search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:39
MENU CLOSE

Σύννεφα στο… σουλτανάτο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1976
13-07-2017
19.07.2017 03:00
erdi_skitso.jpg

Πολιτική αντιπαράθεση από το πουθενά προέκυψε στον Τούρκο πρόεδρο με αφορμή ένα… άγαλμα

Ο λόγος για το άγαλμα του χαιρετισμού «ραμπιά», το οποίο ανεγέρθη σε πόλη της επαρχίας Ντουζτζέ της Τουρκίας. Το σήμα της «ραμπιά», όπου τα τέσσερα δάχτυλα του χεριού μένουν όρθια και ο αντίχειρας διπλώνεται προς το εσωτερικό της παλάμης, συνδέθηκε από τον Ιούλιο του 2013 με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου και θεωρήθηκε από τους οπαδούς του Μόρσι ως το σύμβολο διαμαρτυρίας κατά της ανατροπής του από τον Αλ Σίσι. 
 
Ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν ήταν ένας από τους πρώτους – αν όχι ο μόνος – ηγέτης ξένης χώρας που υιοθέτησε τον χαιρετισμό, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του τόσο προς τον ανατραπέντα πρόεδρο Μόρσι, όσο και προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους τους οποίους και υποστηρίζει. Από τον Αύγουστο του 2013, όταν και έκανε για πρώτη φορά χρήση του συμβόλου, ο Ερντογάν σε κάθε δυνατή ευκαιρία χρησιμοποιεί τη «ραμπιά» ως τον δικό του μουσουλμανικό χαιρετισμό.  Έκτοτε η κίνηση του Ερντογάν υιοθετήθηκε όχι μόνο από τα στελέχη και τους οπαδούς του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αλλά και από θρησκευόμενους συντηρητικούς κύκλους στην Τουρκία. 
 
Συμβολική πρόκληση
Ο Ερντογάν, σε μια κίνηση να κατευνάσει τις επικρίσεις που δέχθηκε για τη συχνή χρήση του συμβόλου αυτού, συνόδευσε τη χειρονομία της «ραμπιά» με το σύνθημα «μια πατρίδα, μια σημαία, ένα έθνος, ένα κράτος», προσπαθώντας μέσα από αυτό να εκφράσει την αντίθεσή του απέναντι στους Κούρδους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), καθώς και να ενώσει όσους Κούρδους προτάσσουν την θρησκευτική μουσουλμανική τους ταυτότητα έναντι της εθνοτικής καταγωγής. 
 
Ακόμα κι αν το σύμβολο της «ραμπιά» χρησιμοποιούνταν με κάποια σχετική… φειδώ, ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 και 16 Ιουλίου 2016, η χρήση του είναι, πλέον, διαδεδομένη. Μάλιστα, όχι μόνο οι κοσμικοί κύκλοι της χώρας αλλά και οι εθνικιστές έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται για το γεγονός πως ο Ερντογάν προσπαθεί να… υποκαταστήσει το εθνικό σύμβολο της χώρας – το σύμβολο του λύκου, το οποίο έχει υιοθετηθεί και από τους Γκρίζους Λύκους – με ένα σύμβολο που όχι μόνο προέρχεται από ξένη χώρα, αλλά έχει και θρησκευτική χροιά. 
 
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον πρόεδρο Ερντογάν για τη συχνή χρήση του συμβόλου, λέγοντας πως η «ραμπιά» είναι «σύμβολο μιας τρομοκρατικής οργάνωσης (σ.σ.: εννοεί τους Αδελφούς Μουσουλμάνους)». 
 
Γκρίζοι λύκοι
Στη συνέχεια, στον «χορό» της κριτικής κατά της «ραμπιά» και της χρήσης της από τον Ερντογάν και τα στελέχη του ΑΚΡ, μπήκαν και μέλη των Γκρίζων Λύκων με αφορμή την ανοικοδόμηση του αγάλματος στην Ντουζτζέ. 
 
«Ο Γκρίζος Λύκος είναι το εθνικό σύμβολο της Τουρκίας», φώναξαν μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης – η οποία είναι η νεολαία του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) με το οποίο ο Ερντογάν… συμμάχησε για την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση – και στη συνέχεια κρέμασαν μια σημαία τους πάνω στο άγαλμα ώστε να το καλύψουν. «Δεν είμαστε αντίθετοι στο σύνθημα μια πατρίδα, μια σημαία, ένα έθνος, ένα κράτος. Εμείς προσθέτουμε και τη φράση “μια γλώσσα”», ανέφερε ο επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων της περιοχής, τονίζοντας, παράλληλα, πως «αυτό το σύμβολο μας έχει επιβληθεί και εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».
 
Ταυτόχρονα, προειδοποίησε πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στην περιοχή μέχρι να αφαιρεθεί το άγαλμα αυτό, ενώ είπε πως αν υπάρξουν παρόμοια αγάλματα και σε άλλες πόλεις, τότε θα υπάρξουν και εκεί κινητοποιήσεις. 
 
Μπορεί ο Ερντογάν να παραβλέπει τις αντιδράσεις των κοσμικών κύκλων της χώρας με την κατηγορία πως «υποβοηθούν την τρομοκρατία», ωστόσο, τους εθνικιστές της χώρας τους θέλει δίπλα του. Έχει αναφερθεί και στο παρελθόν πως η πολιτική ατζέντα που προωθεί εδώ και αρκετά χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος βασίζεται στο τρίπτυχο «θρησκεία – συντηρητισμός – εθνικισμός». Έναν εθνικισμό που εκφράζει τόσο το ΑΚΡ όσο και το ΜΗΡ, οι ψηφοφόροι του οποίου του έδωσαν το πολυπόθητο «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 για τη συνταγματική αναθεώρηση. 
 
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως αυτή η πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι αμελητέα, ειδικά αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως μεγάλη μερίδα των Γκρίζων Λύκων εναντιώθηκαν στην στήριξη που παρείχε – και παρέχει – ο ηγέτης του ΜΗΡ στον Ερντογάν και τις πολιτικές του. Ειδικά τη στιγμή που γίνονται διεργασίες για την ανάδυση ενός νέου πολιτικού μορφώματος στον χώρο των εθνικιστών, το οποίο θα μπορούσε να αποσπάσει ψηφοφόρους τόσο από το ΑΚΡ, όσο και από το ΜΗΡ. 
 
Ο Ερντογάν εξακολουθεί να υπερασπίζεται μανιωδώς τα συμφέροντα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο, ωστόσο, αυτή τη φορά, οι εθνικιστικές κορώνες περί «δικαιωμάτων» της Άγκυρας στις περιοχές αυτές, από μόνες τους, δεν είναι αρκετές ώστε να εξευμενίσουν τους εθνικιστικούς κύκλους της χώρας. Κύκλους που μέχρι στιγμής παραμένουν ακόμα πιστοί στο πολιτικό όραμα του Μουσταφά Κεμάλ για μια σύγχρονη, εθνικά ενιαία Τουρκία, της οποίας το σύμβολο είναι ο λύκος και όχι ένα… ισλαμικό σύμβολο μιας τρίτης χώρας που της το επέβαλε ένας «σουλτάνος». 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28