search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:40
MENU CLOSE

Βέμπερ: Tώρα έχουμε σταθερότητα

21.06.2017 06:30
Βέμπερ: Tώρα έχουμε σταθερότητα - Media

 

«Τώρα έχουμε σταθερότητα», «το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης είναι ένα μήνυμα σταθερότητας» και «υπάρχει φως στο τούνελ, εάν εφαρμοστούν τα μέτρα» τόνισε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) Βαυαρός πολιτικός και πρόεδρος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ. Πρόσθεσε δε, πως έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στους Έλληνες, στους πολίτες, διότι βαδίζουν στο δρόμο τον οποίο πρέπει μαζί να βαδίσουμε».

Ο κ. Βέμπερ στέλνει το μήνυμα ότι «η Ευρώπη είναι ήδη διατεθειμένη να βοηθήσει, να επενδύσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα, μέσω των διαφόρων Ταμείων τα οποία εγγυώνται ειδικούς όρους για την Ελλάδα, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, των ευρωπαϊκών μηχανισμό επενδύσεων, να διοχετεύσει σαφώς περισσότερα χρήματα», υποστηρίζοντας πως «το κλειδί για όλα είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις».

Ο Βαυαρός συντηρητικός πολιτικός πιστεύει ότι «η εποχή των περικοπών παρέρχεται και είναι η ώρα των επενδύσεων για το μέλλον», αλλά θεωρεί ότι «χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία να θέλει πραγματικά, να υποστηρίζει πραγματικά την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό είναι που χρειάζεται η Ελλάδα».

Τονίζει δε πως «μια κυβέρνηση υπό τον κ. Μητσοτάκη θα ακολουθούσε μια φιλική προς τους επιχειρηματίες πολιτική και πολλοί επενδυτές θα το έβλεπαν αυτό ως ένα μήνυμα ελπίδας, ότι δηλαδή έρχεται μια κυβέρνηση η οποία εκτιμά την ιδιωτική πρωτοβουλία και προσκαλεί τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μάνφρεντ Βέμπερ στον Αντ. Πολυχρονάκη έχει ως εξής:

Ερ: Κύριε Βέμπερ, ποιο είναι το μήνυμά σας, ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προς τους Έλληνες μετά τη συμφωνία του Λουξεμβούργου; Έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση πλέον, μπορούμε να ελπίζουμε;

Απ: Τώρα έχουμε σταθερότητα με το πρόγραμμα. Και οι δυο πλευρές γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Aυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι εάν εφαρμοσθούν τα μέτρα τότε υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, τότε υπάρχει ελπίδα. Διότι υπάρχουν ήδη χώρες, οι οποίες τα έχουν ήδη καταφέρει όπως λ.χ. η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κύπρος, ο οποίες έχουν ήδη μια καλή ανάπτυξη…

Ερ: Έχετε δηλαδή εμπιστοσύνη στους Έλληνες, στην ελληνική κυβέρνηση της οποίας υπήρξατε ένας από τους σφοδρότερους επικριτές; Άλλαξε πλέον η γνώμη σας;

Απ: Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους Έλληνες, στους πολίτες, διότι βαδίζουν στο δρόμο τον οποίο πρέπει μαζί να βαδίσουμε. Πρέπει να διευκρινισθεί όμως ότι όταν κάποιος ασκεί κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι επικρίνει τον ελληνικό λαό. Εκείνο το οποίο επικρίνουμε είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν εννοεί πραγματικά το ότι είναι φιλική προς τις επενδύσεις. Αυτό το διαισθάνεται κανείς, δηλαδή λαμβάνουν μέτρα, αλλά δεν είναι πεπεισμένοι γι’ αυτό που κάνουν. Γι’ αυτό και υπάρχει τόσο μικρή ανάπτυξη. Χρειάζεται μια κυβέρνηση, η οποία να θέλει πραγματικά, να υποστηρίζει πραγματικά την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό είναι που χρειάζεται η Ελλάδα.

Ερ: Όταν όμως εσείς επικρίνετε ως Ευρωπαίος πολιτικός την ελληνική κυβέρνηση, πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα θετικό επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα; Δεν πρέπει να στείλετε ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές ότι την εμπιστεύεστε για να βελτιωθεί;

Απ: Το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης είναι ένα τέτοιο μήνυμα σταθερότητας και από τις δύο πλευρές. Εκείνο το οποίο πρέπει τώρα να εφαρμοστεί είναι το πρόγραμμα. Για να το πω επιγραμματικά: Ο κ. Τσίπρας σπατάλησε την εμπιστοσύνη. Ο κ. Τσίπρας κατέστρεψε -ιδίως τον πρώτο χρόνο- της διακυβέρνησής του μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα θα βρισκόταν πολύ πιο μπροστά στο θέμα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ίσως να είχε βγει ήδη από το πρόγραμμα, εάν είχε συνεχίσει να κυβερνά ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Τσίπρας δημιούργησε αυτή τη ζημιά και γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με αυτήν την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι μια κυβέρνηση υπό τον κ. Μητσοτάκη, θα ακολουθούσε μια φιλική προς τους επιχειρηματίες πολιτική και πολλοί επενδυτές θα το έβλεπαν αυτό ως ένα μήνυμα ελπίδας, ότι δηλαδή έρχεται μια κυβέρνηση η οποία εκτιμά την ιδιωτική πρωτοβουλία και προσκαλεί τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Ο καιρός είναι ώριμος για κάτι τέτοιο. Η εποχή των περικοπών παρέρχεται και είναι η ώρα των επενδύσεων για το μέλλον.

Ερ: Kαι θεωρείτε ότι αυτήν την εμπιστοσύνη δεν μπορεί να την εμπνεύσει στους επενδυτές η παρούσα κυβέρνηση;

Απ: Παραμένω σε αυτό που προείπα. Ο κ. Τσίπρας σπατάλησε την εμπιστοσύνη και ο κ. Μητσοτάκης έχει τη μεγάλη ευκαιρία να την ξαναχτίσει, αλλά πρέπει να επαναλάβω ότι είναι θέμα της παρούσας κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Το μήνυμά μου προς τους Έλληνες είναι επίσης ότι είμαστε, η Ευρώπη είναι ήδη διατεθειμένη να βοηθήσει, να επενδύσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα μέσω των διαφόρων Ταμείων, τα οποία εγγυώνται ειδικούς όρους για την Ελλάδα, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, των ευρωπαϊκών μηχανισμό επενδύσεων, να διοχετεύσει σαφώς περισσότερα χρήματα. Το κλειδί για όλα είναι όμως οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Ερ: Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι είναι ανοικτή να συζητήσει τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου κ. Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη. Συμφωνείτε και εσείς να συζητηθούν οι προτάσεις του και δεύτερον πιστεύετε ότι θα καταφέρει να εφαρμόσει σκληρές μεταρρυθμίσεις και στη Γαλλία;

 Απ: O κ. Μακρόν είναι ένα πολιτικός της ελπίδας όχι μόνο για την Γαλλία, αλλά και για την Ευρώπη. Θέλει να αλλάξει την Γαλλία, πολιτεύτηκε με μια σαφή μεταρρυθμιστική ατζέντα, θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία και διαθέτει μια καθαρή εντολή από τους πολίτες, ώστε να μπορέσει να τις εφαρμόσει. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει το Παρίσι και μετά μπορούμε να συζητήσουμε ως επόμενο βήμα την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H Γερμανία δίνει το χέρι της στη Γαλλία για να βαδίσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό δρόμο.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:40