search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:11
MENU CLOSE

Θερμό επεισόδιο στήνει ο Ερντογάν: Προειδοποιεί για νέες εντάσεις στην Κύπρο – Οι υδρογονάνθρακες ανήκουν και στην Τουρκία, λέει ο Γιλντιρίμ

10.07.2017 10:01
Ένας χρόνος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα: Ο Ερντογάν κατηγορεί τη… Δύση και την αντιπολίτευση - Media

 

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου μίλησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ  ο οποίος δήλωσε  πως οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν «δικαιωματικά» (ipso -facto) και στην Τουρκία.

Οι δηλώσει του Μπιναλί Γιλντιρίμ  έρχονται λίγες μέρες μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και μεταξύ άλλων κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία πως δεν επιδιώκει την ειρήνη στο νησί.

«Θέλω να αναφερθώ στους υδρογονάνθρακες του νησιού της Κύπρου και να πως για ακόμα μια φορά πως ανήκουν και στις δύο πλευρές. Καλώ την Ελληνική πλευρά να μην προβεί σε μονομερείς κινήσεις τις επόμενες μέρες στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το έχουμε πει εδώ και αρκετό καιρό. Η Τουρκία έχει εκ των πραγμάτων τα ίδια δικαιώματα με τους Τουρκοκύπριους [σ.σ. στην περιοχή] και θα τα προστατεύσει μέχρι το τέλος. Η ελληνική πλευρά πρέπει να μην εμποδίζει την ειρήνη και θα είναι χρήσιμο να αποκτήσει μια πιο εποικοδομητική στάση, αντί να αρχίζει μονομερώς τις έρευνες για υδρογονάνθρακες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Προειδοποιεί για θερμό επεισόδιο ο Ερντογάν 

Λίγο μετά τον Τούρκο Πρωθυπουργό στο βήμα του συνεδρίου ανέβηκε ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιώντας μάλιστα πως η Τουρκία θα κλιμακώσει τις κινήσεις της.

«Την περασμένη εβδομάδα χάσαμε την ευκαιρία για την Κύπρο. Κάποιες εταιρείες  που συμβαδίζουν με τους Ελληνοκυπρίους και κάνουν ανεύθυνες κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να υπενθυμίσω πως οι υδρογονάνθρακες ανήκουν και στις δύο πλευρές», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Τέτοια βήματα πρέπει να αποφευχθούν για να μην προκύψουν νέες εντάσεις στην περιοχή. Και οι εταιρείες αυτές να ξέρουν πως κινδυνεύουν να χάσουν τη φιλία της Τουρκίας και πως θα την βρίσκουν παντού απέναντί τους», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος από την Κωνσταντινούπολή. 

Υπενθυμίζεται, πως σε λίγες  μέρες πρόκειται να εγκατασταθεί η πλατφόρμα γεώτρησης της ΕΝΙ/Total στο τεμάχιο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:11