search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:48
MENU CLOSE

Κόντρες με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις

30.06.2017 03:00
iwo.jpg

 

Ρυμούλκηση ΠΑΣΟΚ, πόλωση με Ν.Δ. ελέω… ψαλίδας.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι η πολιτική και φυσικά η δημοσκοπική της ανάκαμψη, τουλάχιστον μέχρι τα νέα επεισόδια της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της επικείμενης γ’ αξιολόγησης από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Σε αυτή τη στρατηγική (της δημοσκοπικής ανάκαμψης) φαίνεται να είναι ενταγμένη και η απεύθυνση προς το ΠΑΣΟΚ: τα όσα αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ερμηνεύτηκαν ευρέως ως φλερτ με στόχο το «γάμο» μετεκλογικά ή ακόμη και προεκλογικά – με διεύρυνση της παρούσας κυβερνητικής πλειοψηφίας (με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να διευκρινίζει ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει).

Ανεξαρτήτως του αν μια τέτοια πρόθεση υφίσταται ειλικρινώς ή όχι για μετά τις εκλογές, προς το παρόν το επίδικο δείχνει να είναι άλλο και αφορά τη διάρρηξη του όποιου (άτυπου) αντιπολιτευτικού μετώπου μπορεί να υφίσταται αυτή τη στιγμή ή μιας δυνητικής συνεργασίας στο μέλλον (μετεκλογικά) μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (υπό την πίεση δυνάμεων στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη που ενδεχομένως προσβλέπουν σε αυτή την κατεύθυνση).

Διαχωρισμός

Περαιτέρω, στόχος του Μαξίμου είναι να «ναρκοθετηθεί» η τακτική ίσων αποστάσεων απέναντι σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση που κατά την εκτίμηση του επιτελείου του πρωθυπουργού τηρεί η Φώφη Γεννηματά και να πιεστεί το ΠΑΣΟΚ να λάβει σαφείς αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική του, ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απομονωθεί στην πολιτική σκηνή και να ταυτιστεί με την πιο σκληρή δεξιά νεοφιλελεύθερης και παλαιάς κοπής.

Κατ’ επέκταση, να καταρρεύσουν τα όποια άλλοθι προοδευτικότητας αναζητεί η Ν.Δ. προκειμένου να προσεγγίσει το κέντρο και την προοδευτική ψήφο και να μείνει με τα (ακρο)δεξιά βαρίδια τα οποία εσχάτως θεωρείται πως επηρεάζουν τη ρητορική του προέδρου της Ν.Δ. (με τα όσα είπε, π.χ., στο Politico για τη Χρυσή Αυγή και την «ακροαριστερή βία»). Μια τέτοια απομόνωση με τη σειρά της οδηγεί σε κόψιμο ψήφων προς τη Ν.Δ. από το «προοδευτικό κέντρο» και, τουλάχιστον, μείωση της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις.

Άλλωστε το Μαξίμου διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, συμπεραίνει ότι η Ν.Δ. παρά την τρομακτική μηντιακή στήριξη που διαθέτει και παρά τη δεδομένη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, δεν έχει ρεύμα και καταγράφει μάλιστα και πτωτική τάση.

Είναι ενδεικτικά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην παραπάνω συνέντευξη και στηρίζουν αυτή την ανάγνωση:

♦Αφ’ ενός εκτίμησε ότι, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ακόμη δέσμιο της καταστροφικής συγκυβέρνησης με τον Σαμαρά η οποία εξανέμισε την εκλογική του δύναμη, συνθήκη στην οποία αντέτεινε τον «χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με την κυβερνώσα αριστερά για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων».

 ♦Αφ’ ετέρου για να ανοίξει αυτός ο διάλογος έθεσε ως προϋπόθεση έμπρακτες αποδείξεις διαχωρισμού τόσο από τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και από εσωκομματικές δυνάμεις (τα λεγόμενα «βαρίδια») «που στηρίζουν και πριμοδοτούν τον κ. Μητσοτάκη με κάθε δυνατό τρόπο». Και κατονόμασε συγκεκριμένα τους Σημίτη και Βενιζέλο.

