search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:14
MENU CLOSE

Τσίπρας: Η Τουρκία δεν είχε πρόθεση να δεσμευτεί σε λύση – Αυτονόητη η στήριξη στην Κύπρο για την ΑΟΖ της

11.07.2017 09:26
Τσίπρας: «Όραμά μας η καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας» - Media

 

Στη στάση της Τουρκίας επέρριψε ο πρωθυπουργός την ευθύνη για τον τερματισμό των συνομιλιών στη Γενεύη την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Βουλής για το κυπριακό. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό δεν υπήρξε ανταπόκριση από την Τουρκία στις συζητήσεις για το κεφάλαιο της ασφάλειας καθώς «δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και σταδιακή έστω αποχώρηση του κατοχικού στρατού».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη στήριξη και τη συνεργασία με την κυπριακή δημοκρατία και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ ευχαρίστησε δημόσια των υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα στήριξε τις πάγιες θέσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση στα πλαίσια του ΟΗΕ και ανέδειξε σε όλα τα διεθνή φόρα το γεγονός ότι ένας κράτος δεν μπορεί να

θεωρείται ανεξάρτητο αν εις βάρος του υφίστανται εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να πείσει για τις θέσεις της οι οποίες υιοθετήθηκαν και αποτελούν πλέον μέρος της συζήτησης.

Μπορέσαμε, είπε, να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει τις θέσεις μας, αλλά ταυτόχρονα «πείσαμε και για τις προθέσεις μας ότι δε βρεθήκαμε στη διαπραγμάτευση να ροκανίσουμε το χρόνο για να παίξουμε το γνωστό παιχνίδι της επίρριψης των ευθυνών για μια αποτυχία αλλά αγωνιστήκαμε ειλικρινά για λύση που θα εξασφαλίζει ότι τα λάθη του παρελθόντος δε θα επαναληφθούν και ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δε θα οικοδομηθεί εις βάρος της άλλης».

 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε 4 σημεία για το μέλλον των συζητήσεων για το κυπριακό:

 

1.       Η συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου είναι  κρίσιμος άξονας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όχι μόνο για τις συνομιλίες για το κυπριακό, έχει ευρύτερες διαστάσεις, αφορά τη διεθνή διπλωματική μας συνεργασία στην ΕΕ, στη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του νότου, στις τριμερείς συνεργασίες μας με χώρες της Μέσης Ανατολής και άλλες χώρες. Αφορά τη στήριξη της Κύπρου στην άσκηση των δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ της. Σε αυτή της την επιλογή είναι αυτονόητη η στήριξη της Ελλάδας και της ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός.

2.       Ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας, η δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ, θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνική εξωτερικής πολιτικής. Είμαστε ανοιχτοί στην επανέναρξη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ στο βαθμό που θα εκφραστεί ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές. Θα αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση των στρατευμάτων αποτελεί πλέον μέρος της διεθνούς ατζέντας για την επίλυση του ζητήματος

3.       Η δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι και πρέπει να είναι όχι απλώς το κεντρικό πρόταγμα για την Ελλάδα και της ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά για την ίδια την ΕΕ και το μέλλον της, όχι μόνο διότι αφορά την άρση της παράνομης κατοχής ενός κράτους μέλους της ΕΕ, αλλά διότι συμβάλλοντας στην επίλυση του κυπριακού η ΕΕ ανοίγει το δρόμο ώστε να ενισχύσει και τον δικό της διεθνή περιφερειακό ρόλο

4.       Το μήνυμά μας προς την Τουρκία πρέπει να παραμείνει σταθερό: είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης. Μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει τη σημασία της βιώσιμης λύσης του κυπριακού.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση της ελληνικής και της κυπριακής βουλής για την από κοινού πρόσβαση στα ντοκουμέντα από το 1986- 1988. «Εικοσιεννιά  χρόνια μετά την εξεταστική και 43 χρόνια μετά την εισβολή, η ελληνική βουλή θα δώσει πλήρη σειρά των ντοκουμέντων για να ανοίξει ένα θέμα που αφορά κυρίως τον κυπριακό λαό» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.  

Τσίπρας: Υπάρχει συναντίληψη για Κυπριακό – Αιχμές για προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά

Την διαπίστωσή του περί συνταντίληψης – σε αδρές γραμμές – των πολιτικών κομμάτων για το Κυπριακό, επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στο κλείσιμο της διαδικασίας. 

