search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:07
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Έχουμε απόφαση που πείθει τις αγορές – Να απολογηθούν οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής»

03.07.2017 10:03
Τσίπρας: «Έχουμε απόφαση που πείθει τις αγορές – Να απολογηθούν οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής» - Media

Τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να αναδείξει στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο την ενημέρωση για την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου με πρωτοβουλία της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο αρχηγός της ΝΔ προκάλεσε τη συζήτηση από κεκτημένη ταχύτητα, πατώντας στην εκμετάλλευση του αισθήματος αγωνίας και αβεβαιότητας που υπήρχε πριν τη συμφωνία, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υφίσταται μετά τη συμφωνία. Όπως ανέφερε «η απόφαση του Eurogroup απαντά πειστικά στις επιφυλάξεις των αγορών για τη βιωσιμότητα του χρέους, σε αντίθεση με τις επιφυλάξεις του κ. Μητσοτάκη ότι ‘’τα δώσαμε όλα και δεν πήραμε τίποτα’’». Η ελληνική οικονομία, υπογράμμισε, σταθερά διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα από τη στιγμή που απουσιάζουν οι πολιτικοί παράγοντες που το τελευταίο διάστημα παραμόρφωναν την εικόνα της, είπε ο πρωθυπουργός με σαφείς αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup εξασφαλίζει ένα ταβάνι στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες καθώς από το 2018 και μετά δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, είπε, πολλά έχουν ακουστεί, αλλά, υποστήριξε, «με τη συμφωνία για πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που θα βρίσκεται σε καθεστώς θετικής εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, γιατί θα έπρεπε πλεονάσματα να είναι πάνω από το 2- 2,5%».

Με δεδομένα τα πρωτογενή πλεονάσματα, σημείωσε, περιγράφονται με σαφήνεια τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημόσιου χρέους της χώρας να μην υπερβαίνουν αυτό το ταβάνι. Η τελική ποσοτικοποίηση, πρόσθεσε, εξαρτάται από τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα προβλεφθούν από τον ESM σε συνεργασία με τους άλλους θεσμούς. Επίσης στα θετικά της συμφωνίας ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε την ρήτρα ανάπτυξης που όπως τόνισε ήταν ελληνική διεκδίκηση από το 2015 και τώρα μπήκε στο τραπέζι ως γαλλική πρόταση. Υπάρχει σαφής περιγραφή, ένας κλειδωμένος αλγόριθμος για τη λύση του ελληνικού χρέους, όποιος επιθυμεί μπορεί να μελετήσει αυτόν τον αλγόριθμο και να δει προσεκτικά τα μέτρα με μια ακολουθία απλών μαθηματικών πράξεων, κατέληξε ο πρωθυπουργός. «Οι αγορές χρήματος φαίνεται επιθυμούν να προσδιορίσουν επακριβώς τα μέτρα για το χρέος και πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια μεταξύ άλλων να προλειάνει το έδαφος για τυχόν δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, προέβει σε συγκρίσεις με τη διετία Σαμαρά –Βενιζέλου, λέγοντας ότι το 2014 η έξοδος έγινε για να υποστηριχθεί μόνο το επικοινωνιακό αφήγημα του success story χωρίς καμία εγγύηση ή δέσμευση από τους δανειστές για τη ρύθμιση του χρέους.

Στον αντίποδα, υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση της σημερινής κυβέρνησης επέφερε ουσιαστική απομείωση των στόχων  και συγκεκριμένα μετρήσιμα μέτρα  τα οποία δεν μπορούν να διαστρεβλωθούν. «Έχουμε απόφαση που πείθει τις αγορές» σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε πως η επίτευξη των οικονομικών στόχων δίνει μια  δυναμική ανάκαμψης με επενδυτικό ενδιαφέρον οπότε διαγράφεται η δυνατότητα για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, Η κυβέρνηση είπε θα προετοιμάσει και θα εγγυηθεί την ομαλή έξοδο τον Αύγουστο του 2018 καθώς και ότι η ελληνική οικονομία δε θα ξαναχρειαστεί την επίσημη στήριξη του δημόσιου τομέα.

Επίσης, επιχείρησε να θέσει διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ κάνοντας λόγο για το προοδευτικό και φιλολαικό σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση με άξονες την προστασία της εργασίας, του κοινωνικού κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση, έναντι του συντηρητικού και νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ που προσβλέπει στη συντριβή αυτών των παραμέτρων της ελληνικής οικονομίας.

Προς το τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι θεμιτή αλλά η αντιπολίτευση απέναντι στα συμφέροντα της χώρας δεν είναι ανεκτή, «δε θα το επιτρέψουμε, τώρα που το παραμύθι της καταστροφής τελείωσε» είπε, «δε θα επιτρέψουμε τρικλοποδιές, να υπονομεύετε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα απ την κρίση». Κλείνοντας το μάτι και στο εσωτερικό του κόμματός του σημείωσε πως «σ’ αυτή την προσπάθεια η ιστορία θα δικαιώσει και τους αγώνες και τις επιλογές μας».

