search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:18
MENU CLOSE

Είναι αναρχικός; Στα… σίδερα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1977
13-07-2017
14.07.2017 03:00
laganis_pod.jpg

 

Όταν το σύστημα δημιουργεί ενόχους

«Πέρασα το κατώφλι του Κορυδαλλού, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής μου ως έφεδρου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Όταν μπήκα στο κελί και ένιωσα την πόρτα πίσω μου να κλείνει, ένιωσα την ανάσα μου να κόβεται. Σαν κάποιος να απορρόφησε όλο τον αέρα από τον χώρο. Έμεινα έτσι για περίπου δύο ώρες. Δύο ώρες που, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, τις θυμάμαι σαν να διήρκεσαν μια ολόκληρη ζωή».
 
Ο εν λόγω αστυνομικός, σήμερα αξιωματικός με πολυετή καριέρα σε θέσεις ευθύνης της Ελληνικής Αστυνομίας πίσω του, θέλησε να εκμυστηρευθεί την προσωπική του εμπειρία από τον Κορυδαλλό, απαντώντας στο πώς μπορεί να αισθάνεται κάποιος ο οποίος πέρασε πέντε χρόνια στη φυλακή, καταδικασμένος σε 25 χρόνια κάθειρξη για ένα έγκλημα που ποτέ δεν έκανε…
 
Ο Τάσος Θεοφίλου ήταν 29 χρόνων, όταν στις 18 Αυγούστου 2012 συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενος για τη ληστεία μετά φόνου σε υποκατάστημα τράπεζας – οκτώ ημέρες πριν (10 Αυγούστου) – στην Παροικιά της Πάρου.
 
Εκείνο το μεσημέρι τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο υποκατάστημα και αφού ακινητοποίησαν τους πελάτες και υπαλλήλους άδειασαν τα ταμεία και το χρηματοκιβώτιο. Απέξω τους περίμενε, κρατώντας «τσίλιες», ένας συνεργός τους. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, καταδιώχθηκαν από έναν ντόπιο, οδηγό ταξί, ο οποίος βλέποντας το τι συνέβαινε προσπάθησε να σταματήσει τους κακοποιούς, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του από τους πυροβολισμούς ενός εκ των τεσσάρων κακοποιών.
 
Τέσσερις ημέρες αργότερα ακολούθησε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στην Αντιτρομοκρατική που έκανε λόγο για έναν Τάσο Θεοφίλου, «αναρχικό», με διεύθυνση κατοικίας τάδε, ο οποίος συμμετείχε στη ληστεία και πιθανόν να είναι και ο δράστης της εν ψυχρώ δολοφονίας του αυτοκινητιστή.
 
Τον Τάσο τον συνέλαβαν τέσσερις ημέρες αργότερα στο Μοναστηράκι. Στην πλάτη του είχε ένα σακίδιο που έγραφε «Ι Love Paros».
 
Προφανώς δεν ήταν και ο πιο… έξυπνος τρόπος για να κρυφτείς, αν μάλιστα έχεις διαπράξει ληστεία μετά φόνου!
 
Αμέσως ξεκινά ένα μπαράζ δημοσιευμάτων και αποκαλύψεων – «διαρροών από πηγές της ΕΛ.ΑΣ.» σχετικά με τον στυγερό αναρχικό δολοφόνο και τις «πιθανές διασυνδέσεις του με μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων».
 
Λίγες ημέρες αργότερα, μάλιστα, στις 29 Αυγούστου, η ΕΛ.ΑΣ. δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες της ληστείας από τις κάμερες ασφαλείας του τραπεζικού υποκαταστήματος, όπου απεικονίζεται ο ένας από τους ληστές.
 
Φυσικά, όλοι καταλήγουν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον Θεοφίλου. Τι και αν ο ληστής έχει αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά τού προσώπου του. Τι και αν δεν υπάρχει καμιά κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα, υπαλλήλου ή πελάτη της τράπεζας, που να υποδεικνύει τον 29χρονο ως έναν εκ των δραστών;
 
Τι και αν από την άρση απορρήτου του κινητού τηλεφώνου που έπεσε από έναν από τους ληστές κατά τη διάρκεια της καταδίωξής τους από τον άτυχο ταξιτζή δεν προκύπτει καμιά επικοινωνία ή σύνδεση με τον κατηγορούμενο;
 
Πέρασαν πέντε χρόνια. Πέντε χρόνια που ο Θεοφίλου φώναζε ότι είναι αθώος, όμως κανένας δεν τον άκουγε. Για τη Δικαιοσύνη, την αστυνομία, την κοινή γνώμη ήταν ένας αλήτης… Ένα αναρχικό «κωλοπαίδι» που σκότωσε έναν «αθώο μεροκαματιάρη άνθρωπο».
 
Από την άλλη και για την ΕΛ.ΑΣ. η σύλληψη και η καταδίκη του αποτέλεσαν το τέλος των ερευνών. «Αποστολή εξετελέσθη». Ο ένοχος βρέθηκε και τιμωρήθηκε για τις πράξεις του…
 
Βέβαια την… υποτιθέμενη ληστεία ο Θεοφίλου δεν την έκανε μόνος του. Είχε ακόμα τρεις τουλάχιστον συνεργούς, οι οποίοι πέντε χρόνια μετά εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, με την υπόθεση να αραχνιάζει σε κάποιο συρτάρι γραφείου της Αντιτρομοκρατικής.
 
Όλα τα παραπάνω βέβαια ίσχυαν έως και την περασμένη Παρασκευή.
 
Οπότε και ο 34χρονος σήμερα Τάσος Θεοφίλου άκουσε από τον πρόεδρο της έδρας που εκδίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, μετά την έφεση που είχε υποβάλει ο συνήγορος υπεράσπισης στην ποινή της πρωτόδικης απόφασης, τη λέξη «αθώος». Έστω, με την οριακή πλειοψηφία τριών ψήφων υπέρ, έναντι δύο κατά. «Αθώος»! Ο Τάσος είναι αθώος!
 
Το δικαστήριο θεώρησε ότι το γενετικό υλικό (DNA) που βρέθηκε στο καπέλο και σύμφωνα με τη δικογραφία ανήκει στον κατηγορούμενο, αποτελεί ένδειξη και όχι απόδειξη, διότι δεν στοιχειοθετεί τον τόπο και χρόνο εναπόθεσης του πειστηρίου.
 
«Ο Τάσος Θεοφίλου καταδικάστηκε επειδή ήταν αναρχικός. Αφού η ΔΑΕΒ με περίτεχνο τρόπο και τη συνέργεια του εισαγγελέα αναβάθμισαν μια ένδειξη σε απόδειξη, στέλνοντας έναν αθώο στη φυλακή, ενώ οι πραγματικοί δολοφόνοι ενός ανθρώπου εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι», λέει στο «Ποντίκι» ο δικηγόρος του 34χρονου Κώστας Παπαδάκης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:17