24/06/2018 04:11:18

Μια φωτογραφία – χίλιες καταδίκες…

Μια φωτογραφία – χίλιες καταδίκες…  - Media

 

Δεν έχει «ναι μεν αλλά» η «όπως στρώσανε να κοιμηθούν» και παρόμοια. Κάθε τραμπούκικη επίθεση, είτε προέρχεται από συλλογικότητες  είτε από νεοναζί και φασισταριά, είναι καταδικαστέα. Η ελευθερία της γνώμης, του χώρου και των ενεργειών μας, της ειλικρίνειας ή της υποκρισίας μας δεν είναι δυνατόν να γίνονται αντικείμενο βίας. Αυτό είναι θεμελιώδες και αδιαπραγμάτευτο στον δυτικό πολιτισμό. Είναι κατάκτηση την οποία θα υπερασπιζόμαστε δίχως δεύτερες σκέψεις, βαθυστόχαστες αναλύσεις και  συμψηφισμούς.

Αυτή η εξτρεμιστική ηθική νομιμοποίηση της βίας έχει πολλαπλές ιδεολογικοπολιτικές ρίζες που καλλιεργούνται επιμελώς με διάφορα δηλητηριώδη ηθικο-ιδεολογικά κατασκευάσματα που αποβλέπουν στο να αποδεχόμαστε την βία ως πολιτικό εργαλείο. Η βία για τις δημοκρατίες βρίσκεται εκτός πολιτισμικής συνθήκης. Είναι προφανές ότι η μια βία νομιμοποιεί την άλλη, πράγμα που μας αναγκάζει κάθε φορά να εμπλέκουμε ηθικά πλεονεκτήματα, ειδικές συνθήκες, απόλυτες αλήθειες. Είναι καιρός πλέον οι πολιτικές – ιδεολογικές αντιπαραθέσεις να μην διαχωρίζουν την βία ως καλή και κακή. Η βία είναι μονοδιάστατη, δεν έχει βολικές όψεις, ούτε βεβαίως  light εκδοχές («άντε, κάνα γιαούρτι…», «τι κακό έχουν οι μολότοφ;». Οι μολότοφ και τα γιαουρτάκια απ’ όποια πλευρά κι αν είσαι, βλάπτουν σοβαρά την υγεία της δημοκρατίας).

Είμαστε μικρή χώρα και γνωριζόμαστε. Η βία από όποια μεριά κι αν προήλθε, είναι καταδικαστέα. Από πότε ένα έγκλημα του παρελθόντος αποτελεί άλλοθι για ένα έγκλημα του παρόντος;  Όσο υπάρχει κατανοητή, ανεκτή, δικαιολογημένη βία, όλες οι εκδοχές της θα απολαμβάνουν ηθικής – πολιτικής νομιμοποίησης με ότι αυτό σημαίνει. Και δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει αυτό κανείς. Η βία σε όλες τις  εκδοχές είναι αποτρόπαιη  και μη αποδεχτή και κανένας δεν νομιμοποιείται να γίνεται  πρόθυμος συνήγορός της.

Η φωτογραφία των δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι τρομαχτική  εξ ίσου με ανάλογες και  βιαιότερες που μπορεί να αντιπαραβάλει κανείς  από την πλούσια πινακοθήκη της εγχώριας βίας. Η βία δεν αντικαθιστά το δίκαιο, ούτε συμπληρώνει τα …κενά της δικαιοσύνης.

Όλες οι περί του αντιθέτου  μακαρονοειδείς, περί διαγραμμάτου, ομιχλώδεις  πολιτικοκοινωνικές προσεγγίσεις υπηρετούν τον ολοκληρωτισμό και τον αυταρχισμό και καταστρατηγούν βάναυσα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα! 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.