25/03/2019 00:33:02
26.6.2017 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1973 στις 22-06-2017

Το ξεκίνημα μιας νέας ζωής

Το ξεκίνημα  μιας νέας ζωής - Media
 
Στην άλλη άκρη του κόσμου βρέθηκε ο συγγραφέας, σε μια νέα γη - ήπειρο, ένας ταξιδιώτης του εαυτού του, ακολουθώντας έναν δικό του χάρτη εσωτερικό. Ο συγγραφέας-αφηγητής μιας ιδιότυπης ημερολογιακής εξομολόγησης βρίσκεται από την Ελλάδα στην Αυστραλία ολομόναχος. Φαινομενικά ολομόναχος, γιατί τον ακολουθεί μυστικά το παρελθόν του: η αρχέγονη σχέση του με τον τόπο που εγκαταλείπει, οι δικοί του άνθρωποι, το τελευταίο αντίο στον ετοιμοθάνατο πατέρα, ένα παρελθόν ολοζώντανο, ένας κόσμος ολόκληρος οι αποσκευές του στοιβαγμένες σε όλη την επικράτεια της ύπαρξής του.
 
Βαρύ φορτίο για μια ξενιτιά δίχως τη ζωοποιό αίσθηση της τραγωδίας και τη βάσανο της βαθύτητας για να αναμετριόμαστε με την ιστορία και τη μοίρα μας, να βλέπουμε με τον δικό μας τρόπο τον κόσμο. 
 
Ο χώρος μας είναι οι σάρκες μας, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας και πάνω του ψηλαφίζουμε τη ζωή μας. Η γεωγραφία σε αλλάζει σαν άνθρωπο. Άραγε μπορείς να βολευτείς μ’ έναν απέραντο ωκεανό, με μια μοναχική ερημιά, με τη γιγαντοσύνη της φύσης, με ανθρώπους που η ζωή τους τακτοποιείται σε λίγα τετραγωνικά γρασίδι και στις διευκολύνσεις μιας κοινωνίας δίχως βαρβάρους;
 
Από τη μητρική Αθήνα, ο ταξιδιώτης-αφηγητής βρίσκεται, αντιμέτωπος με τις διαστάσεις μιας άλλης φύσης, ενός αφιλόξενου τοπίου, με τα προτάγματα ενός ξένου κόσμου ευγενικών προθέσεων και διακηρύξεων, γοητευτικών εναλλακτικών πειραμάτων ζωής, αλλά δίχως τον δικό του πόνο, δίχως τα γνώριμα βάσανά του, καθώς ένας άλλος ήλιος τον καίει με τις ακτίνες του κι ο χρόνος του κυλά με τις ανοίκειες αλήθειες του. 
 
Την πιο σίγουρη αποτυχία την εγγυάται η ελευθερία σου. Τι πιο άγριο και αδιέξοδο να κατακτήσεις ένα όραμα, ένα ιδανικό, αφού ο ίδιος ο άνθρωπος τρέφεται από τις αδυναμίες και τα πάθη του; Ο άνθρωπος είναι έξυπνος για να μπορεί να πονά, όχι για να αποφεύγει τον πόνο. Ποια γεωγραφία και ποιος χάρτης, ποιο ταξίδι τον ξεμακραίνει από τον εαυτό του;
 
Ο αφηγητής ξενιτεμένος βρίσκεται αντιμέτωπος στην άλλη άκρη του κόσμου όχι με τον ξένο τόπο και τους ανθρώπους του, με παραδόσεις εξωτικές και αλλότριες συνήθειες, αλλά με κάτι αφόρητα κοντινό του: αλλάζει τόπο να απομακρυνθεί από την ύπαρξή του, να τη δει από μιαν άλλη απόσταση, αυτήν που θα τον λυτρώσει και θα του χαρίσει τη δυνατότητα να χαρτογραφήσει τον κόσμο του από την αρχή, να δημιουργήσει ένα νέο αλφάβητο για να ψελλίσει τη δική του ζωή, να νιώσει τη δική του αλήθεια, να ταξιδέψει στον δικό του κόσμο. 
 
Ο συγγραφέας αφηγείται την εμπειρία του από την τετράχρονη διαμονή του στην Αυστραλία και την επιστροφή του στη χώρα όταν οι περισσότεροι αναζητούσαν τρόπους να φύγουν από αυτήν λόγω της κρίσης που προέκυψε. Πρόκειται για το πρώτο του βιβλίο όπου το βίωμα καταγράφεται με τη γοητεία της μυθοπλασίας και υποστηρίζεται από μια γλώσσα καθαρή, διαυγή, που μεταδίδει το βάρος και την ουσία αυτής της εμπειρίας, ατόφια.
 
Παρά το γεγονός ότι η αφήγηση διακόπτεται από εμβόλιμες ημερολογιακές γραφές, ο ρυθμός και οι ανάσες του κειμένου εναλλάσσουν τον μέσα με τον έξω κόσμο αρμονικά. Τέλος, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο συγγραφέας-αφηγητής καταγράφει την περιπέτειά του αδιαφορώντας πλήρως για την πρακτική και τόσο έντονη αίσθηση της υλικής πλευράς της επιβίωσης, μένοντας αποκλειστικά στη σωτηρία της ψυχής του – ζυγίζοντας το νόημα της ζωής του με τα δικά του μέτρα και σταθμά, έτσι που όλο το κείμενο να διαπνέεται από μια ξεχωριστή ευγένεια και αξία! 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.