Τι είπε για Καμμένο και σκάνδαλο Ντυνάν

Στο πλαίσιο της ομιλίας του και αναφερόμενος στην, κατά τον ίδιο, τακτική τεχνητής πόλωσης της ΝΔ ο πρωθυπουργός παρείχε στήριξη στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο απέναντι στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης για την επικοινωνία του με καταδικασμένο σε ισόβια για την υπόθεση Νoor 1.

Ειδικότερα ανέφερε: «Σας ξέρει και σας έχει δοκιμάσει, άρα το να προσποιείστε το καινούργιο δεν γίνεται. Το μόνο που σας έχει μείνει είναι να επενδύετε στην τεχνητή πόλωση στις επιθέσεις σε υπουργούς και στην δημιουργία τεχνητών εντάσεων. 

Πότε με τους συνδικαλιστές της ΝΔ για τα απορρίμματα.

Πότε προκαλώντας συγκέντρωση αστυνομικών ευελπιστώντας να μετατραπεί μία περιοχή της Αθήνας σε πεδίο μάχης.

Και πότε παίζοντας το χιλιοπαιγμένο έργο των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη επειδή ο υπουργός Άμυνας παρότρυνε κάποιον να δώσει στη Δικαιοσύνη τα ονόματα εκείνων που εμπλέκονται στη μεγαλύτερη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών».

Επίσης, σε μια αποστροφή του λόγου του άφησε αιχμές αναφορικά με στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για εμπλοκή συγγενικών προσώπων παραγόντων της αντιπολίτευσης στην υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις κυβερνητικές προσπάθειες για στήριξη του κοινωνικού κράτους ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας στράφηκε προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης λέγοντας: «Για πολλούς από εσάς δεν υπήρξε αγωνία για το πώς θα νοσηλευτείτε «γιατί νοσηλευόσασταν τζάμπα στο Ερ. Ντυνάν».

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη κατά τη δευτερολογία του

Με την παρατήρηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στην εισαγωγή της ομιλίας για τη συμφωνία που ο ίδιος είχε προκαλέσει, επιχείρησε επί 15 λεπτά να αλλάξει την ατζέντα, ξεκίνησε ο πρωθυπουργός τη δευτερολογία του.

Αναφορικά λοιπόν με τους υπουργούς Καμμένο και Πολάκη και τα όσα τους καταλόγισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός, αφού απάντησε στις κατηγορίες Μητσοτάκη για τα θέματα της οικονομίας, τοποθετήθηκε στο κλείσιμο της ομιλίας του.

Για την ακρίβεια, με αφορμή το εναρκτήριο 15λεπτο της πρωτολογίας Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση – και επί προσωπικού – στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας τα εξής:

«Φτάσατε στο σημείο – και γι αυτό απαντώ – να πείτε για θεσμική χυδαιότητα από την πλευρά της κυβέρνησης. Θεσμική χυδαιότητα δεν είναι όταν κάποιος κάνει κριτική ακόμη και σε σεβαστές ως προς την εφαρμογή τους αποφάσεις, τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Θεσμική χυδαιότητα είναι:

– να μιλάτε εσείς για φοροδιαφυγή και λίστες όταν τις κρατούσατε στα συρτάρια σας,

– οι μίζες της Siemens που κατέληγαν στα ταμεία των χρεοκοπημένων κομμάτων σας για χρόνια,

– όχι μόνο να χαρίζεις το Ερρίκος Ντυνάν σε ιδιώτες αλλά πριν το ξεπουλήσεις να δουλεύουν με αργομισθίες φίλοι και γνωστοί και να νοσηλεύονται συγγενείς τζάμπα,

– να αξιοποιείς τη θέση σου στην πολιτική για να παίρνεις δάνεια, δανεικά και αγύριστα,

– να μετατρέπεις μία παράταξη σε βραχίονα επιχειρηματικών συμφερόντων στη Βουλή,

όταν στη συνέντευξή σας στο περιοδικό Politico στο εξωτερικό ξεπλύνατε τη Χρυσή Αυγή και δηλώσατε ότι η βία στην Ελλάδα αφορά μονάχα την αριστερά»

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκλεισε επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που επί 4 χρόνια ζητά εκλογές αλλά αυτές δεν γίνονται. Σε αυτό πρόσθεσε μία ακόμη αιχμή, λέγοντας: «Σήμερα θα προσθέσω ότι θα είστε ο πρώτος που θα πανηγυρίζει για τις δημοσκοπήσεις αλλά όταν έρθει η ώρα της κάλπης θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι αλλά ο ελληνικός λαός».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:06