search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:50
MENU CLOSE

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό: Οι δηλώσεις Τσιρώνη για το σχέδιο Βαρουφάκη και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

10.07.2017 16:25
Το κρυφό μήνυμα στην μπλούζα του Γιάνη Βαρουφάκη (φωτό) - Media
 
Νέες «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό άναψε αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάνη Τσιρώνη, στο σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη για την εφαρμογή παράλληλου νομίσματος το 2015.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιρώνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «ο κ. Βαρουφάκης μάς είχε παρουσιάσει ένα πράγμα που ουδέποτε υλοποιήθηκε, του οποίου μάλιστα εγώ ήμουν υπέρμαχος, γιατί το έχω γράψει και στο blog μoυ, να υπάρχει το IOU, αν θυμάμαι καλά λέγεται να σας πω το μοντέλο, που είναι εξωχρηματική συναλλαγή… Μού χρωστάει εμένα το κράτος 50 χιλιάρικα, είμαι φαρμακοποιός, παίρνω εγώ IOU τα δίνω στον προμηθευτή μου ο προμηθευτής μου τα δίνει με αυτά στο δικό του Taxis, γίνεται κυκλική συναλλαγή χωρίς να δώσουμε ρευστό, το είχε εισηγηθεί και το είχα επικροτήσει αυτό έχουμε άποψη ως Οικολόγοι (…)» 
 
Ο κ. Τσιρώνης προσέθεσε ότι «αυτά τα νομίσματα δεν διανέμονται από τράπεζες, είναι πρωτοβουλίες πολιτών… κινηματικό χρήμα, LEDS (Local Exchange Trading Systems). Aυτά τα χρήματα στην Ευρώπη δεν τα κυκλοφορεί το δημόσιο, είναι άλλο πράγμα».
 
ΝΔ: Ο Τσίπρας συντόνιζε το παράλληλο νόμισμα
Όπως ήταν αναμενόμενο, σύσσωμη η αντιπολίτευση, προεξάρχουσης της ΝΔ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι ήταν γνώστης και υποστηρικτής του σχεδίου Βαρουφάκη.
 
Συγκεκριμένα, η ΝΔ ανέφερε ότι «ο τότε, αλλά και τώρα υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης επιβεβαιώνει σήμερα ότι ο πρώην υπουργός κ. Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο σύστημα παράλληλων πληρωμών, το λεγόμενο I.O.U. και δηλώνει ότι συμφωνούσε μαζί του.
 
Επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη. Αυτό που ξεχνά να πει ο κ. Τσιρώνης είναι ότι το σύστημα προετοιμαζόταν για να τεθεί σε εφαρμογή μόλις κλείσουν οι τράπεζες.
 
Άλλωστε, ο κ. Βαρουφάκης έχει υποστηρίξει ότι “το σύστημα θα ήταν σε ευρώ, αλλά μπορούσε εν μια νυχτί να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή”. Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ», ενώ ήδη εννέα βουλευτές της μείζονος αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.
 
ΠΑΣΟΚ: Η υπόθεση θα διερευνηθεί και «θα είναι ντάλα μεσημέρι»
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης προειδοποίησε ότι δεν θα καταφέρει η κυβέρνηση να αποφύγει την διερεύνηση της υπόθεσης. «Ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, ο κ. Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιωπή ιχθύος. Όσο κι αν προσπαθούν να αποφύγουν τη διερεύνηση αυτής της σκοτεινής περιόδου από τη Βουλή και ενδεχομένως από τη Δικαιοσύνη, δεν θα τα καταφέρουν. Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και “θα είναι ντάλα μεσημέρι”!», τόνισε ο κ. Χρηστίδης, σε δήλωσή του.
 
Ποτάμι: Αποκαλύπτεται ο τυχοδιωκτισμός τους
Όσον αφορά στο Ποτάμι, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας σημείωσε ότι «τότε κατήγγειλαν όσους αποκάλυπταν τα τυχοδιωκτικά σχέδια τους, όπως έκανε το Ποτάμι. Τώρα ομολογούν με τον πιο φυσικό τρόπο, ότι συζητούσαν ακόμη και στο Υπουργικό Συμβούλιο για παράλληλο νόμισμα», προσθέτοντας ότι «ο κ.Τσιρώνης αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχος. Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν από τι καταστροφή γλύτωσαν. Κι οφείλουν να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την περίοδο που πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα». 
 
Διευκρινίσεις Τσιρώνη
Ενώπιον των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσιρώνης εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση, στην οποία ανέφερε ότι «αφού κατέρρευσαν οι κινδυνολογίες για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να διαστρέψουν εκ νέου την πραγματικότητα. Όλες και όλοι γνωρίζουν ότι το “σύστημα παράλληλων πληρωμών” (Ι.Ο.U) δεν έχει απολύτως καμία σχέση με παράλληλο νόμισμα. Οι ανακοινώσεις των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά την παντελή έλλειψη προγραμματικής αντιπρότασης και τον εγκλωβισμό της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:49