search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:13
MENU CLOSE

Λέκκας: Η Λέσβος θα συνεχίσει να «χορεύει» στον ρυθμό των ρίχτερ για άλλους δυο μήνες

19.06.2017 13:55
Λέκκας: Η Λέσβος θα συνεχίσει να «χορεύει» στον ρυθμό των ρίχτερ για άλλους δυο μήνες - Media

 

Μία βδομάδα πέρασε από τη δυνατή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 ρίχτερ που έπληξε κυρίως το νησί της Λέσβου. Για τον λόγο αυτόν ελέγχθηκε η σεισμική δραστηριότητα της περιοχής και σύμφωνα με ανακοίνωση του Προέδρου του ΟΑΣΠ, καθ. Ευθύμιου Λέκκα τα επιστημονικά δεδομένα έχουν ως εξής:

– Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ικανοποιητικά και η δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών που εκδηλώθηκε στις 20:50 το βράδυ του Σαββάτου εκτόνωσε σε μεγάλο βαθμό τις συσσωρευμένες τεκτονικές δυνάμεις. Η διαδικασία της σεισμικής εκτόνωσης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δυο μήνες.

– Όλοι οι μετασεισμοί προήλθαν από το ίδιο ρήγμα, διεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ, μήκους 25 χιλιομέτρων, κοντά στη νότια ακτογραμμή της Λέσβου και δεν παρουσιάστηκε διασπορά.

– Ο συγκεντρωτισμός στην καταστροφικότητα του σεισμού στην περιοχή της Βρίσας είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί δοκιμές και εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες στην περιοχή, ώστε να εξαχθούν ασφαλή σχετικά συμπεράσματα σχετικά με τα αίτιά του.

– Η ανοικοδόμηση της περιοχής και η αποκατάσταση των ζημιών είναι δυνατό να ολοκληρωθούν σε ένα χρονικό πλαίσιο τριών – τεσσάρων ετών. Στόχος είναι να χτιστεί το νέο χωριό στο ίδιο σημείο, διατηρώντας τα βασικά πολεοδομικά χαρακτηριστικά και αρχιτεκτονικά του στοιχεία, αλλά με πολύ ασφαλέστερες τεχνικές κατόπιν ειδικών πανεπιστημιακών μελετών που θα ενσωματωθούν άμεσα στην ελληνική νομοθεσία και τους αντισεισμικούς κανονισμούς. Μετακίνηση θα γίνει μόνο εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο υπέδαφος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:10