search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:50
MENU CLOSE

ΗΠΑ – Κατάρ: Συμφωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

11.07.2017 14:16
Το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στο Κατάρ - Media

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ υπέγραψαν την Τρίτη μια συμφωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της, με την ευκαιρία της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ντόχα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρεξ Τίλερσον.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχ Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, η χώρα του οποίου έχει μπει στο στόχαστρο των γειτόνων της στον Κόλπο που την κατηγορούν ότι στηρίζει εξτρεμιστικά κινήματα.

“Το Κατάρ και οι ΗΠΑ υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών στο οποίο σκιαγραφούνται οι μελλοντικές προσπάθειες που μπορεί να αναλάβει το Κατάρ για να ενισχύσει τον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας και να αντιμετωπίσει ενεργά ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας”, δήλωσε ο σύμβουλος του Τίλερσον, Ρ.Σ. Χάμοντ.

“Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τα εμπρός”, πρόσθεσε.

ΗΠΑ: «Λογικές» τις θέσεις του Κατάρ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους στην Ντόχα πως το Κατάρ έχει «λογικές» απόψεις στη διπλωματική διένεξη με τους άραβες γείτονές του και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος προς μία επίλυση.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος επέβαλαν τον περασμένο μήνα κυρώσεις σε βάρος του Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές ομάδες και συμμαχεί με το Ιράν, τον κυριότερο εχθρό των κρατών του Κόλπου, κατηγορίες τις οποίες αρνείται.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να σημειώσουμε κάποια πρόοδο για να το φέρουμε σε ένα σημείο επίλυσης», δήλωσε ο Τίλερσον μιλώντας στο πλάι του ομολόγου του τού Κατάρ, Σεϊχ Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι.

«Νομίζω πως το Κατάρ υπήρξε αρκετά σαφές στις θέσεις του και νομίζω πως αυτές ήταν πολύ λογικές», είπε ο Τίλερσον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πως η κρίση μπορεί να επηρεάσει τις στρατιωτικές και αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις τους και να αυξήσει την περιφερειακή επιρροή του Ιράν, το οποίο υποστηρίζει το Κατάρ επιτρέποντάς του να χρησιμοποιεί αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις μέσω της επικράτειάς του.

Το Κατάρ αρνείται πως υποστηρίζει οργανώσεις μαχητών και υποστηρίζει πως το μποϊκοτάζ είναι μέρος μιας εκστρατείας προκειμένου να περιοριστεί η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική του.

Ο Τίλερσον και ο βρετανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μαρκ Σέντγουιλ συναντήθηκαν χθες με αξιωματούχους από το Κουβέιτ, το οποίο ενεργεί ως μεσολαβητής, προκειμένου να επιλύσουν τη διένεξη μεταξύ συμμαχικών με τη Δύση χωρών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως ο Τίλερσον θα μεταβεί επίσης στη Σαουδική Αραβία.

Μετά τις συζητήσεις αυτές, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και το Κουβέιτ κάλεσαν όλα τα μέρη να επιλύσουν γρήγορα τη διένεξη μέσω διαλόγου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ KUNA.

Στο μεταξύ, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων αραβικών κρατών που μποϊκοτάρουν το Κουβέιτ θα συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον αύριο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να συζητήσουν την κρίση.

«Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι έλαβε πρόσκληση από τον σαουδάραβα ομόλογό του Άντελ αλ-Τζουμπέιρ προκειμένου να παρευρεθεί σε μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων αραβικών κρατών που μποϊκοτάρουν το Κατάρ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην Τζέντα αύριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:48