29/03/2020 15:36:07

Κλάους Ρέγκλινγκ: Δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί 4ο πρόγραμμα

Ρέγκλινγκ στο CNBC: Η Ελλάδα θα μπορεί να έχει καθαρή έξοδο τον Αύγουστο - Δεν φαίνεται απαραίτητο να ζητήσει πρόσθετα χρήματα - Media

 

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την ολοκλήρωση του προγράμματος και την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές εμφανίζεται ο επικεφαλής του ESM. O Κλάους Ρέγκλινγκ διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για δημοσιονομικά μέτρα. Θεωρεί πως πολιτικά «η Ευρώπη προχωρά προς μια θετική κατεύθυνση». 

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μίλησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στο περιθώριο του συνεδρίου του «Economist», και έθεσε την εξής βασική προϋπόθεση: στους 14 μήνες που απομένουν, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για δημοσιονομικά μέτρα, αλλά για κινήσεις τόνωσης της ανάπτυξης, είναι βέβαιος ότι η χώρα μας θα χρειαστεί αρκετά λιγότερα από τα προβλεπόμενα 86 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «αφοσιωμένο».

Απορρίπτει την άποψη ότι δεν υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα, όπως και την ανάγκη για ευρωομόλογα. Θεωρεί, δε, πως πολιτικά «η Ευρώπη προχωρά προς μια θετική κατεύθυνση».

• Το Eurogroup στις 15 Ιουνίου δήλωσε ότι είναι «έτοιμο να εφαρμόσει ένα δεύτερο σύνολο μέτρων για το χρέος στον βαθμό που είναι απαραίτητο». Πήρε η Ελλάδα αυτό που άξιζε;

Δεν ξέρω πώς ορίζετε το τι «άξιζε», αλλά η απόφαση ήταν σύμφωνη με ό,τι καθόρισε το Eurogroup ήδη από τον Μάιο του 2016, όταν αποφασίστηκε να ληφθούν αμέσως ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η δήλωση εκείνη ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος και μάλιστα αναφέρθηκαν ορισμένα πιθανά μέτρα. Και έπειτα πως θα υπάρξει και ένα τρίτο μέρος μακροπρόθεσμης βοήθειας για το χρέος, αν χρειαστεί, κάτι που πιστεύω ότι αποτελεί πολύ σημαντική δέσμευση του Eurogroup.

Αυτό που συνέβη ακριβώς στις 15 Ιουνίου είναι πως έγινε ακριβέστερο αυτό το μεσοπρόθεσμο μέρος. Και νομίζω ότι τώρα είναι πολύ σαφέστερο τι θα συμβεί, αν χρειαστεί, τον Αύγουστο του 2018.

• Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ από το 2023 μέχρι το 2060. Δεν είναι απολύτως ασυνήθιστο να καταρτίζονται τέτοια μακροπρόθεσμα σχέδια για μια εθνική οικονομία;

Είναι πολύ ασυνήθιστο, αλλά συμβαδίζει με την πολύ ασυνήθιστη κατάσταση στην Ελλάδα. Καμία άλλη χώρα δεν έχει λάβει τόσα χρήματα από τους εταίρους της, όπως η Ελλάδα. Ο EFSF και ο ESM έχουν ήδη εκταμιεύσει 173,55 δισ. ευρώ, περισσότερα χρήματα βρίσκονται καθ’ οδόν για την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM.

Πριν από τον EFSF υπήρχαν ήδη χρήματα από το λεγόμενο GLF («Greek Loan Facility»). Τα ποσά ήταν άνευ προηγουμένου, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ ξανά στον κόσμο. Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρχουν πολύ μεγάλες ωριμάνσεις.

Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακτήσει τη βιωσιμότητα του χρέους και θέλουμε να έχει μια ισχυρή, υγιή οικονομία με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπου θα επιστρέψει η απασχόληση και θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υιοθετήθηκε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό είναι πολύ ασυνήθιστο.

Αλλά επειδή τώρα έχουμε αυτό το μακρύ χρονικό πλαίσιο με πολύ μεγάλες περιόδους αποπληρωμής, πρέπει να κοιτάξουμε σε τόσο μεγάλο μελλοντικό χρονικό διάστημα. Αλλά έχετε απόλυτο δίκιο, αυτό είναι πολύ ασυνήθιστο.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.