search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:21
MENU CLOSE

Εκεί ψηλά στην Όλυμπο περισσεύει το μεράκι…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1975
06-07-2017
08.07.2017 03:00
Ένας «δεκάλογος» για τον Αύγουστο (και όχι μόνο…) - Media

 

Είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της χώρας μας κι ένας τόπος με έθιμα και παραδόσεις που ξεπερνούν τη δύναμη του χρόνου. Η Όλυμπος Καρπάθου – Έλυμπος για μας τους Δωδεκανήσιους – είναι η καρδιά του νησιωτικού μας συμπλέγματος και για μένα ως Κασιώτη η «κερκόπορτα» φιλίας με το απέναντι μεγάλο νησί.
 
Παράλληλα είναι και ιδιαίτερη πατρίδα ενός αγαπημένου μου φίλου, ενός από τους πιο σημαντικούς σκηνογράφους του ελληνικού θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, του Αντώνη Χαλκιά, ο οποίος αγκαλιάζει συνέχεια το χωριό του και στηρίζει ό,τι έχει σχέση με τον πολιτισμό και την παράδοση.
 
Εδώ και λίγους μήνες, μια μεγάλη ομάδα ολυμπιτών – κάθε ηλικίας και επαγγέλματος – ετοιμάζει ένα θεατρικό έργο στην τοπική διάλεκτο και όσοι βρεθούν στις 11 Αυγούστου στην Όλυμπο – και δυο μέρες μετά στο Διαφάνι – θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία.
 
Λίγα λόγια για την «παρέα» που το ετοιμάζει, την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα», όπως τα μέλη της την παρουσίασαν στο «Ποντίκι Art».
«Η αγάπη μας προς την ιδιαίτερη πατρίδα, Όλυμπο, και η ανάγκη, πέραν των άλλων, να υποστηρίξουμε το γλωσσικό μας ιδίωμα, επιβάλλουν να τολμήσουμε την ίδρυση Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας, η οποία θα μελετά και θα παρουσιάζει θεατρικά κείμενα γραμμένα στην ολυμπίτικη διάλεκτο. 
 
Η καλλιέργεια και η γνώση της διαλέκτου μας αποτελούν την ασφαλέστερη οδό που πρέπει να περπατήσουμε, για να μπορούμε διαχρονικά να κατανοούμε τον πλούτο των τραγουδιών, των μαντινάδων, των ιστοριών, των παραμυθιών και όσων άλλων κειμένων έχουν καταγραφεί στο γλωσσικό μας ιδίωμα». 
 
Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της αδελφότητάς προγραμματίζει, λοιπόν, να ανεβάσει την κωμική ηθογραφία του Ολυμπίτη Γιάννη Βασιλείου Χαλκιά με τίτλο «Το Τυχερό», σε διδασκαλία του επίσης Ολυμπίτη σκηνοθέτη Μιχάλη Νικολάου Ζωγραφίδη. 
 
«Πρόκειται για ένα κείμενο γραμμένο με ευαισθησία και αγάπη, στο πνεύμα των στόχων μας. Οι πρώτες παραστάσεις θα δοθούν το καλοκαίρι στην Κάρπαθο και θα συνεχιστούν στην Αθήνα και στον Πειραιά. Το εγχείρημα υποστηρίζουν και συντονίζουν επίσης οι συμπατριώτες μας Γιώργος Ν. Κανάκης και Αντώνης Γ. Χαλκιάς», συμπληρώνουν οι άνθρωποι της ομάδας.
Καλή επιτυχία, παιδιά, θα είμαστε εκεί, στην αυλή του σχολείου της Ολύμπου, να σας καμαρώσουμε!
 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:21