search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:19
MENU CLOSE

“Το Πίρι Ρέις κάνει αισθητή την παρουσία μας”

28.09.2011 14:01
"Το Πίρι Ρέις κάνει αισθητή την παρουσία μας" - Media

Το ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις, επιτρέπει στην Τουρκία να κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και υποστήριξε πως: «η ελληνοκυπριακή πλευρά, υπό την επίφαση των γεωτρήσεων, προβαίνει σε προβοκάτσια

Το ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις, επιτρέπει στην Τουρκία να κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και υποστήριξε πως: «η ελληνοκυπριακή πλευρά, υπό την επίφαση των γεωτρήσεων, προβαίνει σε προβοκάτσια, ενώ οι θεσμοί, που έχουν ως καθήκον τη διατήρηση της ειρήνης, σιωπούν».

Σε σύσκεψη  στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι: «η Τουρκία εδώ και καιρό καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, που θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές. Αντιθέτως, η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκει συνεχώς προφάσεις και υπεκφεύγει. Είναι γνωστό, επίσης το τι κάνει η ΕΕ. Δέχεται μονομερώς την ελληνοκυπριακή πλευρά και τιμωρεί την τουρκοκυπριακή».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε: «δεκάδες διεθνή ζητήματα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Όλες οι χώρες πρέπει να δουν την πραγματικότητα. Εμείς κάνουμε αυτό που ορίζει η ευθύνη μας, δίχως περιστροφές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» ενώ συμπλήρωσε: «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το Πίρι Ρέις έχει ξεκινήσει έρευνες στη νότια Κύπρο. Στείλαμε το πλοίο και αυτό εκφράζει μία βούληση. Δείχνουμε την παρουσία μας εκεί. Δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την εξέδρα. Διοικούμε την Τουρκία και πράττουμε τα δέοντα ως εγγυήτρια χώρα».

Σε δηλώσεις προχώρησε την Τετάρτη και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, τονίζοντας ότι: «σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τερματίσει τις έρευνες ή δεν μοιραστεί με ολόκληρη την Κύπρο, με τους πολίτες μας στην ΤΔΒΚ, τις πηγές, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που θα βρει κατά τις έρευνες, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας».

Στη συνέχεια ο κ. Γιλντίζ τόνισε ότι: «τα πολεμικά σκάφη πού και πού συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος εκεί όπου πρέπει» και πρόσθεσε: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν πρόκειται για γεωτρήσεις, αλλά για σεισμικές έρευνες».

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet, δημοσιεύει την Τετάρτη χάρτη σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιεί το Πίρι Ρέις, το οποίο τέμνει το οικόπεδο 12, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι κυπριακές έρευνες.

Πρόκειται για την περιοχή ‘G’, μία από τις επτά περιοχές τις οποίες έχει ορίσει η τουρκική πλευρά ως περιοχές ερευνών. Σύμφωνα δε με το χάρτη, η συγκεκριμένη περιοχή ταυτίζεται και με τα οικόπεδα 8 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ, νότια του Νησιού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:18