search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:39
MENU CLOSE

Οι… τρεις ημερομηνίες των εκλογών

11.07.2017 06:15

Πάρε τα λεφτά και…τρέχα!
Αυτό θα μπορούσε να πει κάποιος στον Αλέξη Τσίπρα, μετά την εκταμίευση της δόσης των 7,5δισ. που- υποτίθεται- κάποια από αυτά θα μπουν στην πραγματική οικονομία με τις πληρωμές του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Βέβαια, το μεγαλύτερο ποσοστό από τη δόση, θα πάει στο χρέος και αυτό συνιστά από μόνο του μια απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν είναι ζήτημα προτεραιότητας, η ρύθμισή του.
Το κλείσιμο της αξιολόγησης, η καταβολή της δόσης και διάφορες «μεταρρυθμίσεις» που προέβλεπε η συμφωνία, διαμορφώνουν ένα πεδίο σταθερότητας στην οικονομία και παράλληλα δίνουν πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της μέχρι την λήξη της θητείας της.
Πότε όμως είναι αυτή;
– Την Άνοιξη του 2018 λίγο πριν λήξει το πρόγραμμα;
– Το Φθινόπωρο του 2018,.εχοντας ως πολιτικό αφήγημα το τέλος του προγράμματος, την αποχώρηση του ΔΝΤ, την έξοδο στις αγορές με κάπως πιο ευνοϊκούς όρους από αυτούς που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 και την έναρξη ενός προγράμματος επιτήρησης από τους δανειστές χωρίς το ασφυκτικό πλαίσιο που επέβαλαν τα μνημόνια;
– Τον Σεπτέμβρη του 2019 στο τέλος της τετραετίας;
Νομίζω ότι το τρίτο σενάριο είναι το επικρατέστερο και αυτό που επιθυμεί ο Τσίπρας.
Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται:
Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
– Πιο γρήγορους ρυθμούς σε πολιτικές που συμβάλουν σε θέσεις εργασίας,
– μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
– επενδύσεις, αλλά και πολιτικές πρόνοιας για τους πιο αδύναμους, όσο αυτό είναι εφικτό από τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.
Μόνο αν προχωρήσουν αυτά και πολλά άλλα, θα διαμορφωθεί ένα ικανό αφήγημα για να σε πάει στο τέλος της τετραετίας. 
Ειδάλλως, αν είναι να περνάει ο καιρός, με τους τσακωμούς του Πολάκη, τα πλακώματα με τη Δικαιοσύνη, τις κόντρες που ανοίγει – και κάποιοι που τους συμφέρει να υπάρχουν- ο Καμμένος, τις κοκορομαχίες για την Κεντροαριστερά και τις ατελέσφορες συγκρούσεις στον χώρο των ΜΜΕ…. άστο καλύτερα.
Αν ο στόχος του Τσίπρα είναι να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2 μπροστά στο ποσοστό στις εκλογές, θα βρει ημερομηνία για να το πετύχει πολύ πριν τον Σεπτέμβρη του 2019.
Αν πιστεύει στην ανατροπή, η πρόκληση είναι να εξαντλήσει την τετραετία. Αυτό από μόνο του, συνιστά, τη βάση για ένα πολιτικό αφήγημα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:36