search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:17
MENU CLOSE

Ξεκίνησε τις έρευνες(;) το Πίρι Ρέις

27.09.2011 14:49
Ξεκίνησε τις έρευνες(;) το Πίρι Ρέις - Media

Άρχισαν σήμερα Τρίτη, στις 16.30 οι σεισμικές έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Πίρι Ρέις, το οποίο βρίσκεται νότια της Κύπρου, συνοδεία πολεμικών σκαφών.

Άρχισαν σήμερα Τρίτη, στις 16.30 οι σεισμικές έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Πίρι Ρέις, το οποίο βρίσκεται νότια της Κύπρου, συνοδεία πολεμικών σκαφών. Την έναρξη των ερευνών ανακοίνωσε ο καθηγητής Χουσεΐν Αβνί Μπενλί διευθυντής του Ινστιτούτου Ναυτικών Επιστημών και Τεχνολογίας.

«Οι προβοκατόρικες ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς προκαλούν αναστάτωση στη Μεσόγειο», υποστήριξε ο Εγκεμέν Μπαγί, επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κατά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη όπου είχε συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου. Παράλληλα, ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «θα μπορούσε να περιμένει την επίλυση του Κυπριακού» και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Αρχισαν τις εργασίες λες και το φυσικό αέριο θα έφευγε από τη Μεσόγειο».

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, σχολίασε πως: «ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά δουλεύει για την επίλυση του Κυπριακού, η ελληνοκυπριακή πλευρά με την έναρξη των εργασιών για φυσικό αέριο δείχνει την «αρνητική» της στάση στην επίλυση του Κυπριακού».

Στη συνέχεια ο Εγκεμέν Μπαγίς, κατά την αναχώρηση του για το Στρασβούργο εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, προκειμένου «τον πλούτο της περιοχής να τον χαρούν από κοινού όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου».

Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση σήμερα Τρίτη στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Με ανακοίνωση τους, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, και της Τουρκίας, υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Χαμηλοί τόνοι από τη Λευκωσία

Η Λευκωσία κρατά χαμηλούς τόνους, με την υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή να δηλώνει απλώς πως: «οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους παρακολουθούνται», σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου και των δυνατοτήτων του Πίρι Ρέις.

Η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν έχουν ξεκινήσει έρευνες καθώς «πρόκειται για σκάφος 40 ετών και αν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη διεξαγωγή ερευνών, η Τουρκία δεν θα προχωρούσε σε συμφωνία με νορβηγική εταιρεία για το σκοπό αυτό».

Παράλληλα, ανέφερε ότι: «η κυβέρνηση έχει ενημερώσει, σε συνεργασία με την Ελλάδα, τη νορβηγική κυβέρνηση για τη συμφωνία της Τουρκίας και έχουν γίνει σαφείς οι θέσεις των δύο χωρών».

Προχωρούν οι έρευνες

Οι εργασίες στην ερευνητική γεώτρηση προχωρούν κανονικά, διαβεβαίωσε, η υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου. Σε δηλώσεις της, στο πλαίσιο επίσκεψης στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας της ΑΗΚ, η υπουργός Εμπορίου είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις αναμένονται σε 73 ημέρες από την έναρξη της γεώτρησης. Όσον αφορά στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης, είπε πως θα γίνει εντός του 2011, η υπουργός ανέφερε ότι το θέμα αυτό συζητείται και πρόσθεσε ότι η πρόθεση είναι να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη, ότι η υπουργός ζήτησε να κοστολογήσει πιθανή αναβολή της εξόρυξης, η κ. Αντωνιάδου κάλεσε όλους «να επικεντρωθούν στο γεγονός ότι η ερευνητική γεώτρηση προχωρά κανονικά και ότι ξεκίνησε δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί». Η συζήτηση αυτή δεν έχει αντικείμενο, εκτός εάν έχει άλλα κίνητρα, συμπλήρωσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:17