search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:57
MENU CLOSE

Η παράδοση ενός συμμάχου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1973
22-06-2017
25.06.2017 03:00
otzalan.jpg
 
Νέο βιβλίο με ντοκουμέντα για τη σύλληψη του Οτζαλάν και το Κουρδικό ζήτημα

Το βιβλίο του αρχιπλοιάρχου ε.α. Αντώνη Ναξάκη «Οτζαλάν – Η παράδοση ενός συμμάχου» έρχεται σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συγκυρία. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διέρχονται μια ακόμα δύσκολη περίοδο, καθώς η Άγκυρα υιοθετεί έναντι της Αθήνας πολιτική διαρκούς έντασης και προκλήσεων. 

Από την άλλη πλευρά η σφοδρή και άκρως επιτυχημένη έως σήμερα αντίσταση των Κούρδων σε Συρία και Ιράκ κατά του ISIS έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τον υπερήφανο αυτό λαό, ο οποίος συνεχίζει εδώ και δεκαετίες να μάχεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Επιπλέον πλησιάζουμε τα 20 χρόνια από τότε που ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο ιστορικός Κούρδος ηγέτης του ΡΚΚ, κρατείται στις φυλακές του Ίμραλι μετά τη «σύλληψή» του από Τούρκους πράκτορες στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα.
 
Η «υπόθεση Οτζαλάν»
 
Για να μπει κάποιος στο πνεύμα του βιβλίου, αξίζει να γίνει μια μικρή αναφορά στην αποκαλούμενη «υπόθεση Οτζαλάν», δηλαδή την περιπέτεια του Κούρδου ηγέτη, η οποία κατέληξε στη σύλληψή του. Μια περιπέτεια που αρχίζει από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 1998, όταν ο Οτζαλάν υποχρεώνεται να εγκαταλείψει τη Συρία, όπου βρίσκεται. Από εκείνο το χρονικό σημείο και ύστερα ο Οτζαλάν θα περάσει μια «Οδύσσεια» που θα τον φέρει αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Μόσχα, τη Ρώμη – όπου θα παραμείνει μερικές ημέρες, με την Άγκυρα να απειλεί με διπλωματικό επεισόδιο – και πάλι στην Αθήνα, όπου τον έφερε μυστικά με ιδιωτικό τζετ ο ίδιος ο Ναξάκης.
 
Όπως και στην πρώτη περίπτωση, έτσι και τώρα, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να τον δεχθεί και το αεροπλάνο του «κάνει κύκλους» στην Ευρώπη, από Ολλανδία σε Ελβετία και μετά πάλι στη Αθήνα, μέσω Μινσκ. Τελικά η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει τον Οτζαλάν και τη συνοδεία του στην πρεσβεία μας στην Κένυα συνοδεία του ταγματάρχη της ΕΥΠ Σάββα Καλεντερίδη. Στις 16 Φεβρουαρίου 1999, ο Οτζαλάν εμφανίζεται περιτριγυρισμένος από μασκοφόρους πράκτορες να μεταφέρεται σιδηροδέσμιος στην Τουρκία.
 
Προσκήνιο και παρασκήνιο
 
Αυτό που ο Ναξάκης κάνει με το βιβλίο του είναι να ρίξει φως στην παραπάνω «στεγνή» αφήγηση της περιπέτειας του Οτζαλάν που κατέληξε στη σύλληψή του. Η αφήγησή του έχει όλα τα χαρακτηριστικά του πολιτικού θρίλερ: ταξίδια στη Ρώμη, στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη, εντολές που δίνονταν αλλά δεν εισακούονταν, αγωνιώδεις τηλεφωνικές επαφές, νυχτερινά ταξίδια με αυτοκίνητο στη Νέα Μάκρη και τον Νέο Βουτζά, συνεννοήσεις με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ένα πέπλο καχυποψίας να σκεπάζει τα πάντα.
 
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου περιγράφει ακριβώς αυτή την περιπέτεια, μέχρι τη στιγμή που ο Οτζαλάν μεταφέρεται στην Κένυα, ενώ ο Ναξάκης αναφέρεται και σε πληροφορίες που έως σήμερα δεν ήταν γνωστές, όπως ότι υπήρχαν σχεδιασμοί για μεταφορά του Οτζαλάν στη Νότια Αφρική έπειτα από συνεννόηση με αξιωματούχους κοντά στον Νέλσον Μαντέλα. Αλλά και την ένταση που υπήρξε τις ημέρες πριν από το «κλείσιμο» της υπόθεσης, όταν ο Οτζαλάν ζήτησε άσυλο από την Ελλάδα όσο βρισκόταν στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι και τις θυμωμένες αντιδράσεις της Αθήνας.
 
