search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:20
MENU CLOSE

Μήνυμα Τσίπρα από τις Βρυξέλλες: Ευρωπαϊκό κι όχι διμερές ζήτημα το Κυπριακό (Video)

23.06.2017 13:15
Κρίσιμο 48ωρο για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές - Αναζητείται το κατάλληλο χρονικό σημείο - Media
 
Ως ευρωπαϊκό και όχι διμερές ζήτημα χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το Κυπριακό, κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
 
«Η Ε.Ε. και όχι η Κύπρος, δοκιμάζεται στις διαπραγματεύσεις»
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ένα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και πρόσθεσε ότι η ΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΗΕ μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στις εν εξελίξει συνομιλίες για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση.
 
«Η ΕΕ και όχι η Κύπρος δοκιμάζεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε την Ευρώπη να στηρίξει το δίκαιο ελληνικό αίτημα για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.
 
Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα οι επικείμενες συνομιλίες στην Ελβετία να θέσουν τις βάσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, δηλαδή να αποτελέσουν ένα βήμα προς τα μπροστά και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για πρόοδο στο κεφάλαιο της ασφάλειας». 
 
«Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί να πισωγυρίσουμε από κεκτημένα, αλλά ούτε πρόκειται να αντιδράσει βεβιασμένα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «θα βρεθούμε στη Γενεύη με αποφασιστικότητα με ξεκάθαρα γραμμή και με τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες περισσότερες, νομίζω δεν είχαμε ποτέ περισσότερες», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ρωγμές στη διαπραγματευτική γραμμή της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε κρυστάλλινη.
 
«Η Τουρκία να συμμορφωθεί στο διεθνές δίκαιο»
Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά και στη νέα ένταση που προκαλεί η Τουρκία, με τις προκλήσεις, όπως η ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει «να συμμορφωθεί με όσα προβλέπουν οι συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να αφήσει κατά μέρος αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο  Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.
 
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως πρόκειται για μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Αγία Σοφία με τρόπο που δεν αρμόζει στην ιστορία και τον χαρακτήρα του μνημείου και παρατήρησε πως «η σταθερή και σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης βρήκε ανταπόκριση από την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ».
 
Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης των σχέσεων καλής γειτονίας στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι αυτό είναι προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να δώσει νέα ώθηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Όλοι κρινόμαστε για τις προθέσεις και τις πράξεις μας» είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε την τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμβάσεις.
 
«Το τελευταίο διάστημα έχουμε δυστυχώς μια ένταση από τους γείτονές μας της παραβατικότητας στο Αιγαίο», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις στον βαθμό που και από την άλλη πλευρά θα δούμε τη διάθεση για βήματα καλής γειτονίας και αλληλοσεβασμού και σεβασμού του διεθνούς δικαίου».
 
«Ώρα να μιλήσουμε για αμοιβαιοποίηση του ρίσκου στην Ε.Ε.»
Αναφερόμενος, τέλος, στα αμιγώς ελληνικά ζητήματα, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ελληνικό ζήτημα δεν συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Ελλάδα δεν ήταν θέμα στη Σύνοδο και αν ήταν θα είχαμε κρίση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά, μάλιστα, ότι «ίσως θα ήταν καλύτερο η Ε.Ε. να αποφεύγει τις κρίσεις όχι την τελευταία στιγμή».
 
«Θεωρώ ότι το γεγονός ότι είχαμε θετική εξέλιξη στο Eurogroup και δεν χρειάστηκε παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής ούτε έκτακτη σύνοδος των χωρών της Ευρωζώνης είναι θετική εξέλιξη», συνέχισε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε το τέλος του δρόμου, έχουμε το άνοιγμα του δρόμου, πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός». «Το επιβεβαιώνουν και οι αγορές. Είχαμε τη χαμηλότερη τιμή στο δεκαετές ομόλογο από την έναρξη της κρίσης. Εδώ τα λόγια περιττεύουν ο σκοπός μας επιτυγχάνεται, θέλει ένταση της προσπάθειας, συνεννόηση», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ενώ ανέφερε ότι είναι εύλογο να ανοίξει συζήτηση στην Ευρώπη για ζητήματα, όπως η αμοιβαιοποίηση του ρίσκου, η τραπεζική ενοποίηση και η κοινή φορολογική πολιτική.
 

Δείτε όλη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, όπως μεταδόθηκε από την ΕΡΤ:

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:19