search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:49
MENU CLOSE

Χρυσόγονος: Η Ευρωπαϊκή Αριστερά ήθελε να στείλει «αυστηρότερο μήνυμα» στην Τουρκία

08.07.2017 06:35
Χρυσόγονος: Η Ευρωπαϊκή Αριστερά ήθελε να στείλει «αυστηρότερο μήνυμα» στην Τουρκία - Media

 

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, στην οποία συμμετέχει η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήθελε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στείλει «αυστηρότερο μήνυμα» προς την Τουρκία, μέσω της έκθεσης προόδου που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στην ολομέλεια του Στρασβούργου, γι’ αυτό και τήρησε τη στάση της αποχής. Ωστόσο, το μήνυμα για την πορεία της γείτονος ήταν αυστηρό, προειδοποιώντας ότι αν γίνουν πράξη οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν τον ρόλο του προέδρου Ερντογάν και νομοθετηθεί η θανατική καταδίκη, θα παγώσουν οι ενταξιακές συνομιλίες, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.

Για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τονίζει ότι χρειάζεται δράση σε βάθος, με «οικονομική βοήθεια προς τις πολύ φτωχές χώρες της Αφρικής, έναντι πολιτικής ελέγχου των γεννήσεων», που θα μετριάσουν τις μεταναστευτικές τάσεις. Επισημαίνει, επίσης, την ανάγκη άσκησης μιας ενιαίας και «συνεκτικής» πολιτικής εκ μέρους της ΕΕ.

 Με αφορμή την έκρηξη Γιούνκερ, την προηγούμενη Τρίτη στο ευρωκοινοβούλιο, για τη μειωμένη παρουσία των ευρωβουλευτών, δεν θεωρεί ότι προοιωνίζεται μια εξέλιξη, όπως η πρόωρη αποχώρηση του προέδρου της Κομισιόν, προσθέτοντας πάντως ότι «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος», ενώ μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί για τη διαδοχή του, θεωρεί τον αντιπρόεδρο Κατάινεν, ως τον λιγότερο φιλικό προς την Ελλάδα. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Κ. Χρυσόγονου στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη Νίνα Μελισόβα.

ΕΡ: Γιατί δεν υπερψηφίσατε την έκθεση προόδου για την Τουρκία, που προβλέπει για πρώτη φορά ρητά το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;

AΠ: Η έκθεση προόδου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας διαπιστώνει μεν την απροθυμία της Τουρκίας να συμμορφωθεί προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά καταλήγει σε ανακόλουθα συμπεράσματα. Όπως για παράδειγμα ότι συνιστάται η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης των δύο πλευρών ή η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με τη σύγκληση διάσκεψης κορυφής. Με βάση αυτά, η Ευρωπαϊκή Αριστερά ενέκρινε τη λύση της αποχής.

EΡ: Δεν θεωρείτε ότι το ψήφισμα στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα;

AΠ: Είναι αυστηρό, αλλά θα θέλαμε να είναι αυστηρότερο. Η Τουρκία απογοητεύει όλες τις προσδοκίες και διολισθαίνει στον αυταρχισμό στο εσωτερικό, κατά των Κούρδων και προς μια ολοένα πιο περιφρονητική στάση του διεθνούς δικαίου έναντι των γειτόνων της.

Εξάλλου, εμείς ζητούσαμε μια σειρά τροπολογιών που δεν πέρασαν, όπως για παράδειγμα, μια πιο ισχυρή διατύπωση για την κουρδική μειονότητα.

EΡ: Στο μεταναστευτικό η κρίση αυξάνεται και δεν φαίνονται σημάδια αλληλεγγύης. Τι πρόβλεψη μπορούμε να κάνουμε για την εξέλιξη αυτού του ευρωπαϊκού ζητήματος, το οποίο όμως κουβαλούν βαριά στους ώμους τους, κυρίως η Ελλάδα και -αυτήν τη στιγμή περισσότερο- η Ιταλία.

ΑΠ: Το μεταναστευτικό δεν θα αντιμετωπιστεί σε βάθος, αν δεν μετριαστούν οι αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να φεύγουν από τα σπίτια τους: πόλεμοι, φτώχεια, ανεργία. Η σωστή αντιμετώπιση θα ήταν να υπάρξει μια πιο συνεκτική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, να μην ακολουθεί κάθε κράτος τις δικές του πολιτικές, μια πολιτική με στόχο την ειρήνη και όχι την επιβολή συμφερόντων στις χώρες που βρίσκονται στον περίγυρο της ΕΕ. Και, βεβαίως, περισσότερη οικονομική βοήθεια. Πχ στα κράτη που βρίσκονται στο Κέρας της Αφρικής και μαστίζονται από πείνα και ακραία φτώχεια. Οικονομική βοήθεια, η οποία να χορηγηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας των κρατών αυτών, με αντάλλαγμα μια πολιτική ελέγχου των γεννήσεων, δεδομένου ότι η υπεργεννητικότητα σε αντίθεση με την υπογεννητικότητα που υπάρχει στην Ευρώπη δημιουργεί μεταναστευτικές τάσεις.