Σύμφωνα με τον ίδιο η συναντίληψη αυτή εντοπίζεται σε 4 βασικές αναφορές σχετικά με την ανάγκη:

–για διαρκή προσπάθεια για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης χωρίς εγγυήσεις, στρατούς κι επεμβατικά δικαιώματα, για μια επανενωμένη και ανεξάρτητη Κύπρο, κράτος – μέλος της ΕΕ, όσο και στην ανάγκη

–να στηριχτούν οι προσπάθειες του κύπριου προέδρου Αναστασιάδη και του κυπριακού πολιτικού συστήματος στην επιλογή του οποίου εναπόκειται  το τελικό βάρος της λήψης αποφάσεων. Εμείς, είπε ο πρωθυπουργός κάνουμε ό,τι μπορούμε, παρεμβαίνουμε ουσιαστικά στη διαμ΄ροφωση ενός διεθνούς περιβάλλοντος, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στην κυπριακή δημοκρατία.

–αξιοποίησης του ρόλου της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ.

–υποστήριξης από την πλευρά της Ελλάδας του αναφαίρετου δικαιώματος της Κύπρου  να αξιοποιήσει κατά τη δική της επιλογή ως προς τον τρόπο και τον χρόνο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το δίκαιο της θάλασσας. 

Απαντώντας στη συνέχεια σε θέματα που έθεσαν οι αρχηγοί για το μεν ονοματολογικό της ΠΓΔΜ είπε ότι θα υπάρξει ανοιχτή και αναλυτική ενημέρωση των αρχηγών όταν έρθει η ώρα.

Επίσης, θέλησε να αναδείξει την ουσιαστική προσπάθεια της ελληνικής πλευράς σε αυτή τη φάση συζητήσεων για το κυπριακό, καθώς όπως είπε η συμβολή της ελληνικής πλευράς απέσπασε τα εύσημα από όλες τις πλευρές, ενώ ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ σε έγγραφό του κατά την πρώτη φάση των συνομιλιών τον Ιανουάριο αναφέρει ότι ήταν «η πρώτη φορά που οι δύο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν το κεφάλαιο των εγγυήσεων» διότι, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στο σχέδιο Ανάν δεν υπήρχε το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ορθώς επομένως, είπε, ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα των εγγυήσεων αφήνοντας αιχμές απέναντι σε υπαινιγμούς υπέρ του σχεδίου Ανάν ότι «η ιστορία της διαπραγμάτευσης για το κυπριακό δεν ξεκινά το 2008, κάποτε υπήρξε κι ένα σχέδιο που το είχε απορρίψει ο κυπριακός λαός». Το σχέδιο Ανάν δεν προέβλεπε την κατάργηση των εγγυήσεων και του παρεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας, συνέχισε. «Προέβλεπε την κατάργηση των εγγυήσεων όταν η Τουρκία θα έμπαινε στην ΕΕ, δηλαδή του ‘’Αγίου Ποτέ’’, εύχομαι να μην είναι του Αγίου Ποτέ, πρέπει να στηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Όμως είναι γεγονός ότι με τόση έμφαση στον πυρήνα του κυπριακού ετέθη το ζήτημα για πρώτη φορά τότε (σ.σ. στην πρώτη φάση των συνομιλιών της Γενεύης τον Ιανουάριο). 

Στρεφόμενος προς τον Σταύρο Θεοδωράκη, και το ζήτημα του αν ο κ. ΆΙντα θα υιοθετήσει τα όσα λέει η ελληνική κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά πέτυχε να είναι η ΕΕ παρούσα στις διαπραγματεύσεις και να υπάρχει η ουσιαστική αναφορά στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Επίσης, άφησε αιχμές για υπαινιγμούς σύμφωνα με τους οποίους «δε φταίει και τόσο η Τουρκία αλλά ότι φταίει ισόποσα ή και περισσότερο η ελληνοκυπριακή πλευρά» στους οποίους αντέτεινε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και μετά όλες οι πλευρές απέδωσαν τα εύσημα στην ελληνική πλευρά για την εποικοδομητική στάση της

Αναφορικά με τον φάκελο της Κύπρου, για το άνοιγμα του οποίου ο Κυριάκος Μητοστάκης εξέφρασε αντιρρήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρέπει να έχει επιφυλάξεις καθώς «δεν πρόκειται μια προσπάθεια που ξεκίνησε τη Δευτέρα αλλά εδώ κι ενάμιση χρόνο» και η ελληνική πλευρά έχει το ηθικό χρέος για την παράδοση του φακέλου στην κυπριακή βουλή.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:14