search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:09
MENU CLOSE

Μαζί με την εφορία και η ελονοσία

01.10.2011 04:07
Μαζί με την εφορία και η ελονοσία - Media

Tη «μαλάρια» (ελονοσία) τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα από τους στίχους του Νί­κου Καββαδία (δύσκολες βάρδιες, κακός ύπνος και μαλάρια…). Και δεν είναι τυχαίο αυ­τό. Τα λιγοστά κρούσματα που καταγράφονταν μέχρι και το 2009 στη χώρα είχαν ιστορικό με­τακίνησης σε ενδημικές για την ελονοσία περι­οχές.

Tη «μαλάρια» (ελονοσία) τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα από τους στίχους του Νί­κου Καββαδία (δύσκολες βάρδιες, κακός ύπνος και μαλάρια…). Και δεν είναι τυχαίο αυ­τό. Τα λιγοστά κρούσματα που καταγράφονταν μέχρι και το 2009 στη χώρα είχαν ιστορικό με­τακίνησης σε ενδημικές για την ελονοσία περι­οχές. Έπρεπε δηλαδή να έχει ταξιδέψει κανείς, χωρίς προφυλάξεις (κατάλληλη ένδυση, αντι-κουνουπικά κ.λπ.), σε τόπους υψηλού κινδύ­νου για να μολυνθεί. Τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο αρχίσαμε, τρόπον τινά, να έχουμε δική μας παραγωγή. Ας όψεται (βάσει των επιστημο­νικών εκτιμήσεων) η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, η αύξηση της δραστηριότη­τας των «ανωφελών κωνώπων» (των κατεξοχήν μεταδοτών της ασθένειας) και η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών στη χώρα…

Από την αρχή της περιόδου 2011 μέχρι και τις 16.9.2011, έχουν διαγνωστεί συνολικά 16 κρούσματα ελονοσίας σε Έλληνες που δεν αναφέρουν ιστορικό μετακίνησης σε ενδημι­κές για την ελονοσία περιοχές. Δέκα από τους ασθενείς αυτούς διαμένουν στον Δήμο Ευρώτα του νομού Λακωνίας, δύο στη Χαλκίδα Ευβοί­ας (Φύλλα Χαλκίδας και Φάρος Αυλίδος), δύο στην Ανατολική Αττική (Καλύβια και Κάτω Σού­λι, Μαραθώνα), ένας στο Ομόλιο (Δήμος Αγιάς, Λαρίσης) και ένας στον Ορχομενό Βοιωτίας. Σε όλους τους ασθενείς επιβεβαιώθηκε εργαστη­ριακά λοίμωξη με Plasmodium vivax από την Έδρα Παρασιτικών και Τροπικών Νόσων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Στην περιφερειακή ενότητα της Λακωνίας, από την αρχή της περιόδου 2011 μέχρι και τις 16.9.2011 έχουν διαγνωστεί συνολικά 22 κρούσματα ελονοσίας. Πέραν των 10 Ελλήνων που προαναφέραμε, νόσησαν και 12 αλλοδα­ποί μετανάστες (χωρίς νομιμοποιητικά έγγρα­φα). Οι 9 προέρχονται από το Πακιστάν, ένας από το Μαρόκο, ενώ ένα περιστατικό σε Ρου­μάνο ασθενή που σχετιζόταν με παραμονή στην περιοχή, διαγνώσθηκε μετά την επιστρο­φή του στη Ρουμανία. Δύο από τους αλλοδα-

πούς ασθενείς ήρθαν στην Ελλάδα πριν από έναν – δυο μήνες, άλλος ένας προ ενός έτους, ενώ οι υπόλοιποι δηλώνουν ότι βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και τρία συναπτά έτη και δεν ανα­φέρουν ιστορικό ταξιδιού.

Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή δηλώθη­κε, για πρώτη φορά το 2009, συρροή 8 περι­στατικών, εκ των οποίων τα έξι ήταν σε Έλλη­νες χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική περιο­χή. Τρεις από αυτούς τους ασθενείς ήταν αθίγ­γανοι που διέμεναν σε καταυλισμό κοντά στη Σκάλα. Στον ίδιο καταυλισμό διέμενε και το μο­ναδικό περιστατικό ελονοσίας σε Έλληνα χωρίς ιστορικό ταξιδιού που δηλώθηκε το 2010 και το πρώτο περιστατικό (παιδί) που δηλώθηκε το 2011. Τα δύο αυτά κρούσματα είχαν επιδημιο­λογική σύνδεση (πατέρας – υιός).

 

Υπαρκτό πρόβλημα

Στην παρατηρούμενη έξαρση της νόσου το ΚΕΕΛΠΝΟ προτίθεται να αντιτάξει τη «χαρτο­γράφηση» των κουνουπιών και τη μεθόδευ­ση μαζικών κουνουποκτονιών…, την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του ιατροφαρμακευτικού προσωπικού της χώρας καθώς και την αντίστοιχη παροχή πληροφόρησης στο κοινό. Εννοείται ότι ο πα­νικός δεν είναι καλός σύμβουλος, δεδομένου άλλωστε ότι οι επιστημονικές εξελίξεις έχουν οπλίσει σημαντικά τη φαρέτρα των πολεμί­ων της νόσου. Ούτε ο εφησυχασμός προσή­κει στην περίσταση όμως. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να δράσει γρήγορα. Ήδη από την περίοδο της «Υπατίας», η παράταξη του Νικήτα Κακλαμά­νη «Αθήνα, πόλη της ζωής μας» (έξω απ’ τον χορό πια) είχε κατηγορήσει τη δημοτική αρχή για αδράνεια και είχε προειδοποιήσει για εν­δεχόμενο κίνδυνο της δημόσιας υγείας λόγω της παραμονής παράνομων μεταναστών στην πόλη. Οποιαδήποτε περαιτέρω ολιγωρία πά­ντως, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στους νομούς με τα πολλαπλά κρούσματα, θα είναι πραγματικά ασυγχώρητη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:09