Εξάλλου, το κλίμα ανάμεσα στους δύο χώρους αυτή τη στιγμή δεν είναι και το καλύτερο.

♦Υπενθυμίζεται ότι στον διάλογο μπροστά στις κάμερες που είχαν στο Μαξίμου προ ημερών Τσίπρας – Γεννηματά στο πλαίσιο της κατ’ ιδίαν ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για το Eurogroup τα πράγματα ξέφυγαν και η συζήτηση ξετυλίχτηκε σε ειρωνικούς τόνους. Η Φώφη μίλησε για «θηλιά» που πέρασε ο Τσίπρας στο λαιμό της κοινωνίας με την πρόσφατη συμφωνία, ο πρωθυπουργός ανταπέδωσε με το «Καστελόριζο» υπενθυμίζοντας την περίοδο Γιώργου Παπανδρέου που σήμανε την είσοδο της χώρας στα μνημόνια και του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

♦ Η Φώφη Γεννηματά εν όψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αύριο, συντηρεί τους υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και μάλιστα εμφανίστηκε να θέτει ως εκλογικό στόχο την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε δεύτερη δύναμη. Με άλλα λόγια θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ, υπό τη δική της ηγεσία, έχει βλέψεις ανασύνταξης της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού χώρου υπό τη σκέπη του και μπορεί να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως δεν έχει κανένα λόγο να βιαστεί για μια συζήτηση όταν εκτιμά ότι οι συσχετισμοί είναι ρευστοί και υπό ανατροπή.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή τη συζήτηση επιθυμεί να είναι εκείνος που θέτει τους όρους, ως ένας εκ των δύο βασικών πόλων του συστήματος. Και ένας βασικός όρος που έχει αναδειχθεί τα τελευταία δύο χρόνια είναι η σαφής διάρρηξη με το παρελθόν και ειδικά με τα πρόσωπα που μετείχαν στη συγκυβέρνηση Σαμαρά. Σε αυτή την αξίωση η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απαντά ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι σύντομα εκείνο που θα θέσει τους όρους της συζήτησης και ως τότε στηρίζει μόνο την εθνική συνεννόηση όλων των κομμάτων.

Όξυνση με Ν.Δ.

Πάντως, αυτή η δημοσκοπική στρατηγική έχει δεύτερο σκέλος την πόλωση με τη ΝΔ, η οποία τροφοδοτείται τις τελευταίες μέρες από τη σύγκρουση για την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων αλλά και για την υπόθεση Νοορ 1.

Σε συνέχεια της κόντρας των τελευταίων ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χθες επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Ν.Δ. κάνοντας λόγο για «στρατηγική της έντασης» και αντιπολιτευτική τακτική στα όρια της προβοκάτσιας.

Ειδικότερα επικαλέστηκε τρεις επιλογές της Ν.Δ. δηλαδή: α) τη στάση της στο θέμα της απεργίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ καθώς η παράταξή της στην ομοσπονδία άλλαξε γραμμή την τελευταία στιγμή για να συνεχιστεί η απεργία, παρά το γεγονός ότι, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση έδωσε λύση, β) τη στάση της Ν.Δ. στο θέμα της υπόθεση του Noor 1 στην οποία η κυβέρνηση βλέπει προσπάθεια πολιτικής της αποσταθεροποίησης και γ) τη στήριξη στην σημερινή εκδήλωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των αστυνομικών στα Εξάρχεια.

Κατά τον Δημήτρη Τζανακόπουλο η αντιπολιτευτική τακτική συμπυκνώνεται ως εξής: «πρόκληση κοινωνικής έντασης για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις για δήθεν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και επιχείρηση να δημιουργηθεί αίσθηση ανασφάλειας και συγκρούσεων στους πολίτες».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15