search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:12
MENU CLOSE

Εκδήλωση της ΓΓΙΦ για την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων

20.06.2017 13:25
Εκδήλωση της ΓΓΙΦ για την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων  - Media

 

Με εκδήλωση ιδιαίτερα υψηλής αισθητικής γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), στις 19/6/2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων των ΓΑΚ. Στην οργάνωση της εκδήλωσης συμμετείχαν επίσης ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΕΡΤ και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων τιμάται ετησίως στις 9 Ιουνίου.

Τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης, υπήρξαν οι γυναίκες, η δράση των οποίων αποτυπωνόταν μέσα από τις αρχειακές πηγές, που συνέθεταν την έκθεση. Η ΓΓΙΦ εκπροσωπήθηκε από την έκθεση αρχειακού υλικού της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου, της μοναδικής οργανωμένης Βιβλιοθήκης στη χώρα μας, ειδική για θέματα ισότητας των φύλων και ιστορίας του γυναικείου κινήματος.

Ειδικότερα, από τη Βιβλιοθήκη παρουσιάστηκαν εκθέματα από επιλεγμένα αντιπροσωπευτικά δείγματα σημαντικών Συλλογών και Αρχείων, όπως ψηφιοποιημένα αντίγραφα αφισών από το Αρχείο της Ελένης Παμπούκη, που καταγράφουν την πορεία και τα αιτήματα του φεμινιστικού κινήματος  της μεταπολίτευσης και  σημαντικές εκδόσεις του Συμβουλίου Ισότητας, από το νεοαποκτηθέν αρχείο της Χρυσάνθης Λαΐου-Αντωνίου, της πρώτης Γενικής Γραμματέα Ισότητας, η οποία και παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

Επίσης, στην έκθεση φιλοξενήθηκαν ψηφιοποιημένα αντίγραφα από από τη συλλογή παλαιών και σπάνιων βιβλίων, από τη συλλογή παλαιών και σπάνιων περιοδικών και εφημερίδων, από το αρχείο φωτογραφικών και διαφανειών της ΓΓΙΦ και του Συμβουλίου Ισότητας των δύο Φύλων, από προσωπικά αρχεία δωρητριών και δωρητών της Βιβλιοθήκης, καθώς και φορέων και οργανώσεων για την ισότητα στη χώρα μας, από προσωπικά αρχεία δωρητριών και δωρητών της Βιβλιοθήκης μας, αλλά και φορέων και οργανώσεων, όπως του Πανελληνίου Συλλόγου Τηλεφωνητριών ΟΤΕ, από τις κυρίες Κατσουρίδου και Νικολακάκη.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, τόνισε ότι: «Οι γυναίκες σε διάφορους τομείς, όπως την εκπαίδευση, την πολιτική, τον πολιτισμό, την πρωτοπορία, την καθημερινότητά τους, αλλά και τη γενικότερη θέση τους στην κοινωνία, μας δίνουν σήμερα την ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε διαδρομές ανά το χρόνο και μας υπενθυμίζουν την ιστορικότητα, αλλά και την επικαιρότητα των αγώνων τους και των διεκδικήσεών τους» και πρόσθεσε ότι «Για την ΓΓΙΦ, η  αρχή της ισότητας των φύλων σε περίοδο κρίσης, όχι μόνο δεν είναι  πολυτέλεια, αλλά αποτελεί βασική προϋπόθεση για την δίκαιη κοινωνική ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Γι’ αυτό και με  διοργανώσεις εκδηλώσεων, όπως η σημερινή, παίρνουμε δύναμη από το παρελθόν, συνεχίζουμε στο παρόν και σχεδιάζουμε το μέλλον για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα έμφυλα στερεότυπα και τις διακρίσεις που υπονομεύουν την ίδια τη  δημοκρατία μας».

Πλήθος προσκεκλημένων περιηγήθηκαν στην έκθεση της εκδήλωσης,  παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των καταρτισμένων και εξειδικευμένων ομιλητών/τριών και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προβολή ταινίας – ντοκιμαντέρ για το ελληνικό φεμινιστικό έντυπο από το αρχείο της ΕΡΤ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:07