Το «end game»
 
Ο Ναξάκης περιγράφει με έντονο τρόπο τις στιγμές λίγο πριν από την παράδοση του Οτζαλάν σε Τούρκους: 
«Οι Κενυάτες διαθέτουν πέντε αυτοκίνητα που σταθμεύουν έξω από την ελληνική πρεσβεία για να εξυπηρετήσουν δήθεν τη μετακίνηση του Οτζαλάν, η οποία υποτίθεται ότι δεν πρέπει να γίνει με τη χρήση αυτοκινήτων που φέρουν τα διακριτικά του ελληνικού διπλωματικού σώματος.
 
Ο Οτζαλάν πείθεται και πάλι, παρά τις αντιρρήσεις της μαχητικής συνοδού του, της Ντιλάν, που διαρκώς φωνάζει ότι είναι παγίδα. Ο Οτζαλάν τής απαντά ότι έχει εμπιστοσύνη στους συμμάχους Έλληνες και ότι πρέπει να φύγουν από την πρεσβεία για να μην δημιουργούν προβλήματα στους φίλους Έλληνες. Επιβιβάζεται σε ένα από αυτά τα πέντε αυτοκίνητα των Κενυατών, περίπου στη μέση της πομπής. Δίπλα του πάει να επιβιβαστεί ο πρέσβης Κωστούλας και οι Κενυάτες τον εμποδίζουν, όπως συμβαίνει και με τους υπολοίπους. Οι συνοδοί του επιβιβάζονται σε κάποιο από τα υπόλοιπα σχεδόν τρέχοντας, καθώς διαπιστώνουν ότι το αυτοκίνητο όπου επιβίβασαν τον Οτζαλάν αναχώρησε με ταχύτητα
 
Το παράξενο κομβόι της παράδοσης, όπου το ένα αυτοκίνητο τρέχει μόνο του μπροστά και τα άλλα πίσω του, συνεχίζεται. Έστω και με αυτόν τον τρόπο η πομπή προχωρά και, τη στιγμή που πλησιάζουν στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, το αυτοκίνητο που μεταφέρει τον Οτζαλάν ξεκόβει αμέσως από την πομπή, και από άλλη είσοδο, αποκλειστικά για τη χρήση αστυνομικών και μόνο αυτοκινήτων, εισέρχεται απευθείας στην πίστα του αεροδρομίου. Σταθμεύει δίπλα ακριβώς στο αεροπλάνο με τους Τούρκους κομάντος».
 
Η σχέση Ελλάδας – Κούρδων
 
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ο Ναξάκης αναφέρεται εκτενώς στο Κουρδικό ζήτημα και στις επαφές του ιδίου και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων με τους Κούρδους του ΡΚΚ και τον ίδιο τον Οτζαλάν, με τον οποίο ο συγγραφέας ανέπτυξε προσωπική φιλία. 
 
Μιλά για τις επισκέψεις Ελλήνων βουλευτών στην κοιλάδα Μπεκάα και τις συναντήσεις τους με τον Οτζαλάν, το ενδιαφέρον και τη στήριξη της Αθήνας στον κουρδικό αγώνα, την εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε από τους Κούρδους και τον ίδιο τον Οτζαλάν προς τους Έλληνες (στη Συρία ο ηγέτης του ΡΚΚ είχε Έλληνα οδοντίατρο, καθώς, όπως αναφέρει ο Ναξάκης, δεν εμπιστευόταν τη συριακή κυβέρνηση…), μέχρι και την επίσημη πρόσκληση στον Οτζαλάν που απηύθυναν 177 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
 
Ο Ναξάκης τεκμηριώνει τα όσα γράφει με πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα, κάνοντας το βιβλίο του όχι μόνο ένα ενδιαφέρον πολιτικό ανάγνωσμα, αλλά και ένα ντοκουμέντο για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το Κουρδικό και τον Οτζαλάν.
 
Ωστόσο η πικρία του για το πώς εξελίχθηκε η υπόθεση δεν κρύβεται. Στο τέλος του δευτέρου κεφαλαίου, με τον Κούρδο ηγέτη στα χέρια των Τούρκων, γράφει: «Η χαρά για την παράδοση του Οτζαλάν από τους ίδιους τους Έλληνες είναι μεγαλύτερη από την ίδια την πράξη της σύλληψης. Άλλωστε αυτοί δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Οι “φίλοι” Έλληνες τους τον έφεραν μέχρι την πόρτα του αεροπλάνου τους. […] Την επόμενη μέρα μεγάλοι τίτλοι στις εφημερίδες της Τουρκίας γράφουν: “Ευχαριστούμε τους φίλους μας τους Έλληνες”. Ο απόλυτος ορισμός της ειρωνείας αλλά και του εθνικού μας ξεπεσμού».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:57