search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:16
MENU CLOSE

Πλήρης ανατροπή για το Φαρμακονήσι: Ελεύθερος ο Σύριος, κατά τη ρυμούλκηση ο πνιγμός των προσφύγων

22.06.2017 16:44
Απίστευτη τουρκική πρόκληση: «Φύτεψαν» τζαμί στο Φαρμακονήσι (Photo | Video) - Media
 
Απόφαση-σταθμός από το Εφετείο Δωδεκανήσου για το ναυάγιο λέμβου τον Ιανουάριο του 2014 στο Φαρμακονήσι, το οποίο είχε προκαλέσει το θάνατο 11 προσφύγων, κυρίως γυναικόπαιδών.
 
Συγκεκριμένα, το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ανέτρεψε την αρχική απόφαση της δικαιοσύνης, βάσει της οποίας 23χρονος Σύριος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 145 ετών και σε χρηματικό πρόστιμο 570.500 ευρώ, καθώς είχε κριθεί ότι ως κυβερνήτης του μοιραίου σκάφους ήταν ένοχος για το σύνολο των αδικημάτων που αντιμετώπιζε.
 
Το Εφετείο Δωδεκανήσου αποφάνθηκε ότι δεν ευθύνεται εκείνος για το ναυάγιο και ότι ο θάνατος των μεταναστών επήλθε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης του σκάφους από το Λιμενικό και του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 29 ετών, από τα οποία θα εκτίσει τα 10 έτη, και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 14.000 ευρώ για το αδίκημα της απλής μεταφοράς.
 
Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι οι θάνατοι επήλθαν λόγω λανθασμένων χειρισμών στη ρυμούλκηση του σκάφους από την Ακτοφυλακή και κανένας επιβαίνων στο σκάφος δεν θα μπορούσε να τους αποτρέψει. Υπενθυμίζεται ότι οι 16 επιζήσαντες υποστήριξαν ότι είχαν ρυμουλκηθεί με μεγάλη ταχύτητα προς την Τουρκία, όταν το σκάφος τους ανατράπηκε.
 
Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «θέτει τα μέλη της τότε κυβέρνησης Σαμαρά προ των ευθυνών τους. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το ναυάγιο του πλοίου, το οποίο στοίχισε τη ζωή 11 προσφύγων τον Ιανουάριο του 2014, έγινε κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησής του από σκάφος του Λιμενικού Σώματος». 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει κατηγορηματικά πως ο θάνατος των ανθρώπων αυτών επήλθε ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής των επαναπροωθήσεων που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Σαμαρά και υλοποιούσε η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, με επικεφαλής τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος είχε κατηγορήσει, τότε, τους διασωθέντες ότι ήθελαν “να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα”».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:11