search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:56
MENU CLOSE

Τα ευρωπαϊκά βάσανα της Google

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1976
13-07-2017
18.07.2017 03:00
google-2.jpg

 

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός

Αν έχετε κινητό τηλέφωνο, και δη, smartphone, το πιθανότερο είναι ότι θα «τρέχει» με Android, το λειτουργικό σύστημα που παρέχει στους κατασκευαστές από το 2007 η Google. Σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατέχει άνω του 80% της παγκόσμιας αγοράς, καθώς, πάλι σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθημερινά περίπου δύο δισεκατομμύρια συσκευές ενεργοποιούνται από το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα.
 
Το Android είναι το πιο επιτυχημένο λειτουργικό φορητών συσκευών, ωστόσο, η επιτυχία του φαίνεται ότι έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και μάλιστα, της «σκληρής» επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία πριν από μερικές ημέρες «έριξε καμπάνα» 2,4 δισ. ευρώ στη Google για τον τρόπο με τον οποίο προέβαλε προϊόντα στη μηχανή αναζήτησής της. Από το 2011, λοιπόν, η Κομισιόν έχει βάλει στο μάτι το Android και, αν οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες αποδειχθούν ακριβείς, τότε το πρόστιμο των 2,4 δισ. θα μοιάζει με χάδι σε σχέση με την ποινή που έρχεται για το λειτουργικό σύστημα, για το οποίο η Google κατηγορείται με το βαρύτερο αμάρτημα στον – υποτιθέμενο – ελεύθερο ανταγωνισμό: την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
 
Ανοιχτές συμμαχίες και ανδροειδή
Προτού, όμως, ασχοληθούμε με τα νέα βάσανα της Google με τους Ευρωπαίους, καλό θα ήταν ένα σύντομο ιστορικό του πώς φθάσαμε ως εδώ. Το 2007 λοιπόν, η Google, μαζί με μερικούς άλλους τεχνολογικούς γίγαντες, όπως η Sony, η Samsung, η Motorola, η Qualcomm, η LG, και άλλοι αποφάσισαν να ιδρύσουν τη Συμμαχία των Ανοιχτών Φορητών Συσκευών (Open Handset Alliance), με σκοπό να καθιερώσουν συγκεκριμένα, κοινά και «ανοιχτά» στάνταρ για τις φορητές συσκευές. Το πρώτο – και, όπως αποδείχθηκε, βασικότερο – από αυτά ήταν ένα κοινό λειτουργικό σύστημα για τις φορητές συσκευές, το Αndroid, το οποίο η Google είχε σε ανάπτυξη από το 2005. Μάλιστα, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της Συμμαχίας, τον Οκτώβριο του 2008, κυκλοφόρησε και το πρώτο τηλέφωνο με λειτουργικό Android, το περίφημο HTC Dream ή G1.
 
Η πρώτη απαγόρευση
Δεδομένου ότι το Android είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα (πράγμα που σημαίνει ότι ο οιοσδήποτε μπορεί να παρέμβει σε αυτόν), προκειμένου να διατηρηθούν τα στάνταρ που η Συμμαχία ήθελε να θέσει, οι εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτή έχουν συμφωνήσει (και δεσμεύονται με συμβόλαιο) ότι δεν θα χρησιμοποιούν στις συσκευές που παράγουν κανένα «παρακλάδι» του Android, παρά μόνο την εκάστοτε επίσημη έκδοση που σχεδόν κάθε χρόνο παράγει η Google και παρέχει δωρεάν στους κατασκευαστές φορητών συσκευών. Η δέσμευση αυτή μοιάζει ασήμαντη, αλλά, επί της ουσίας βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη Google. Παρεμπιπτόντως, προκειμένου η κάθε εταιρεία να διαφοροποιείται από την άλλη σε επίπεδο λογισμικού (αφού η βάση είναι ίδια), επιτρέπεται να «ντύνει» το Android με το δικό της User Interface, δηλαδή με το πώς ο χρήστης «επικοινωνεί» με τη συσκευή του, ενώ από το 2010 η Google κυκλοφορεί συσκευές αναφοράς για την κάθε έκδοση του Android (αρχικά οι συσκευές αυτές ανήκαν στη σειρά Nexus, ενώ από πέρσι η Google προχώρησε στη σειρά συσκευών πολυτελείας με την ονομασία Pixel).
 
H διαδρομή του Android
Όπως προαναφέρθηκε, κάθε χρόνο η Google – ή για να ακριβολογούμε, το Πρότζεκτ Λειτουργικού Προγράμματος Android (Android Operating System Project-AOSP), το οποίο ανήκει στη Google – δημιουργεί τη νέα έκδοση του λειτουργικού (σ.σ.: μέσα στο φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει το Android O), την οποία και παραλαμβάνουν οι κατασκευαστές, προκειμένου να την προσαρμόσουν στις δικές τους απαιτήσεις και να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους. Με μία διαφορά. Πριν το νέο Android περάσει από το AOSP στους κατασκευαστές, κάνει μια μικρή στάση στη Google, όπου και ενσωματώνονται δύο υπηρεσίες: η μηχανή αναζήτησης Google Search και ο περιηγητής διαδικτύου Chrome. Μάλιστα, για να επιστρέψουμε στη σύγκρουση Επιτροπής – Google, η Κομισιόν στο κατηγορητήριό της αναφέρει ότι η προεγκατάσταση των δύο αυτών προγραμμάτων στις συσκευές αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ, αν οι κατασκευαστές επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στο περίφημο Google Play, στο «κατάστημα» με τις προσφερόμενες εφαρμογές που διαχειρίζεται η Google.
 
Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης
Για την ακρίβεια, η Επιτροπή κατηγορεί τη Google ότι κάνει κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στον κόσμο του Android, καθώς, εκτός του ότι υποχρεώνει τους κατασκευαστές να προεγκαθιστούν τις εφαρμογές της, τους απαγορεύει να κατασκευάζουν συσκευές με «παρακλάδια» (forks) του – κατά τα λοιπά, ανοιχτού – Android και δίνει στους κατασκευαστές αλλά και στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας οικονομικά κίνητρα για να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο το Google Search στις συσκευές τους. Για να κάνουμε «ταληράκια» τον λόγο των κομισαρίων, η Επιτροπή λέει ότι η Google, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του μαστιγίου (δεν θα έχετε πρόσβαση στο Google Play και στα εκατομμύρια εφαρμογών του) και του καρότου (το Android είναι δωρεάν και υπάρχουν και άλλα οικονομικά κίνητρα), υποχρεώνει κατασκευαστές και παρόχους να χρησιμοποιούν ως βασικές εφαρμογές στις συσκευές τους τις υπηρεσίες της ίδιας της Google. Μάλιστα, η Επιτροπή πάει ένα βήμα παρά πέρα, λέγοντας ότι με την πρακτική της η Google αποκτά ακόμα μεγαλύτερη ισχύ, αποκλείει άλλους περιηγητές διαδικτύου και, τελικά, βλάπτει τόσο την εξέλιξη του Android μέσω των «forks», όσο και τους καταναλωτές.
 
«Συνήγοροι του διαβόλου»
Όπως προαναφέρθηκε, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Επιτροπή αντιμετωπίζει το ζήτημα του Android πολύ σοβαρά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, ήδη η Κομισιόν έχει συστήσει ένα πάνελ εμπειρογνωμόνων («συνηγόρους του διαβόλου» τους αποκαλούν στην Επιτροπή), οι οποίοι καλούνται να εξετάσουν το «κατηγορητήριο» εις βάρος της Google και να αποφανθούν σχετικά με τη σοβαρότητά του και κατά πόσο στέκει. Μάλιστα, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το προηγούμενο πρόστιμο που η Επιτροπή επέβαλλε στη Google θα είναι μικρό σε σχέση με αυτό που θα επιβληθεί – αν τελικά επιβληθεί… – για το Android, ενώ σημειώνεται ότι αν η εταιρεία συμφωνήσει με τις απαιτήσεις τις Κομισιόν, τότε οι πιθανές απώλειες εσόδων από τη χρήση άλλων εφαρμογών και υπηρεσιών, εκτός αυτών της Google, θα είναι σημαντικές και βλαπτικές για την εταιρεία.
 
Οι απαντήσεις της Google
Δεδομένου ότι το «κατηγορητήριο» κατά της Google έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και ένα έτος, η εταιρεία μοιάζει αποφασισμένη να μην το αποδεχθεί. Αρχικά η Google είχε πει ότι το Android είναι ένα «εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα βασισμένο σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα και στην ανοιχτή καινοτομία», τονίζοντας ότι όχι μόνο βοηθά τον ανταγωνισμό, αλλά απολαμβάνει και της εμπιστοσύνης και ικανοποίησης των καταναλωτών, και η αλήθεια είναι ότι δεν κατακτάς το 80% της παγκόσμιας αγοράς αν οι ίδιοι οι καταναλωτές δεν είναι ικανοποιημένοι μαζί σου. Υπενθυμίζεται ότι το Android, μαζί με το iOS της Apple έχουν κυριολεκτικά εξαφανίσει από το χάρτη πανίσχυρα πριν το 2007 λειτουργικά συστήματα για φορητές συσκευές, όπως το Windows Mobile της Microsoft, το Symbian της Nokia ή το Blackberry OS της Blackberry. «Κακές γλώσσες», δε, στις ΗΠΑ δεν κρύβουν την ενόχλησή τους από τις συνεχείς επιθέσεις της Επιτροπής σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, σημειώνοντας ότι, επειδή οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν σε επίπεδο καινοτομίας και διείσδυσης στην αγορά, επιχειρούν με νομικίστικους τρόπους να τις ελέγξουν και να τις περιορίσουν. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι, ειδικά με το ζήτημα των «forks», υπάρχει κίνδυνος μεγάλου «θρυμματισμού» του Android, ο οποίος θα προκαλέσει προβλήματα στους καταναλωτές. Ίδωμεν…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:56