search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 18:00
MENU CLOSE

Υποχρέωση των συνδικάτων η αντιμετώπιση της απλήρωτης εργασίας

28.06.2017 13:35

 

Τα τελευταία επτά μνημονιακά χρόνια έχουν επιφέρει καθίζηση του βιοτικού μας επιπέδου, υψηλή ανεργία και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η Ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων  προκαλεί  αυξανόμενη εργοδοτική ασυδοσία καθώς επίσης και φτωχοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με την εργοδοτική αυθαιρεσία που ενισχύεται από το φόβο της ανεργίας και την άγνοια των εργαζομένων. Αυτό  αλλάζει με την  ενεργή συμμέτοχη των εργαζομένων στα συνδικάτα, που με την συλλογικότητα και τη μαζικότητα τους μπορούν να αποτελούν ασπίδα και δύναμη διεκδίκησης για τους εργαζόμενους.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ανακύπτουν, συνεχώς αυξανόμενο, είναι η απλήρωτη εργασία. Συνάδελφοι που εργάζονται ως δίωροι, τετράωροι, εξάωροι ή οκτάωροι είναι σύνηθες να είναι απλήρωτοι για αρκετούς μήνες και να απολύονται όταν διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

Οι εργοδότες επενδύουν στις χρονοβόρες και κοστοβόρες νομικές διαδικασίες που μόνος του ένας εργαζόμενος δε μπορεί να ανταπεξέλθει. Η μόνη απάντηση στην τακτική αυτή  είναι η συντονισμένη δράση των συνδικάτων και η ουσιαστική ενίσχυση των θεσμικών εργαλείων που μας έχουν απομείνει.

Στο ΕΚΑ πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων «οικιοθελών» αποχωρήσεων μετά από διεκδίκηση μισθών.  Μαύρης εργασίας μετά την απόλυση τους, ώστε να πληρωθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Ομηρία απλήρωτων εργαζομένων σε εγκαταλελειμμένες επιχειρήσεις από τους εργοδότες. Οι εργαζόμενοι σε αυτές παραμένουν εγκλωβισμένοι καθώς ούτε πληρώνονται, ούτε ο ΟΑΕΔ  τους αναγνωρίζει ως απολυμένους.

Το ΕΚΑ λοιπόν παίρνει την πρωτοβουλία να καταθέσει προτάσεις και να πιέσει την κυβέρνηση και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να υιοθετήσουν, με νομοθετική παρέμβαση, τη βελτίωση όλων αυτών των υπαρκτών και καθημερινών προβλημάτων. Κάποιες από αυτές τις προτάσεις είναι:

– Την ενίσχυση του ρόλου της Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να έχει πιο αποφασιστικό και άμεσα εκτελεστό χαρακτήρα.

– Την ενίσχυσή της με νέο προσωπικό ώστε και οι έλεγχοι να αυξηθούν, αλλά και οι διαδικασίες να είναι πιο άμεσες

– Οι καταγγελίες για απλήρωτη εργασία να εξετάζονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα από το ΣΕΠΕ.

– Τα μη αμφισβητηθέντα Δελτία Εργατικής Διαφοράς ή οι Πράξεις Επιβολής Προστίμου να αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων.

– Να επεκταθεί ο θεσμός της Νομικής Συνδρομής σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος.

– Να προβλεφθεί έτσι ώστε διαφορές που έχουν ως βάση την απλήρωτη εργασία να εκδικάζονται εντός 30 ημερών από τα αρμόδια δικαστήρια.

– Οι εργαζόμενοι εταιριών που έχουν κατ’ ουσίαν διακόψει τη δραστηριότητά τους χωρίς να έχουν καταγγείλει τη σύμβασή τους και που είναι απλήρωτοι τουλάχιστον έξι μήνες να θεωρούνται από τον ΟΑΕΔ άνεργοι, λαμβάνοντας όλα τα ωφελήματα,  χωρίς να χάνουν τα δικαιώματα αποζημιώσεων απόλυσης.

– Να μη γίνονται αποδεκτές οικειοθελείς αποχωρήσεις χωρίς την υπογραφή.

– Να καταργηθεί το τέλος δικαστικού ενσήμου και το τέλος απογράφου από τις εργατικές διαφορές για απλήρωτη εργασία στα πολιτικά δικαστήρια

– Το έγκλημα της μη καταβολής των αποδοχών να θεωρείται διαρκές αυτόφωρο έγκλημα

– Δικαίωμα προσφυγής και παράστασης στην Επιθεώρηση Εργασίας και ενώπιον κάθε διοικητικής ή δικαστικής αρχής σε εκπροσώπους των συνδικάτων με σχετική εξουσιοδότηση των εργαζομένων.

– Να καταργηθεί η άδικη και αντισυνταγματική διάταξη με την οποία το Δημόσιο για τις απαιτήσεις του από ΦΠΑ απέκτησε ξαφνικά και αναδρομικά υπερπρονόμιο έναντι των εργατικών απαιτήσεων.

– Να θεσπιστεί διάταξη για την ευθύνη των εργολάβων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών καθαρισμού/φύλαξης, με συνέπεια μετά τη διαπίστωση δύο παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας αναφορικά με την απλήρωτη εργασία να διατάσσεται η προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για κάποιο χρονικό διάστημα.

**O Γιώργος Μυλωνάς είναι πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 18:00