ που είναι ενταγμένοι στο ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα παίρνουν ήδη δημόσια σύνταξη, όχι να τους πληρώσουμε και εφάπαξ. Αυτή η ρύθμιση που έγινε τότε δεν αφορούσε τις μισθολογικές τους απολαβές αλλά έξτρα συμπληρωματικές απολαβές που πρόσφερε απλόχερα τότε το δημόσιο σε λίγους οργανισμούς. Σήμερα πρέπει να έχουμε αίσθηση της πραγματικότητας ότι τα χρήματα εξαντλήθηκαν. Ρητή εντολή μου είναι το δημόσιο τέτοιου ύψους εφάπαξ 50 εκ. ευρώ δεν πρόκειται να πληρώσει», ανταπάντησε ο κ. Σταθάκης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 38 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΝΔ ΓΙΑ ΙΓΜΕ

Να σημειωθεί ότι για το θέμα του ΙΓΜΕ, 38 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν σήμερα ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδράνεια και καλώντας την να απαντήσει ποιο είναι το σχέδιο της για το Ινστιτούτο, τι θα γίνει με τα εν εξελίξει έργα και πότε θα ικανοποιηθούν οι υφιστάμενες υποχρεώσεις του. «Αν και η προσφορά του ΙΓΜΕ είναι αναγνωρισμένη στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας για εξήντα και πλέον χρόνια, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπο με τραγικές καταστάσεις και ελλείψεις, στις οποίες η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κωφεύει, και κατά τη συνήθη πια πρακτική αδρανεί», τονίζουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.