search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:05
MENU CLOSE

Προσφυγή στο ΣτΕ από τους καναλάρχες για τις άδειες

11.07.2017 18:20
Προσφυγή στο ΣτΕ από τους καναλάρχες για τις άδειες - Media

 

Σκληρή σύγκρουση για το μέλλον της τηλεόρασης επίκειται το επόμενο χρονικό διάστημα. Το ΕΣΡ αποφάσισε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υπέγραψε την απόφαση για τους επτά σταθμούς εθνικής εμβέλειας σε υψηλή ευκρίνεια. Η ΕΙΤΗΣΕΕ ωστόσο προετοιμάζεται να προσβάλει εκ νέου τη διαδικασία τόσο της αδειοδότησης όσο και της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αγοράς και πώλησης τηλεοπτικού χρόνου. Σε πολιτικό επίπεδο, αναμένεται σκληρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης – ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, όσο θα διαρκεί η διαδικασία της αδειοδότησης. Είναι η δεύτερη απόπειρα της κυβέρνησης να επιβάλει (τους δικούς της) κανόνες στους ανθρώπους που λειτουργούν την αγορά της τηλεόρασης με ένα νομοθετικό καθεστώς ραμμένο στα μέτρα τους.

Όπως αποκάλυψαν οι ηλεκτρονικές «Τυπολογίες», υπέρ των έξι αδειών ψήφισαν οι Μορώνης, Κιάος, Καραποστόλης και Πλειος και υπέρ των εννιά αδειών οι Διαμαντάκου, Σαριδάκης, Παπαδοπούλου και Μήτρου, προσχώρησαν όμως στην άποψη του προέδρου Αθανάσιου Κουτρουμάνου για επτά άδειες. Η ΕΙΤΗΣΕΕ θεωρεί πως μπορούν να χωρέσουν πολλοί περισσότεροι σταθμοί στο φάσμα με το υπάρχον σύστημα μετάδοσης DVB-T ή με την επόμενη εκδοχή του, το DVB-T2. Η σκέψη που επικρατεί είναι όμως πως τώρα πρέπει να χορηγηθούν οι άδειες, καθώς υπάρχει παράνομη λειτουργία των σταθμών. Αργότερα, μετά το 2021, με το δεύτερο ψηφιακό μέρισμα, μπορεί να αλλάξει η τεχνολογία και να μπουν κι άλλοι. Πρακτικά βέβαια όλοι γνωρίζουν πως και οι επτά δεν έχουν περιθώρια σοβαρής επιβίωσης, εξαιτίας, κυρίως, της κατάστασης στη διαφήμιση.

Δύο είναι τα σημεία της επόμενης προσφυγής στο ΣτΕ:

-Το πρώτο είναι πως η τροπολογία που εντάχθηκε στον νόμο για την υποχρεωτική εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια από τον Νίκο Παππά, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, είναι αντισυνταγματική.

-Για τη διαφήμιση η ΕΙΤΗΣΕΕ ισχυρίζεται ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, που προβλέπει την καθιέρωση ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών στην τηλεοπτική διαφήμιση, καταστρατηγεί θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία των συμβάσεων, όπου η κάθε επιχείρηση είναι ελεύθερη να συνάψει σύμβαση με τον αντισυμβαλλόμενο που επιλέγει και με το περιεχόμενο που επιλέγει. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες θεωρούν πως το νομοσχέδιο υποχρεώνει τους τηλεοπτικούς σταθμούς να εκχωρήσουν τα έσοδά τους σε τρίτο, ο οποίος θα τιμολογεί και θα εισπράττει για λογαριασμό τους, με βάση προδιαγραφές που ορίζει το κράτος και όχι το κανάλι.

Πηγή: typologies.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:05