search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:05
MENU CLOSE

O αργός θάνατος της αγοράς

18.12.2009 11:10
O αργός θάνατος της αγοράς - Media

Μεγάλα «κεσάτια» γνωρίζει φέτος η χριστουγεννιάτικη αγορά… Οι έμποροι ανήσυχοι κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», περιμένοντας το… θαύμα! Μάλιστα, τα «κεσάτια» επεκτεί νονται πλέον και στα είδη άμεσης κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα, όπου ήδη εκτιμάται μια κάμψη πωλήσεων ίσως έως και 15%. Οι μεγάλες λιανεμπορικές επιχει ρήσεις εδώ και περίπου 15 ημέρες έριξαν στον στίβο του ανταγωνι σμού ιδιαίτερα δελεαστικές προ σφορές, με μειώσεις τιμών μέχρι και 50%, βομβαρδίζοντας μάλιστα με τα μηνύματά τους χιλιάδες καταναλωτές μέσω κινητών, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν από νωρίς ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την ισχνή φέτος πίτα της χριστου γεννιάτικης αγοράς.

Μεγάλα «κεσάτια» γνωρίζει φέτος η χριστουγεννιάτικη αγορά… Οι έμποροι ανήσυχοι κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», περιμένοντας το… θαύμα!

Μάλιστα, τα «κεσάτια» επεκτεί νονται πλέον και στα είδη άμεσης κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα, όπου ήδη εκτιμάται μια κάμψη πωλήσεων ίσως έως και 15%.

Οι μεγάλες λιανεμπορικές επιχει ρήσεις εδώ και περίπου 15 ημέρες έριξαν στον στίβο του ανταγωνι σμού ιδιαίτερα δελεαστικές προ σφορές, με μειώσεις τιμών μέχρι και 50%, βομβαρδίζοντας μάλιστα με τα μηνύματά τους χιλιάδες καταναλωτές μέσω κινητών, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν από νωρίς ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την ισχνή φέτος πίτα της χριστου γεννιάτικης αγοράς.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, που εκπροσωπεί τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους της πρωτεύ ουσας, σε μια απέλπιδα κίνηση να προλάβει τα χειρότερα, προχώρησε σε μειώσεις των τιμών των προϊό ντων του κατά 20%, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που υφίστα ται από τους μεγάλους του κλάδου.

Όμως, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος… Η ελληνική αγορά πλη ρώνει πλέον το κόστος της μεγέ θυνσής της όλα τα προηγούμενα χρόνια, μια μεγέθυνση που, επειδή βασίστηκε σε δανεικά, κόστιζε πολύ ακριβά…

Δοκιμή αντοχής

Η οικονομική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές των εμπόρων και προβλη ματίζει έντονα το οικονομικό επι τελείο, δεδομένου ότι η πτώση της κατανάλωσης συμπαρασύρει και τον ρυθμό ανάπτυξης. Τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι απογοητευτικά για τον κλάδο. Δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8,7%. Οι ενδείξεις για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο είναι ακόμη χει ρότερες. Ενώ τον Δεκέμβριο έχει πέσει «σιβηρική βαρυχειμωνιά», με τα καταστήματα να αγωνίζονται για την επιβίωση.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει ότι «οι εκτι μήσεις φέτος κάνουν λόγο για μείω ση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο κατά 12%  15%, όπως και για πτώση 15% του όγκου των καθαρών πωλή σεων. Οι έμποροι όχι μόνο δεν ανα μένουν κέρδη, αλλά κοιτάνε πώς θα περιορίσουν τις απώλειές τους». Ακόμη και στην αγορά για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και τα χριστουγεννιάτικα δώρα αλλά και στις εξόδους αναμένεται μια μείωση 4%  6%.

Σύμφωνα με στοιχεία των φορέων των εμπορικών επιχειρήσεων:

◆ Πτώση 25% σημειώνεται στις πωλήσεις νέων Ι.Χ. αυτοκινήτων και στις νέες παραγγελίες για βιοτεχνικά είδη (ένδυση, υπόδηση, είδη νοικο κυριού κ.λπ.).

◆ Ο τζίρος του λιανικού εμπο ρίου συρρικνώθηκε κατά 20% στην Αθήνα, ενώ στην επαρχία η πτώση φθάνει και το 30%.

◆ Στα καταστήματα ηλεκτρονι κών ειδών οι πωλήσεις μειώθηκαν γύρω στο 30%.

◆ Στα σούπερμάρκετ οι κατανα λωτές στρέφονται όλο και περισσό τερο στα – φθηνότερα – προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Παράγοντες του κλάδου μιλούν για επιδείνωση το 2010. Σύμφωνα με υπολογισμούς παραγόντων μεγάλων αλυσίδων, το τελευταίο δίμηνο οι πωλήσεις ειδών σούπερμάρκετ (τρόφιμα, είδη νοικοκυριού) μειώθηκαν 10%  15%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

◆ Μεγαλύτερη πίεση φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες αλυσίδες, ενώ τα συνοικιακά καταστήματα τροφίμων δείχνουν να χάνουν το παιχνίδι, καθώς το 8μηνο Ιανουαρίου  Αυγούστου (πριν, δηλα δή, εκδηλωθεί η χρηματοπιστωτική κρίση) η πτώση του τζίρου τους σε σταθερές τιμές άγγιζε το 5%.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για έξοδο της Ευρώπης από την κρίση και ταυτόχρονη είσοδο της Ελλάδας σε αυτή και τονίζουν, σύμφωνα με έρευνες, ότι φέτος τα Χριστούγεννα ένας Ευρωπαίος πολίτης θα δαπα νήσει περίπου 400  420 ευρώ για την αγορά δώρων, αφού, όπως υπολογίζεται, δεν θα αγοράσει πάνω από 10 δώρα κόστους 40  42 ευρώ το καθένα περίπου. Πέρυσι, ένας Ευρωπαίος πολίτης δαπάνησε κατά μέσο όρο 700 ευρώ για την αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων. Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες θα προσπαθή σουν να μειώσουν τα έξοδά τους στο ελάχιστο..

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:05