ΕΡ: Σ’ αυτήν τη συνεκτική πολιτική πιστεύετε ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης θα ακολουθήσουν;

ΑΠ: Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν ότι το συμφέρον τους βρίσκεται στο «η ισχύς εν τη ενώσει».

EΡ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που απηύθυνε ο πρόεδρος Γιούνκερ στο ΕΚ στο Στρασβούργο, την εβδομάδα που μας πέρασε.

AΠ: Οι συνεδριάσεις του ΕΚ, ειδικότερα την Τρίτη, εκτείνονταν από τις 9 το πρωί ως τις 12.30 το βράδυ. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον ένας ευρωβουλευτής να παραμείνει όλες τις ώρες στην αίθουσα της Oλομέλειας. Κάποιες ώρες θα υπάρχουν λίγοι παρόντες, ιδίως όταν δεν υπάρχουν ψηφοφορίες ή τα θέματα είναι μειωμένου ενδιαφέροντος. Στην προκειμένη περίπτωση, ο απολογισμός της μαλτέζικης προεδρίας ήταν μειωμένου ενδιαφέροντος, διότι αφ’ ενός η εναλλασσόμενη προεδρία έχει μειωμένες αρμοδιότητες μετά την εισαγωγή του θεσμού του μονίμου προέδρου που είναι ο κ. Τουσκ – ο οποίος συμπροεδρεύει με τον επικεφαλής της χώρας που έχει την προεδρία. Αφ’ ετέρου στη διάρκεια της προεδρίας της Μάλτας δεν συνέβη κάτι αξιόλογο. Επομένως, η συνεδρίαση ενδιέφερε μόνον τους έξι Μαλτέζους ευρωβουλευτές και λίγους ακόμη. Δηλαδή, ο αριθμός των 30 που βρέθηκαν το πρωί ήταν φυσιολογικός και ο εκνευρισμός του κ. Γιούνκερ ήταν αδικαιολόγητος. Αν ο κ. Γιούνκερ ήθελε πιο μαζική συμμετοχή των ευρωβουλευτών θα έπρεπε οι ώρες συνεδρίασης να είναι λιγότερες και τα θέματα να είναι πιο ενδιαφέροντα.

 EΡ: Μήπως με μια τέτοια στάση, ο κ. Γιούνκερ μάς προϊδεάζει για πρόωρη αποχώρησή του, ενόψει και των μεγάλων ευρωπαϊκών προκλήσεων;

 AΠ:Δεν ξέρω ποιες είναι οι προθέσεις του. Μπορεί να αποτελεί μια ένδειξη, αλλά αυτό αφορά τον ίδιο.

EΡ: Ακούγονται κάποια ονόματα για τη διαδοχή του…

AΠ: Είναι πάντως πρόωρο. Η νέα Επιτροπή θα προκύψει Οκτώβριο- Νοέμβριο του 2019. Ως τότε, θα κυλήσει πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες του Σηκουάνα, όπως λένε οι Γάλλοι.

ΕΡ: Πάντως, μια ενδεχόμενη πρόωρη αποχώρηση θα δρομολογούσε και εξελίξεις στην Ένωση. Ακούμε, δε, διάφορους Ευρωπαίους αξιωματούχους να συζητούν το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς τους, όπως ο κ. Μοσκοβισί που μας είναι και πολύ οικείος στην Ελλάδα. Ακούγονται, επίσης, τα ονόματα του αντιπροέδρου Γίρκι Κατάινεν, της ύπατης εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, μπορεί να έχουμε και γυναίκα πρόεδρο;

ΑΠ: Στην πολιτική όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος. Πάντως, από τα ονόματα που αναφέρατε, ο κ. Κατάινεν θα ήταν χειρότερη περίπτωση από τον κ. Γιούνκερ, σε ό,τι αφορά τις μεσογειακές χώρες και ιδιαίτερα τη δική μας. Νομίζω ότι η στάση του κ. Γιούνκερ είναι πιο ευνοϊκή για τις ελληνικές θέσεις, απ΄ό,τι θα ήταν η στάση του κ. Κατάινεν. Για τους άλλους δύο, εν πάσει περιπτώσει, το γεγονός ότι είναι μεσογειακοί είναι κατ’ αρχήν θετικό. Και ο Γάλλος και η Ιταλίδα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43