search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:31
MENU CLOSE

Νέες ευρω-κυρώσεις στη Ρωσία – Μόσχα: Οι κυρώσεις δεν πετυχαίνουν τίποτα

28.06.2017 15:10
Ρωσικός «δάκτυλος» και στο Brexit; - Media
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρατείνει για έξι μήνες, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2018, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
 
Η ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι «Η τυπική απόφαση για την παράταση για έξι μήνες των οικονομικών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας ελήφθη.
 
Η απόφαση αυτή ακολούθησε την έκθεση του προέδρου της Γαλλίας Μακρόν και της καγκελαρίου Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 22-23 Ιουνίου και αφορούσε την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την παράταση των κυρώσεων για έξι μήνες. Το Συμβούλιο σήμερα ομόφωνα υιοθέτησε τυπικά και εγγράφως την απόφαση αυτή».
 
Η εν λόγω απόφαση είναι καθαρά τεχνικής φύσεως καθώς η πολιτική απόφαση για την παράταση των κυρώσεων ελήφθη στις 22 Ιουνίου στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας είχε παραταθεί τελευταία φορά τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους έως την 31η Ιουλίου.
 
Η απόφαση για την παράταση των κυρώσεων ελήφθη επειδή οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν διαπίστωσαν καμία πρόοδο που θα οδηγούσε στον τερματισμό της διένεξης στην ανατολική Ουκρανία, όπου από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 10.000 άνθρωποι.
 
Η πολιτική των κυρώσεων που υιοθετεί η ΕΕ έχει τρεις κατευθύνσεις: τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην έκδοση βίζας για Ρώσους πολίτες ( ισχύουν έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους) τις οικονομικές κυρώσεις κατά διαφόρων ρωσικών κρατικών εταιρειών, του πετρελαϊκού, αμυντικού και χρηματοπιστωτικού τομέα (έχουν παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου του 2018) καθώς και κυρώσεις που σχετίζονται με την Κριμαία ( ισχύουν έως τις 23 Ιουνίου 2018).
 
Οι οικονομικές κυρώσεις, που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ και ΕΕ απαγορεύουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεργάζονται επιχειρηματικά ή να επενδύουν σε ρωσικές βιομηχανίες του αμυντικού και πετρελαϊκού τομέα, ενώ οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές είναι περιορισμένες καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν μπορούν να χορηγήσουν δάνεια στις πέντε βασικές ρωσικές κρατικές τράπεζες για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών. 
 
Παράλληλα οι οποιεσδήποτε εξαγωγές τεχνικού ή άλλου εξοπλισμού που προορίζεται για ρωσικές εταιρείες του ενεργειακού τομέα, θα πρέπει να έχουν την έγκριση του των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
 
Τι απαντά η Ρωσία
Οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας και οι οποίες επεκτάθηκαν για μια ακόμη φορά, δεν πέτυχαν τους στόχους που είχαν τεθεί, δήλωσε από την Βιέννη στο ρωσικό πρακτορείο Tass ο διευθυντής της διεύθυνσης ευρωπαϊκής συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Κέλιν.
 
«Δεν υπάρχει τίποτα το νέο για μας στην περίπτωση αυτή», δήλωσε ο Κέλιν με αφορμή την παράταση των κυρώσεων επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε χώρα προσαρμόζεται έπειτα από τρία χρόνια επιβολής κυρώσεων εναντίον της.
 
Ωστόσο ο είπε ότι «το πλέον σημαντικό είναι ότι οι κυρώσεις δεν επέτυχαν τους στόχους εκείνους χάριν των οποίων επιβλήθηκαν, δηλαδή δεν άλλαξαν την εξωτερική πολιτική της Ρωσικής Δημοκρατίας και δεν ασκούν καμία επίδραση στην κατάσταση που υπάρχει γύρω από την ουκρανική διένεξη».
 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:28