search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:36
MENU CLOSE

Ο καύσωνας πέρασε – Ο φόβος των πυρκαγιών παραμένει

02.07.2017 16:24
Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Φωτιά σε βιοτεχνία κεριών στον Ταύρο - Media

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» τίθενται από απόψε και για τα επόμενα 24ωρα, Πυροσβεστική και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπό το φόνο εκδήλωσης και επέκτασης μεγάλων πυρκαγιών

 

H επανάληψη του εφιάλτη του 2007, οπότε και μια περίοδο καύσωνα στα μέσα Ιουνίου διαδέχθηκε ένα καταστροφικό τριήμερο πυρκαγιών, που είχε ως συνέπεια να καούν περισσότερα από 48.000 στρέμματα δάσους, μεταξύ αυτών και το μεγαλύτερο τμήμα το Εθνικού Δρυμού, στην Πάρνηθα (28-29 Ιουνίου).

Τότε μάλιστα, είχε επικριθεί έντονα ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος είχε πει την ….αλήστου μνήμης φράση πως για την πρόκληση και εξάπλωση της «καταστροφικής πυρκαγιάς ευθυνόταν ο στρατηγός Άνεμος».

Παρά το ατυχές του πράγματος, στην πιο ακατάλληλη στιγμή, ο Βύρων δεν είχε απόλυτο άδικο.

Ένα καταστροφικό «κοκτέϊλ» θυελλωδών ανέμων, υψηλών θερμοκρασιών, μορφολογίας του υπεδάφους, των κακοσυντηρημένων πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ και κακού συντονισμού – εκτίμησης της κατάστασης από την πυροσβεστική, είχαν ως συνέπεια η αρχικώς μικρή ένταση και έκταση πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, να πάρει σύντομα ανεξελεγκτες διαστασεις διασχίζοντας και κατακαίγοντας απόσταση μεγαλύτερη τω ν 50 χιλιομέτρων !

Ένας αντίστοιχος συνδυαασμός πολύ υψηλών θερμοκρασιών, μετά από έναν τετραήμερης διάρκειας καύσωνα και μέτριων έως ισχυρων βόρειων ανέμων θέτει σε κατάσταση συναγερμού τον κρατικό μηχανισμο (πυροσβεστική και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Με έκτακτο ανακοινωθέν η ΓΓΠΠ προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, ανά την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, από το βράδυ της Κυριακής 2 Ιουλίου και καθώς θα αρχίσει να υποχωρεί το θερμό κύμα που επηρέασε τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες, αναμένεται να επικρατήσουν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι θα δημιουργήσουν ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον τόσο για την εκδήλωση, όσο και για τη γρήγορη και απότομη επέκταση μιας πυρκαγιάς.

Ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός και το σύνολο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπό το φως των παραπάνω έχει ζητήσει από τις Περιφέρειες και των Δήμους, αλλά και από όλες τις εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα και γενικότερα την παρουσία τους τους εντός των δασικών μας οικοσυστημάτων, προκειμένου να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι χρόνοι αρχικής απόκρισης.

Σε περίπτωση, ωστόσο, εκδήλωσης μιας μεγάλης πυρκαγιάς, ζητείται από τους πολίτες να συμμορφώνονται άμεσα με τις υποδείξεις των Αρχών και να διευκολύνουν το έργο τους, αποφεύγοντας να διέρχονται ή να σταθμεύουν στις οδούς διέλευσης των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) και του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:35