search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:24
MENU CLOSE

Αβραμόπουλος για Novartis: Τα κράτη μέλη πρέπει να διερευνούν τις καταγγελίες δωροδοκίας ιατρών – Τι καταγγέλει ο Χουντής

14.07.2017 09:56
Τουλουπάκη: Ο Αγγελής προσπαθούσε να μπλοκάρει την έρευνα για τη Novartis - Media

 

«Εναπόκειται στα κράτη-μέλη να διερευνούν συγκεκριμένες καταγγελίες περί δωροδοκίας ιατρών από φαρμακευτικές εταιρείες… Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) είναι αρμόδια να διερευνά υποθέσεις εικαζόμενης αθέμιτης χρήσης ή ζημίας του προϋπολογισμού της ΕΕ», απαντά ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή σχετικά με τις συναλλαγές της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis.

«Συνεπώς», προσθέτει ο κ. Αβραμόπουλος, «οιαδήποτε υπόνοια για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ από φαρμακευτικές ή ιατρικές εταιρίες, θα πρέπει να παραπέμπεται στην προαναφερόμενη υπηρεσία. Η OLAF, ανεξαρτήτως του εάν διεξάγει έρευνα επί υποθέσεων, δεν διατυπώνει σχόλια επ’ αυτών, με στόχο την προστασία του εμπιστευτικού χαρακτήρα των ερευνών και τη διασφάλιση του σεβασμού των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των δικονομικών δικαιωμάτων».

Ο κ. Χουντής ρωτούσε την Επιτροπή, ποιες καταδίκες, ή εν εξελίξει έρευνες, για αθέμιτες πρακτικές γνωρίζει, διεθνώς και στην ΕΕ, σε βάρος της Novartis. Επίσης αν ερευνά τις ανωτέρω αποκαλύψεις που ενδεχόμενα υποκρύπτουν εγκλήματα σε βάρος ασφαλιστικών οργανισμών, χωρών-μελών και πιθανώς του προϋπολογισμού της ΕΕ και ποια μέτρα λαμβάνει για την προστασία των χωρών-μελών από ανάλογες πρακτικές.

Σχολιάζοντας την απάντηση, ο κ. Χουντής αναφέρει με ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, ότι «ενώ ο κόσμος βοά για τις παράνομες πρακτικές της Novartis, ο αρμόδιος Επίτροπος νίπτει τας χείρας του».

Αναφέρει επίσης ότι «οι αμερικανικές ελεγκτικές αρχές ερευνούν τη δραστηριότητα της εταιρίας Novartis την περίοδο 2006-2014 για αθέμιτες πρακτικές: δωροδοκία, διαφθορά, χειραγώγηση αγοράς, διακίνηση μαύρου χρήματος μέσω παρένθετων/υπεράκτιων εταιριών κ.λπ.

Μια από τις βασικές χώρες έρευνας είναι η Ελλάδα, στην οποία η φαρμακευτική δαπάνη από 2,4 δισ. ευρώ το 2004 εκτοξεύτηκε στα 5,09 δισ. το 2009 και σήμερα υπολογίζεται γύρω στα 6 δισ. ευρώ».

«Οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη ανακρίνει Έλληνες πολίτες-στελέχη της Novartis…», τονίζει ο κ. Χουντής.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:08