search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:38
MENU CLOSE

Έφοδος της Εφορίας στην αγορά

24.12.2009 08:21

Εντολή για σαρωτικούς ελέγχους στο α΄ εξάμηνο του 2010  στην αγορά, σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, για την άμεση τόνωση των δημοσίων εσόδων αναγγέλθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης .

Εντολή για σαρωτικούς ελέγχους στο α΄ εξάμηνο του 2010  στην αγορά, σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, για την άμεση τόνωση των δημοσίων εσόδων αναγγέλθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης .

Ανέλεγκτες υποθέσεις επιχειρήσεων που παραγράφονται τον Ιούνιο του 2010, εκκρεμείς υποθέσεις φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν προχώρησαν σε περαίωση  βρίσκονται προ των πυλών για έλεγχο  ενώ στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών θα βρεθούν και όσοι δεν εκδίδουν αποδείξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου  με επείγουσα εγκύκλιό του έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις ελεγκτικές υπηρεσίες υποδεικνύοντας τέσσερις τομείς ελέγχων και ζητώντας αναλυτική ενημέρωση της Κεντρικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων κάθε μήνα για τα αποτελέσματα.

Τι θα ελεγχθεί

Με τις ανάγκες του προϋπολογισμού για εισροή εσόδων να είναι πιεστικές, στην υπουργική εγκύκλιο αναφέρεται πως η εντατικοποίηση και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων είναι ακόμα πιο επιτακτική. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν:

1 Οι ανέλεγκτες υποθέσεις που παραγράφονται στις 30 Ιουνίου 2010. Πρόκειται για τις χρήσεις 2000 έως και 2003, για τις οποίες έχει δοθεί παράταση λόγω εντοπισμού εικονικών στοιχείων ή ανεπίσημων βιβλίων αλλά και εκκρεμείς υποθέσεις φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας των ετών 1997, 1998 και 1999 καθώς και του ειδικού φόρου επί των ακινήτων των ετών 2003 και 2004.

2 Όσοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν «ραβασάκι» περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεών τους αλλά δεν προχώρησαν σε ρύθμιση.

 

3 Επιχειρήσεις οι οποίες δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ, περιοδικές ή εκκαθαριστικές δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και άλλων παρακρατούμενων φόρων μία ή περισσότερες φορές. Οι επιχειρήσεις αυτές θα εντοπιστούν αρχικά μέσω διασταυρώσεων και στη συνέχεια με τηλεφώνημα από την Εφορία οι υπόχρεοι θα καλούνται εντός πέντε ημερών να υποβάλουν τις δηλώσεις και να καταβάλουν τους οφειλόμενους φόρους. Σε αντίθεση περίπτωση θα αρχίζει προσωρινός έλεγχος.

 

4 Η έκδοση αποδείξεων. Δύο φορές την εβδομάδα, στην αρχή τις πρωινές ώρες και στη συνέχεια και το απόγευμα, ειδικά συνεργεία ελέγχου από δύο εξειδικευμένους εφοριακούς θα διενεργούν προληπτικούς ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων με έμφαση στους κλάδους και τις δραστηριότητες υψηλής επικινδυνότητας (π.χ. επιχειρήσεις και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών).

 

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών ζητεί από τους προϊσταμένους των ελεγκτικών υπηρεσιών να προχωρήσουν στην επιβολή προστίμων για τις εκθέσεις της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και των ειδικών συνεργείων προληπτικού ελέγχου που τυχόν εκκρεμούν. Το υπουργείο Οικονομικών σε μηνιαία βάση θα παρακολουθεί τα αποτελέσματα των ελέγχων καθώς όλες οι Εφορίες θα πρέπει σε μηνιαία βάση να ενημερώνουν αναλυτικά την Κεντρική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων.

 

 

Εν τω μεταξύ  πιέσεις προς την Ελλάδα για λήψη πρόσθετων μέτρων προδιαγράφει η τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν, στην οποία τονίζεται πως «η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας». Μετά  την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας και από τον διεθνή οίκο Μoody΄s, πριν από δύο ημέρες τα spread στην αγορά ομολόγων αυξήθηκαν έως και το 2,82%, από 2,64% την Παρασκευή, την ώρα που ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο κατέγραφε νέα πτώση 2,30%.


google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:36