24/08/2019 10:29:38
17.7.2017 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1977 στις 13-07-2017

Το γεωπολιτικό πείραμα με το Κυπριακό

Το γεωπολιτικό πείραμα με το Κυπριακό - Media
Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος
Η Κύπρος στο στόχαστρο 
Γιατί θέλουν μια Κύπρο χωρίς Έλληνες
Εκδόσεις:  Ινφογνώμων
Σελ.: 238 
 
Με τίτλο «Η Κύπρος στο Στόχαστρο» κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις Ινφογνώμων το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου, το οποίο προλογίζει ο τέως πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Θέμος Στοφορόπουλος.
 
Στις 238 σελίδες του βιβλίου, ο συγγραφέας αναλύει τους λόγους που οργανώθηκε πραξικοπηματικά η Διάσκεψη της Γενεύης (η οποία τελικά ναυάγησε). Στόχος της διάσκεψης ήταν να παρακαμφθεί και να ανατραπεί η βούληση των Κυπρίων πολιτών με τελική επιδίωξη την κατάλυση του δημοκρατικού καθεστώτος στο νησί και του ίδιου του κυπριακού κράτους και την απόσπαση της κυριαρχίας του νησιού από τους κατοίκους του.
 
Στο βιβλίο περιέχεται και η δραματική, προσωπική έκκληση του Μίκη Θεοδωράκη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό για την Κύπρο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Όχι στο νέο έγκλημα!», όπως επίσης η γνωμάτευση του διαπρεπούς Έλληνα συνταγματολόγου καθηγητή Γιώργου Κασιμάτη, προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου, πρώην διευθυντή του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για τη Διάσκεψη της Γενεύης.
 
Τόσο ο Μίκης Θεοδωράκης, όσο και ο συγγραφέας επισημαίνουν τον κίνδυνο νέων, ανεπανόρθωτων εθνικών καταστροφών, ως αποτέλεσμα της αποδοχής από την Αθήνα και τη Λευκωσία της τουρκικής πρότασης για σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης, αλλά και λόγω των θέσεων που υποστηρίζουν, προσερχόμενες σε αυτήν, η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση. 
 
Ο συγγραφέας αναλύει λεπτομερώς αυτές τις θέσεις, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οδηγούν αναπόφευκτα στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποστηρίζει ότι η επίσημη ρητορεία της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, περί τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεων, δεν είναι παρά μια ακόμα, πιο επικίνδυνη απόπειρα παραπλάνησης και εξαπάτησης του ελληνικού λαού, όπως το «λεφτά υπάρχουν» και το «σκίζουμε τα μνημόνια», τώρα όμως στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.
 
Ο συγγραφέας αναλύει γιατί, μετά το ελληνικό «οικονομικό πείραμα» των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, έρχεται τώρα, εν πολλοίς ως η συνέχειά του, ένα κυπριακό «γεωπολιτικό πείραμα» και ποιες θα είναι οι πιθανές και τραγικές συνέπειές του όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα.
 
Ο Δ. Κωνσταντακόπουλος αναφέρεται στα δύο ιστορικά προηγούμενα των Διασκέψεων του 1955 και του 1959, ενώ παρουσιάζει τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ε.Ε., εξηγώντας πως η Διάσκεψη εντάσσεται στις πάγιες – αλλά και «επικαιροποιημένες» – επιδιώξεις της αγγλοαμερικανικής πολιτικής στην Κύπρο, ένα νησί τεράστιας, παγκόσμιας στρατηγικής σημασίας, τις ίδιες που οδήγησαν κατά το παρελθόν στην τραγωδία του 1974. 
 
Εξετάζει επίσης λεπτομερώς τον ρόλο του Χένρι Κίσινγκερ, τόσο το 1974, όσο και σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.