search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:49
MENU CLOSE

Ό,τι βρέξει ας κατεβάσει

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1974
29-06-2017
30.06.2017 03:00
Ό,τι βρέξει ας κατεβάσει - Media

 

«Η ΑΜΜΟΣ στην κλεψύδρα τελειώνει…» ήταν ο τίτλος της στήλης την Πέμπτη 22 Ιουνίου με αναφορά στο θέμα του πιθανού ανασχηματισμού και της αναγκαιότητάς του.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ εντός ωρών η λίστα με τις 113 εναπομένουσες υποχρεώσεις της Ελλάδας μέχρι το τέλος του τρίτου μνημονίου, εκ των οποίων οι 95 θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2017 – αρχής γενομένης από τον Ιούλιο – και να συμπεριληφθούν στην τρίτη αξιολόγηση. Κοινώς μέσα σε ένα εξάμηνο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλίες οι οποίες θα τη φέρουν πιθανώς σε σύγκρουση όχι μόνο με δικές της προηγούμενες θέσεις και δεσμεύσεις, αλλά και με κοινωνικές ομάδες.
 
ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ, μηχανικοί, καθηγητές, οδοντίατροι κ.λπ. είναι μερικές από τις ομάδες που θα θιγούν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνουν δυσάρεστες παρεμβάσεις στα εργασιακά (προϋποθέσεις νόμιμης προκήρυξης απεργίας, κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων), αύξηση του ΥΚΩ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αναδιάρθρωση του Δημοσίου, περαιτέρω βήματα στις ιδιωτικοποιήσεις, αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων και πάει λέγοντας.
 
Η δε τρίτη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σε χρόνους ρεκόρ προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, αλλά και να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να μπει στις μεγάλες συζητήσεις για το χρέος και την επόμενη μέρα του μνημονίου.
ΥΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ συνθήκες δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο, δεδομένου ότι το τέλος του μνημονίου είναι προκαθορισμένο και δεν… αναβάλλεται χωρίς να υπάρξει πολιτική και οικονομική κρίση.
ΕΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ σκοπεύει να πάει σε εκλογές πριν από τη λήξη του μνημονίου θέτοντας πολιτικό δίλημμα, θα πρέπει η έξοδος από το μνημόνιο να είναι ορατή και στους… αόμματους. Αν πάλι θέλει να διατηρηθεί στην εξουσία έως το 2019 συνάπτοντας και την επόμενη συμφωνία που θα καθορίζει το επόμενο στάτους της χώρας, πάλι θα πρέπει να βιαστεί. Επιπλέον όμως θα πρέπει να αναλάβει νέα βάρη.
 
ΧΘΕΣ οι θεσμοί των δανειστών διαμήνυσαν ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά να τηρηθούν τα συμπεφωνημένα. Ήδη όμως το σακούλι έχει γεμίσει από μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν από το 2019 και ύστερα, με ερώτημα το αν θα χρειαστεί κάποια από αυτά να ενεργοποιηθούν νωρίτερα ώστε να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2018.
 
Η ΕΛΛΑΔΑ έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, αλλά δεν πρέπει να «κολλήσει» πάλι στον τελευταίο χρόνο, όπως έγινε το 2014 προειδοποίησε ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν. Το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές, τα συμφωνηθέντα ακόμη σαφέστερα. Επομένως, ακόμη και αν το ποτήρι είναι πικρό, η κυβέρνηση πρέπει να το κατεβάσει μονορούφι. Και ύστερα, ό,τι βρέξει ας κατεβάσει…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:48