search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:53
MENU CLOSE

«Αμέλεια και ολιγωρία» επέδειξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνει το πόρισμα

03.10.2011 09:15
«Αμέλεια και ολιγωρία» επέδειξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνει το πόρισμα - Media

«Ο ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ βαρύνονται με πολύ σοβαρές ευθύνες αλλά η κύρια όμως ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού είχε αναλάβει την διαχείριση του φορτίου και πάραυτα επέδειξε αμέλεια και ολιγωρία» σημειώνει στο πόρισμα του ο πρόεδρος της μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής, Πόλυς Πολυβίου.

«Ο ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ βαρύνονται με πολύ σοβαρές ευθύνες αλλά η κύρια όμως ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού είχε αναλάβει την διαχείριση του φορτίου και πάραυτα επέδειξε αμέλεια και ολιγωρία» σημειώνει στο πόρισμα του ο πρόεδρος της μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής, Πόλυς Πολυβίου.

Το πόρισμα για την τραγωδία στο στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της 11ης Ιουλίου παρέδωσε το πρωί στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια ο κ. Πολυβίου που δήλωσε ότι «παρέδωσα το πόρισμα μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Του εξήγησα τις βασικές καταλήξεις μου. Με δέχθηκε με μεγάλη ευγένεια, όπως πάντοτε, είχαμε μια πολύ φιλική συζήτηση και αυτό ήταν. Ο Πρόεδρος, φυσικά, και το Υπουργικό θα μελετήσουν το πόρισμα».

Ο κ. Πολυβίου στη συνέχεια σε παρουσίαση του πορίσματος επεσήμανε ότι «η κυπριακή Πολιτεία επέδειξε ολιγωρία, αμέλεια και ανεπάρκεια στον χειρισμό του θέματος» ενώ έκανε λόγο και για αδυσώπητη θεσμική ευθύνη τόσο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Μ. Κυπριανού και Κ. Παπακώστα.

Σημειώνει συγκεκριμένα στο πόρισμα ότι «η κύρια ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει τη μέγιστη ευθύνη για την αμέλεια και ολιγωρία. Έχει συνεπώς την πιο μεγάλη ευθύνη για το τι συνέβη. Η εκτελεστική εξουσία της οποία προίσταται απέτυχε οικτρά να λάβει τα αναγκαία μέτρα ασφαλούς φύλαξης του φορτίου. Ο Πρόεδρος γνώριζε επαρκώς. Το φορτίο αποτελούσε από την αρχή μια ενδυνάμει ωρολογιακή βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε έναν ακατάλληλο χώρο. Κι έπρεπε να ληφθούν μέτρα. Ο πρόεδρος είχε ο ίδιος de facto αναλάβει την διαχείριση του φορτίου. Η απόφαση για κατακράτηση και εκφόρτωση, επεσήμανε, ελήφθη από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και η διατήρηση του στην Κύπρο οφείλεται σε δικές του αποφάσεις. Έχοντας τον απόλυτο έλεγχο αυτού ήταν εκείνος που έπρεπε να λάβει τις αποφάσεις, αλλά απέτυχε να λάβει στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών. Δεν αναφέρομαι απλώς σε θεσμική και πολιτική ευθύνη. Του καταλογίζω σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες για το τραγικό συμβάν και τις συνέπειές του».

Παράλληλα, μέσα στο πόρισμα τονίζει πως «η έκρηξη δεν προκλήθηκε από δολιοφθορά, αλλά από αυτοανάφλεξη», σημειώνοντας ότι τα υλικά είχαν αποθηκευτεί χωρίς προφύλαξη, με ανεύθυνο και αντίθετο προς κάθε κανόνα φύλαξης πυρομαχικών τρόπο, ενώ ουδέποτε επιθεωρήθηκαν.

Μπορεί η κατάσχεση του φορτίου να έγινε σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όμως ο χειρισμός μετά την εκφόρτωση και κατάσχεση συνιστά μια θλιβερή ιστορία αμέλειας, ανευθυνότητας.. Αυτά έπρεπε να ήταν γνωστά όχι μόνο στους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών αλλά και στον Πρόεδρο, συνέχισε ο κ. Πολυβίου, τονίζοντας πως η επικινδυνότητα ήταν γνωστή και στους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών όσο και στον Πρόεδρο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33