search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:27
MENU CLOSE

Στα ύψη ο συναγερμός για την έξοδο, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση

16.07.2017 10:36
Στα ύψη ο συναγερμός για την έξοδο, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση - Media
 
«Κόκκινο» χτυπάει ο συναγερμός για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές τα προσεχή εικοσιτετράωρα, αν και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές προς το παρόν δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις. Πάντως το ενδεχόμενο είναι ισχυρό για τη Δευτέρα και την Τρίτη, καθώς μετά τα περιθώρια θεωρείται ότι στενεύουν εξαιτίας της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 
 
Εκτιμήσεις ή και διαρροές σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης, ότι δηλαδή θα αναφέρει πώς το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, δείχνουν να έχουν επηρεάσει την επιλογή του χρόνου εξόδου στη σκέψη του πρωθυπουργικού και του οικονομικού επιτελείου, εφόσον η ζυγαριά γείρει τελικά προς την έξοδο «εδώ και τώρα».
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι να σπάσει προς τα κάτω το επιτόκιο Σαμαρά του 2014 (στο 4,95%) και να κινηθεί μεταξύ 4,75% με 4,60%, προκειμένου η έκδοση του 5ετούς ομολόγου με το οποίο σχεδιάζεται η έξοδος να κριθεί επιτυχής ως προς το επιτόκιο. Εκτιμάται, ότι το επιτόκιο θα μπορούσε να πάει και πολύ παρακάτω, κοντά στο 4%, ωστόσο αυτό δεν είναι το επιθυμητό, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταγραφούν σκαμπανεβάσματα στη συνέχεια κατά τις δοκιμαστικές εξόδους που θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του προγράμματος.
 
Την έξοδο φαίνεται να προαναγγέλλει και η εφημερίδα Αυγή στο κυριακάτικο φύλλο της όπου πρωτοσέλιδα αναφέρεται (σε τίτλο) πως «η Ελλάδα χτυπάει την πόρτα των αγορών» και διευκρινίζεται ότι «το πρώτο, αλλά πολύ κρίσιμο βήμα για την εξέλιξη των οικονομικών πραγμάτων θα γίνει τις αμέσως προσεχείς ημέρες με την έξοδο στις αγορές και την έκδοση ομολόγου για τους επενδυτές, ώστε σταδιακά να αποδυναμώνεται ο δανειακός καταναγκασμός».
 
Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες σήμα υπέρ της άμεσης δοκιμαστικής εξόδου εξέπεμψε και η Κομισιόν. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του (euro2day.gr) συνέδεσε ευθέως την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα με την έξοδο στις αγορές.
 
Όπως ανέφερε εκεί «η απόφαση του κολεγίου των επιτρόπων για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, είναι ένα περαιτέρω βήμα προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οικονομική σταθερότητα την οποία κατάφερε η Ελλάδα». Πρόσθεσε δε πως «το επόμενο θέμα είναι η προετοιμασία της χώρας για την έξοδό της στις αγορές» και στο ερώτημα πότε πρέπει να γίνει η έξοδος, απάντησε «κανονικά στο τέλος του προγράμματος το 2018, όμως οι προεργασίες θα ξεκινήσουν λίγο-πολύ τώρα».
 
Τζανακόπουλος: Προτεραιότητά μας οι δοκιμαστικές έξοδοι, μελετάμε το χρόνο εξόδου
Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento, ερωτώμενος αν χρειάζεται να γίνουν δοκιμαστικές έξοδοι ή προέχει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων σύμφωνα με τη θέση Στουρνάρα, υπογραμμίζει πως «φυσικά και χρειάζεται» καθώς και πως «αποτελεί προτεραιότητά μας να υπάρξουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τον Αύγουστο του 2018».
 
Προσθέτει πως «από την καθημερινή παρακολούθηση της πορείας των Ελληνικών ομολόγων και την ανάλυση  των χαρακτηριστικών των αγορών χρήματος προκύπτει ότι παρά τις πιέσεις που δέχονται τα ευρωπαϊκά ομόλογα στο σύνολό τους οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώνονται συνεχώς». Και καταλήγει αφήνοντας ανοιχτό το θέμα του χρονικού σημείου εξόδου: «Ωστόσο το ζήτημα του χρόνου της εξόδου είναι κάτι το οποίο μελετάμε. Αυτό που θέλουμε είναι η πρώτη έξοδος να γίνει στο καλύτερο δυνατό χρονικό σημείο. Σας βεβαιώ πάντως ότι δεν θα γίνει για επικοινωνιακούς λόγους αλλά θα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για την απόκτηση οριστικής πρόσβασης στις αγορές χρήματος» σημειώνει.
 
Τέλος, χαρακτηρίζει την άποψη Στουρνάρα «καλοδεχούμενη» και συμπληρώνει με νόημα: «Όλοι εξάλλου εκφράζουν τελευταία την άποψή τους για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:27